De silencis i oblits. 70 anys de l’alliberament d’Auschwitz
L'obra, esgotada fa anys, recull els tres volums originals d'aquesta trilogia de Xirinacs que va posar en negre sobre blanc els paranys i les claudicacions de l'anomenada "Transició" i les renúncies dels dirigents de l'esquerra i del catalanisme
Les entitats que han fet possible la reedició digital i lliure d'aquesta obra imprescindible agraeixen l’aposta per Xirinacs que va realitzar l'editor i activista Manuel Costa-Pau, així com a Llibres del Segle (L’Eix editorial) i "a tots els qui varen fer possible la publicació d’aquest llibre en tres volums."
Així mateix, recorden que la coberta del segon i del tercer volums corresponen a un gravat d’Antoni Tàpies en homenatge a Xirinacs.
L'anunci de la publicació digital de l'obra de Xirinacs està acompanyada per la cita referent al contingut de memòria històrica de La traïció dels líders: "Fem Memòria històrica per aprendre del passat, per no repetir els errors i per un futur (esperem que sigui proper) en llibertat." I per les paraules que l'autor recollides al primer volum d'aquesta obra:
(Lluís Maria Xirinacs. Fragment de la Benèvola conclusió de la primera part. Pàg. 331. La traïció dels líders. Volum I. Primera part: La sembra laboriosa)
Després d’anys de denúncia del muntatge policial popularitzat amb el nom de 4-F, l’emissió amb rècord d’audiència pel Canal 33 de Ciutat Morta, el documental que n’aborda el cas, ha obert una petita escletxa per a la denúncia de males pràctiques per part dels diferents cossos policials i, en concret, per part de la guàrdia urbana de Barcelona. Aquesta petita escletxa ha estat aprofitada, entre d’altres, per en José Martínez Díaz, un ex-sergent de la guàrdia urbana de Barcelona jubilat que a través d’un vídeo no només confirma les tesis principals del documental sinó que, a més, denuncia altres casos viscuts tant per ell mateix com per companys seus. En aquest sentit, relata el cas de tres detinguts a la Vila de Gràcia ara fa 10 anys, el 9 de gener de 2005. Segons un company seu que treballava aquella nit, un agent de les UNOC (Unitat Nocturna Operativa Centralitzada) va pujar dels calabossos preguntant on hi havia un cubell i un pal de fregar: “se trataba de limpiar la sangre de algún detenido”.
En conèixer aquestes declaracions, els tres joves colpejats aquella nit, en Ramon, l’Adrià i en Dani, van veure la possibilitat de tornar a explicar, com ja ho havien fet 10 anys enrere però amb majors altaveus, la seva experiència. Amb aquest objectiu van publicar un vídeo on expliquen aquella nit de malson i han participat, avui dissabte 24 de gener, a la roda de premsa convocada per l’Esquerra Independentista de Gràcia a la plaça de la Vila.
La roda de premsa ha començat amb la intervenció de l’advocat dels tres joves graciencs, en Jordi Busquets, que ha explicar que en el seu moment ja van denunciar tant la detenció il·legal com els maltractaments posteriors. Malgrat les proves presentades pels joves i el coneixement que dues altres noies, la Gemma i la Mercè, van patir també maltractaments per part de la guàrdia urbana aquella nit, el cas no avançava. Finalment, en Busquets ha explicat que va caldre resignar-se a l’arxivament, malgrat les clares evidències de maltractament, fent-se palesa un cop més les dificultats per portar a judici actuacions irregulars dels diferents cossos policials.
El segon a parlar ha estat un dels joves agredits, l’Adrià, que aquella nit celebrava el seu 18è aniversari. Ha explicat com en ser detingut, i influït per la por, va dir que era menor d’edat. En conèixer el policia que feia quatre dies que havia deixat de ser-ho, li va rebentar els dos llavis d’un cop de puny, el primer dels cops que va haver de patir, i que es van prolongar durant vora mitja hora als calabossos de la Comissaria de l’Estació del Nord. A banda dels cops, els tres joves han denunciat que van ser despullats i que van rebre insults i vexacions per part de més de mitja dotzenes d’agents, tant homes com dones. La demostració més clara que la pallissa que havien rebut els tres joves era fora mida va ser la cara que va posar el policia nacional de la comissaria de Lesseps present en el moment que la guàrdia urbana hi va dur els detinguts, que, a més, va afirmar literalment “yo este marrón no me lo como”.
