Cas 'Egin': informaciĆ³ entre barrots


 juliol 15, 2018

El rotatiu basc ‘Egin’  va ser un dels primers mitjans de comunicaciĆ³ que va haver de liquidar la seva activitat per ordre judicial. El seu cas estava incorporat a la causa 19/98, un macrosumari contra tot tipus d’organitzacions vinculades amb l’esquerra independentista basca –acusades de col·laborar amb l’organitzaciĆ³ armada– instruĆÆt pel jutge de l’AN, Baltasar GarzĆ³n, i que va comportar-ne el tancament (juntament amb l’emissora radiofĆ²nica Egin Irratia) el 15 de juliol de l’any 1998


Maties Lorente | @mtslorente
“La motivaciĆ³ nuclear per al tancament d’Egin es troba en l’oberta dissidĆØncia que el nostre periĆ²dic expressava cada dia amb certa alegria, creient que estĆ vem en una democrĆ cia”. Ho explica Jabier Salutregui, qui fou director del diari basc d’esquerres abans de complir set anys i mig de presĆ³ arran que l’AudiĆØncia Nacional (AN) espanyola tanquĆ©s la capƧalera per la seva suposada col·laboraciĆ³ amb ETA. Salutregui va sortir de la presĆ³ l’octubre de 2015, perĆ² l’experiĆØncia l’ha fet reafirmar en les seves conviccions.
Egin Ć©s un dels primers mitjans que va liquidar la seva activitat per ordre judicial. El seu cas estava incorporat a la causa 19/98, un macrosumari contra tot tipus d’organitzacions vinculades amb l’esquerra independentista basca –acusades de col·laborar amb l’organitzaciĆ³ armada– instruĆÆt pel jutge de l’AN, Baltasar GarzĆ³n, l’any 1998.
El juliol d’aquell any, una operaciĆ³ policial amb mĆ©s de 300 efectius –dirigida per GarzĆ³n i avalada pel govern de JosĆ© MarĆ­a Aznar– registrava les seus del diari en diferents ciutats basques i n’inutilitzava la rotativa. “A l’AudiĆØncia Nacional, pel cas 18/98 vam ser jutjades unes 52 persones, i 47 vam ser condemnades. D’Egin n’Ć©rem deu: el director, vuit consellers i jo, sotsdirectora”, explica Teresa Toda a la Directa. Va ser sentenciada a sis anys de presĆ³ desprĆ©s d’una rebaixa aplicada pel Tribunal Suprem espanyol. Va complir la pena i va recuperar la llibertat el novembre de 2013.
“Ens van condemnar nomĆ©s per fer feina periodĆ­stica, amb ‘proves’ totalment contaminades per la polĆ­tica i els interessos policials. Hi havia interessos d’Estat per fer una guerra bruta judicial contra l’espai polĆ­tic de l’esquerra abertzale, en uns anys carregats de violĆØncies diverses a Euskal Herria”, explica la que fou subdirectora.
En aquests casos es van veure afectats periodistes com Martxelo Otamendi, qui va denunciar tortures
En la mateixa lĆ­nia s’expressa Jabier Salutregi: “Els quioscs d’Euskal Herria, quan Egin n’ocupava les prestatgeries, eren un crit diari de llibertat nacional [basca]. I aixĆ², per a un govern autoritari i amb una clara tendĆØncia a allunyar-se del sistema democrĆ tic cada vegada que algĆŗ li porta la contrĆ ria, Ć©s perillĆ³s”. Un dels punts forts per condemnar-lo va ser una reuniĆ³ que Salutregi havia mantingut amb membres de la direcciĆ³ d’ETA i que hauria servit per nomenar-lo director del periĆ²dic. “Durant el judici vaig demostrar que aquesta ‘reuniĆ³’ es va tractar, en realitat, d’una cita per a l’elaboraciĆ³ d’una llarga entrevista que posteriorment es va publicar en el periĆ²dic. No van poder demostrar el contrari”.
‘Ardi Beltza’, ‘Kale Gorria’ i ‘Egunkaria’
Egin seria el primer mitjĆ  tancat al PaĆ­s Basc per una ordre judicial, perĆ² el seguirien mĆ©s. Les revistes d’investigaciĆ³ Ardi Beltza i Kale Gorria, el diari Egunkaria, les pĆ gines web d’informaciĆ³ antirepressiva Apurtu i Ateak Ireki… En aquests processos es van veure afectats periodistes com Martxelo Otamendi –qui va denunciar haver patit tortures durant la detenciĆ³ i a qui el tribunal de drets humans d’Estrasburg va donar la raĆ³ condemnant l’Estat espanyol– o Pepe Rei –que ja havia estat detingut l’any 1994 quan treballava a Egin i que va tornar a ser arrestat els anys 1999 i 2001 com a suposat “col·laborador de l’aparell d’investigaciĆ³ d’ETA”.
Tant Salutregi com Toda es consideren persones que han estat empresonades per motivacions polĆ­tiques. La sotsdirectora pensa que Ć©s “una presa polĆ­tica, sense cap mena de dubte”. L’exdirector d’Egin ho expressa aixĆ­: “No vaig robar, no vaig matar, no vaig col·laborar, no vaig justificar, no vaig donar suport. La meva actuaciĆ³ va ser expressar una opiniĆ³ diferent, contrĆ ria al poder, justificada, racional i professionalment argumentada. I vaig ser detingut, jutjat i empresonat durant set anys i mig pel delicte d’informar, d’opinar, d’expressar i de defensar idees i conviccions”.
El Tribunal Suprem va deixar sense efectes la clausura d”Egin’, perĆ² l’empresa editora ja havia fet fallida
Onze anys desprĆ©s del tancament d’Egin, l’any 2009, el Tribunal Suprem espanyol va fer pĆŗblica la seva sentĆØncia desprĆ©s de resoldre el recurs presentat davant la condemna de l’AN en el procĆ©s 18/98. En el text, s’assenyalava que deixava sense efecte la declaraciĆ³ d’il·licitud d’activitats i la dissoluciĆ³ de les empreses editores d’Egin. El mitjĆ , perĆ², no es podria tornar a obrir: les actuacions judicials l’havien portat a fer fallida econĆ²mica.
Tot i aixĆ², Salutregi i Toda ho tenen clar: no canviarien cap de les accions que els van conduir a la presĆ³. Toda no prendria “decisions diferents” de les que va prendre: “Egin era la materialitzaciĆ³ quotidiana d’un dret bĆ sic: la llibertat d’expressiĆ³ i opiniĆ³. N’hi afegiria un altre: el dret de la gent a tenir informaciĆ³ completa de quĆØ passa a casa seva i al mĆ³n”. “No tinc cap dubte que tornaria a fer el que vaig fer. No he fet ni vaig fer cap maldat, nomĆ©s he viscut amb i per les meves conviccions”, conclou Salutregui.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.