El gran espoli
Membre de la Radical Independence Campaign (RIC) a Escòcia, presenta aquest dies a Barcelona el seu llibre: “Transformar el món: revolucions burgeses i revolució social”.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Casal Independentista de Sants aplegaran, aquesta setmana, la presentació del llibre “Transformar el món: revolucions burgeses i revolució social” amb la participació del seu autor l'historiador escocés i membre del RIC, Neil Davidson.
Dijous a les 13h a la Facultat de Lletres UAB (Aula 103) amb Albert Botrán regidor de la CUP de Molins de Rei, historiador i autor de la “Unitat Popular. La construcció de la CUP!. A 19:30h, al Casal Independentista de Sants Jaume Compte amb Albert Garcia historiador i membre d’En lluita. Màster en Arqueologia i Prehistòria per la UAB és becari d’investigació a la UAB i Divendres, a les 11:30h. Facultat de CC. Polítiques UPF, edifici Jaume I (aula 20.047) amb Albert Bortran.
“Transformar el món: revolucions burgeses i revolució social”
Neil Davidson, professor associat de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat Oberta d’Escòcia i autor entre d’altres de Transformar el mundo. Revoluciones burguesas i revolución social amb pròleg de Josep Fontana.
El gran volum de Davidson arrenca amb una benedicció contundent de l’historiador Josep Fontana: “Estem davant d’una obra mestra: una d’aquestes que un investigador escriu una sola vegada en la vida, després de dècades de feina”. En ella, el professor de Sociologia de la Universitat de Strathclyde, de Glasgow (Escòcia), repassa les revolucions d’Anglaterra, Holanda, Estats Units i França des del segle XVII fins a l’actualitat i el concepte de revolució burgesa. Aclareix Fontana en el pròleg que és més que una posada al dia enciclopèdica: “Es tracta, per començar, d’una aportació actual a un debat d’esquerres que es troba en un estat gairebé agònic, entre la repetició catequètica de les velles consignes de l’ortodòxia i la fossilització de les dissidències”. El llibre va néixer a partir de Discovering the Scottish Revolution, l’obra amb la qual Davidson va guanyar el 2003 el premi Isaac i Tamara Deutscher Memorial. És principalment “un exercici d’història de les idees”, encara que està inevitablement lligada als esdeveniments que les van acompanyar o van gestar.”
“L’esquerra a Escòcia hauria de donar suport a la independència”
En una entrevista de Manel Ros a enlluita.org, Neil Davidson manifesta que "l’esquerra a Escòcia hauria de donar suport a la independència perquè la nostra nació ha estat part de l’opressor, i no la seva víctima: vol dir que rebutgem aquells aspectes de la nostra història i identitat influenciats per l’imperialisme.
Aquesta posició podria tenir un impacte pràctic i ideològic, sobretot en l’expulsió de les armes nuclears d’Escòcia, el conseqüent debilitament de l’aliança britànica amb els EUA i l’eliminació de la resta del Regne Unit com a membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU. La independència és també una manera de contrarestar en part l’estratègia neoliberal de l’estat central britànic.".
Partidari del "SÍ" a la independència d'Escòcia, assegura que "El nombre de persones que estan indecises està creixent i els atacs britànics a l’estat del benestar i les pensions pot portar més gent a votar ‘Sí’.
Volem que la gent voti ‘Sí’ sobre una base positiva, però sense la pretensió que la independència produirà automàticament beneficis per a la classe treballadora. La nostra tasca és lluitar pels canvis que volem veure en una Escòcia independent com a part de la campanya, en lloc d’esperar fins després del referèndum".
“Existeixen vasos comunicats entre l'espanyolisme i la ultradreta”. Amb aquesta contundent afirmació arriba el nou projecte del fotoperiodista Jordi Borràs, titolat
Plus Ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya.L'autor del reconegut Warcelona. Una història de Violència (Pol·len Edicions 2013) —llibre que ja ha encetat la segona edició— aposta ara per denunciar a través de fotografies que que no és gens casual que en pràcticament tots els actes organitzats en defensa de la unitat d’Espanya s’hi hagin trobat organitzacions o dirigents de l’extrema dreta espanyola a Catalunya. Plus Ultraposa sobre la taula qui organitza i capitaneja l'espanyolisme al carrer, i desmunta amb imatges el discurs de les organitzacions i partits espanyols que asseguren ser “no nacionalistes”.
Micromecenatge i recompenses internacionals
Jordi Borràs torna a apostar pel micromecenatge i per la plataforma totSuma, per fer realitat el seu segon llibre de fotografies. En aquesta ocasió però, les recompenses seran diferents i ajudaran a la projecció internacional de la realitat que es viu a Catalunya. En aquest sentit, aniran destinades a enviar el llibre als periodistes dels mitjans més influents del món. Què pensarà el cap de política d’internacional del The New York Times o la redacció del Der Spiegel quan vegin les fotografies dePlus Ultra i en llegeixin els continguts?
L'auge de la ultradreta i els seus còmplices a Catalunya podrà tenir ressò doncs, a nivell internacional, gràcies a les persones que col·laborin en el projecte amb les seves aportacions, però també el procés independentista que viu Catalunya arribarà d'aquesta manera a tots els racons del món. És per això que el llibre serà una publicació trilingüe (Català, Castella i Anglès).
Els primers detalls sobre Plus Ultra
El llibre conté un centenar llarg de fotografies fetes durant el període 2009-2014, organitzades per capítols i de manera cronològica. A més, el document anirà acompanyat d’una extensa introducció i de tres pròlegs especialitzats: un, sobre la catalanofòbia, l'altre, sobre la connexió entre l’espanyolisme i l’extrema dreta, i un tercer pròleg molt especial que explicarà al món el conflicte que vivim a Catalunya.
Pol·len Edicions serà novament l'encarregada de fer realitat aquesta nova obra de denúncia. Pol·len Edicions és una editorial que treballa sota criteris d’ecoedició i ecodisseny, és a dir, minimitza l’impacte ambiental de les seves publicacions i incorpora la motxilla ecològica en tots els seus títols. És el tercer títol de la col·lecció De l'ull al dit, especialitzada en fotografia documental.
Més sobre l'autor
Fa anys que Jordi Borràs treballa de fotoperiodista i il·lustrador freelance. El 2013 va publicar la seva primera obra Warcelona. Una història de violència (Pol·len Edicions), un llibre de fotografies sobre la violència d'orígen polític als carrers de Barcelona i que ja ha arribat a la segona edició.