Per cloure la roda de premsa ha intervingut en Martí Majoral en nom del col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària, que ha denunciat l’arquitectura que envolta aquest tipus de denúncies, un giny molt ben travat que dóna ales a la impunitat. Per aquest motiu s’ha felicitat per la declaració pública de l’ex-sergent, que ja ha estat amenaçat amb una querella per injúries per part de l’Ajuntament de Barcelona, i ha animat a d’altres companys seus a denunciar al seu torn qualsevol mala pràctica, justament per poder començar a trencar amb el cicle de la impunitat de la tortura, amb el silenci, amb la omerta, que en permet la seva perllongació en el temps. En Majoral ha acabat exigint que s’investigui aquest i tots els altres casos de maltractaments a les comissaries i que la informació es faci pública com a primera mesura per acabar amb aquestes pràctiques.
La CUP presenta les principals propostes d'actuació política d'àmbit sectorial
Els grups de treball sectorial de la CUP han estat els encarregats d'elaborar un document que recull les principals propostes d'actuació política sectorial de l'organització i que se sintetitza en forma de càpsula audiovisual. L'elaboració de les propostes programàtiques era un encàrrec que l'organització va fer als grups de treball a l'Assemblea Nacional celebrada el 17 de març de 2013 a Olot.
Procés obert i participatiu
El procés d'elaboració de les propostes ha estat obert i participatiu. D'una banda, cada grup ha convidat persones o col·lectius als debats que han fet durant el procés per elaborar la diagnosi i les propostes d'actuació. D'una altra banda, a nivell nacional, la CUP ha organitzat diversos espais de debat oberts on han participat els grups de treball: Primera Trobada d'Unitat Popular (dissabte 30 de novembre de 2013) i els Punts de Trobada per la Unitat Popular (dissabte 10 de maig de 2014). Finalment, el 13 de juliol de 2014 la CUP va ratificar en Assemblea Nacional Ordinària aquests documents programàtics elaborats pels grups de treball.
El document resultant és una versió esquemàtica de la feina que ha fet cada grup de treball, ja que la majoria tenen documentació complementària més detallada i extensa que inclou anàlisi de la situació i propostes molt més desenvolupades.
Els grups de treball sectorial de la CUP
Els grups de treball sectorial de la CUP són els espais de debat des d'on l'organització basteix el seu discurs en àmbits concret. Són espais oberts on hi participa tant militància de la formació com altres persones que volen participar en l'elaboració conjunta de les propostes de la CUP. A més, aquests grups també donen suport a la CUP en la seva acció política, tant d'àmbit local com territorial, autonòmic i nacional.
Documents programàtics
Des d’Ítaca volíem fer ressò del llibre que l’editorial Tigre de Paper ha publicat: Aquí també Domitila! La dona que va revolucionar Bolívia
Us n’adjuntem el pròleg que vam tenir el privilegi de fer i la sinopsi.
*per fer-ne presentacions dirigiu-vos a: contacte@itacappcc.cat o info@tigredepaper.cat
PRÒLEG: La solidaritat internacionalista és una causa política, i s’ha de treballar com a tal
En plena era de la informació, avui a casa nostra es fa difícil afirmar que les injustícies que ocorren al món són desconegudes per la població.
Evidentment hi ha injustícies que queden opaques entre tanta informació, i per la gran quantitat d’aquestes, també és evident que cadascuna de nosaltres no podem conèixer-les totes, i molt menys en profunditat. Però és innegable que totes tenim constància que n’hi ha, i de greus.
Aquest és un dels factors que segurament ha influït en passar de l’ocultació de les injustícies a utilitzar-les com a propaganda. Propaganda per les ONG assistencialistes, que ens bombardegen amb imatges dramàtiques i ens demanen donacions, sense explicar-ne les causes i sense oferir solucions estables; propaganda per les grans corporacions multinacionals, que amb convenis amb les mateixes ONG ens recorden constantment que elles es preocupen pel medi ambient i per les poblacions més depauperades; i propaganda per les intervencions militars, dutes a terme després d’una bona campanya mediàtica on ens mostren selectives cruels dictadures i vulneracions dels drets humans, amb connivència també amb algunes ONG, i on s’hi amaguen beneficis i interessos de les grans corporacions multinacionals.
Així doncs, sembla que hem après aquella disjuntiva anunciada pel Che de ser capaces de sentir qualsevol injustícia a qualsevol part del món. Però sabem com fer un anàlisi d’aquestes injustícies? I el més important, com actuar perquè desapareguin?
L’obra biogràfica Aquí també, Domitila! ens ofereix un seguit de reflexions molt valuoses en aquest sentit, elaborades en el si de la mateixa lluita. Una lluita compartida, entre centenars i milers de bolivianes, amb dos catalans que a través de les missions jesuïtes es van acabar implicant a fons en la lluita contra les dictadures militars a Bolívia, i participant juntament amb Domitila a la vaga de fam que va aconseguir derrotar la dictadura d’Hugo Banzer l’any 1977: Xavier Albó i Lluís Espinal, aquest últim, segrestat, torturat i assassinat per paramilitars el 1980.
Domitila Barrios de Chungara, doncs, sap de primera mà que una injustícia pot ser explicada de diferents formes. Per això ens alerta quan ens diu: “seria important que tots els qui visitem altres llocs poguéssim explicar el què veiem, perquè els mitjans de comunicació internacionals, en la seva majoria, estan controlats pels capitalistes i distorsionen les informacions, la realitat”.
Com a activista bregada en les lluites mineres i en la lluita contra la dictadura militar boliviana, té ben clars dos elements que no poden passar desapercebuts en l’anàlisi de les injustícies: la lluita de classes, amb la contraposició d’interessos entre la patronal i la classe treballadora; i l’imperialisme, com a fenomen estretament lligat a l’expansió del capitalisme.
Per aquest motiu, en la seva gira durant l’exili per diferents estats europeus, no dubta ni un moment en relacionar les injustícies que pateix la població boliviana amb el règim polític i econòmic que les causa i que se n’aprofita. I a la vegada, la seva demanda de solidaritat va estretament lligada a la solidaritat amb la lluita política del seu poble. Perquè en el marc de la lluita de classes, i enfront l’imperialisme, ha après que la lluita és l’únic camí.
Enmig d’una de les seves conferències, contestant la pregunta d’una dona preocupada amb la situació de fam i pobresa dels nens i nenes bolivians, Domitila és ben clara i afirma: “com més gran sigui l’ajuda a la lluita dels nostres pobles, més aviat se solucionaran els problemes de tots els nens”.
Aquest és el concepte que hauríem de retenir aquelles que sentim qualsevol injustícia a qualsevol part del món. Perquè les desigualtats socials, que són les que provoquen la fam i la desnutrició infantil en països rics en terres i recursos naturals, les que permeten l’explotació laboral i les situacions d’esclavatge, les que causen els alts índex de violència criminal, les que es mantenen amb la repressió i la intervenció militar dels seus beneficiaris, només poden ser resoltes amb un canvi polític que asseguri un model econòmic just i equitatiu.
Això, els beneficiaris de la desigualtat social, els grans Estats imperials i les seves corporacions multinacionals, ho saben prou bé. I per aquest motiu, mentre llancen la seva propaganda de bons samaritans, segueixen intensificant la guerra bruta contra tots aquells Estats i/o organitzacions que pretenen experimentar amb altres models econòmics i socials. Suborns, criminalització mediàtica, xantatges econòmics, bloqueigs internacionals, assassinats selectius, cops d’estat, intervencions militars…
És així com tot el planeta s’ha anat convertint en un sistema d’apartheid social global, amb zones riques i zones pobres, també amb població empobrida dins les zones riques i oligarques enriquits en zones pobres. Amb treballadores explotades en situació d’esclavatge fabricant productes barats pel consum d’altres treballadores explotades i endeutades milers de quilòmetres enllà.
Per això, el màxim interès de la Domitila en els seus viatges pels estats de l’Europa del benestar, és conèixer com treballa, com viu i com lluita la seva classe treballadora. I arriba a la conclusió de que aquesta, tot i gaudir d’una situació molt diferent (podríem parlar de privilegiada) en comparació amb la classe treballadora boliviana, no deixa d’estar explotada. I se n’adona que les patronals europees arriben a utilitzar les seves pròpies declaracions sobre la situació de la classe treballadora boliviana per dir-los a les treballadores europees: “ho veuen, aleshores vostès no estan tan malament, per tant, no han de lluitar ni fer més reclamacions”.
La solidaritat internacionalista és una causa política, i s’ha de treballar com a tal. Aquesta és una de les millors conclusions que podem extraure del relat de Domitila, sobretot ara que es commemoren els 100 anys de la Primera Guerra Mundial, 100 anys del recolzament a l’imperialisme per part de la gran majoria de les organitzacions obreres europees, quan van donar suport en els seus respectius Estats als pressupostos de guerra. I ara que se segueixen bombardejant països humanitàriament amb l’aprovació de partits de dretes i d’esquerres, ara que se segueix alimentant el feixisme per defensar interessos empresarials i geopolítics a l’est europeu, ara que ens volen fer defensar la competitivitat empresarial per millorar les economies nacionals, ara que ens volen obedients i integrades al projecte patronal europeu per fer front a les potències emergents…
Ara més que mai hem de tenir clar que la solidaritat internacionalista és una causa política, i assumir-la com a tal en les nostres respectives lluites d’alliberament nacional, social i de gènere.
Ítaca, Organització Internacionalista dels Països Catalans
Octubre de 2014
SINOPSI: Aquí també Domitila! La dona que va revolucionar Bolívia
«Aquí també, Domitila!» és el que li deien quan denunciava les injustícies que vivia el seu poble. A les faveles del Brasil, xerrant amb les minories ètniques del Canadà, en els actes de denúncia de l’agressió imperialista a l’Amèrica Central…
Aquest llibre recull el testimoni de la revolucionària boliviana Domitila Barrios Cuenca, durant la vaga de fam que va fer caure la dictadura d’Hugo Banzer el 1978 i durant les seves gires a l’exili per Europa i Amèrica els anys posteriors. Entre les seves pàgines hi trobem relats de lluites contra les injustícies, reflexions sobre la solidaritat entre pobles i entre companyes, i un fil conductor carregat de tendresa, empenta i perseverança.
Enmig d’una de les seves conferències a Europa, contestant la pregunta d’una dona preocupada amb la situació de fam i pobresa dels nens i nenes bolivians, és ben clara i afirma: «com més gran sigui l’ajuda a la lluita dels nostres pobles, més aviat se solucionaran els problemes de tots els nens».Domitila ens mostra com les lluites contra les injustícies i la solidaritat internacionalista són causes polítiques, i que s’han d’enfrontar i treballar com a tals.
Nascuda a Pulacayo el 1937, va morir uns mesos després d’acordar la present edició en català, el març de 2012.En un sentit homenatge, ens disposem a donar contingut a les seves paraules: «Seria important que tots els qui visitem altres llocs poguéssim explicar el què veiem, perquè els mitjans de comunicació internacionals, en la seva majoria, estan controlats pels capitalistes i distorsionen les informacions, la realitat.» Aleshores, el llibre també és un mitjà de comunicació i de lluita.
Noam Chomsky: els EEUU són els creadors de l'Estat Islàmic
Acaba l’any i torna la Mostra de Cinema Italià de Barcelona. A la Vila de Gràcia, per tercer any consecutiu, centenars de persones s’apleguen per assistir gratuïtament a nombroses projeccions, amb presència de directors i un ambient excepcional. Heus ací una ocasió per prendre el pols, d’oferir “un altre punt de vista”, d’una cinematografia hereva del neorealisme rupturista i polièdric, condicionada pels cultural studies, propensa a tractar el crim organitzat. El cinema italià actual, a la vista d’èxits i reconeixements recents, podria considerar-se el tercer més rellevant a nivell mundial, tot just darrera els molt millor finançats estatunidenc i francès.
Aquest certamen naixia fa tres anys, amb la memorable projecció de Romanzo di una strage (Marco Tullio Giordana, 2012), en què el director en persona certificava una extensa investigació sobre els atemptats de Piazza Fontana i la mort a comissaria de Giuseppe Pinelli, per suggerir com les maquinacions de serveis secrets i extrema dreta canviaren la història d’un país. L’any següent destacava la tria de films d’alt contingut polític per a la retrospectiva-homenatge a Francesco Rosi, i un film sublim com Salvo (Fabio Grassadonia i Antonio Piazza, 2013). Enguany, el programa ha inclòs una selecció de vuit llargmetratges de la nova collita, una secció sobre immigració i cinema italià recent, i nou curtmetratges fets amb metratge d’arxiu, a més de dues projeccions especials.
De l’edició 2014 destacar primerament la presència de Paola Randi per presentar el curtmetratge Projetto Panico (2014), comprès dins el projecte col·lectiu 9X10 Novanta, sorgit per commemorar el 90 aniversari del Istituto Luce Cinecittà (1924-2014), amb deu directors que confeccionen nou treballs de deu minuts a partir de metratge dels arxius Luce. Després de constatar com una recerca a aquests arxius per mot clau “dona” sempre resultava associada a “matrimoni”, l’autora recorre a algunes dades i un ús irònic del metratge per repassar la història del moviment feminista, les victòries aconseguides amb dècades de lluita, l’evolució irreversible de la societat italiana, malgrat encara resta molt per fer. L’ocasió convida a recuperar Into paradiso (Paola Randi, 2010), llargmetratge que narra amb humor irreverent envers els poders fàctics i tocs de surrealisme l’encontre inesperat entre un científic napolità especialitzat en migracions cel·lulars, a l’atur, i un campió mundial de criquet singalès que s’inicia al treball domèstic; després de conviure durant mesos amb la comunitat singalesa de Nàpols, la directora supera la imatge-representació estereotípica de l’immigrant per construir un relat sobre la riquesa humana i la comunicació entre éssers que, amb situacions difícils i grans dificultats, opten per comprendre’s i ajudar-se mútuament.
Dins la mateixa retrospectiva sobre immigració, a La-Bàs – Educazione criminale (Guido Lombardi, 2011), basada en la matança de Castel Volturno del 18 de setembre de 2008, un jove africà arribat a Europa per instal·lar-se amb un oncle que ha promès aventures, topa amb una camorra que no concedeix cap valor a les vides d’una comunitat denigrada i massacrada, enfront la impassibilitat de tota una societat. A La Nave dolce (Daniele Vicari, 2012), el 7 d’agost de 1991 vint mil albanesos fugen del seu país en un vaixell de càrrega per atansar-se a una Itàlia blindada, uns fets que es reprodueixen encara avui dia, represos amb imatges televisives i entrevistes vivencials, amb el record recent de Lampedusa i dades oficials que parlen de 3000 víctimes confirmades l’any. I La Mia classe (Daniele Gaglianone, 2013), on les classes d’italià per a adults arribats de diferents països, amb històries difícils, serveixen de pretext per a evidenciar els dispositius cinematogràfics, la mirada sobre l’altre, la construcció d’una visió, problematitzada des de ja fa un temps pel cinema etnogràfic, especialment en una societat italiana essencialment emigrant fins els setanta.
De la collita 2014, tal vegada a sales comercials properes el 2015, remarcar la presentació de Più buio di mezzanotte (Sebastiano Riso), film sobre les temptatives d’emancipar-se d’un adolescent homosexual, atacat ferotgement per crítics i espectadors enutjats, de problemàtica distribució amb vet amb algunes sales, censurat per a menors de divuit anys malgrat comptar amb un vuitanta per cent de pressupost públic i ser declarat d’interès cultural; la cruesa d’una història real de fugida de la llar, prostitució, fam, agressions, indigència, marginalitat, i homofòbia, prova com la homosexualitat en l’adolescència continua essent tema tabú a la Itàlia actual com a la de Pasolini, fins i tot per un film sense una sola escena pornogràfica o de violència explícita.
Dins el mateix retaule 2014, Anime nere (Francesco Munzi), film obscur adaptació d’una novel·la de Gioacchino Criaco que s’endinsa en una ‘Ndrangheta a cavall entre l’Aspromonte i Milano, que estudia com poques aquest submón, de forma freda i analítica, sense cercar herois ni antiherois, sense identificació possible. La Mafia uccide solo d’estate (Pierfrancesco Diliberto aka Pif), crònica de dècades de lluita antimafia en clau de comèdia elogiosa. The Lack (Masbedo), emmarcada en la performance i l’art contemporani, sobre l’absència ressentida per diferents dones. I Nostri ragazzi (Ivano De Matteo), sobre una burgesia acomodada que viu en una bombolla daurada, envoltada d’un patiment abismal del qual es despreocupa fins l’extrem de lliurar-se a un nihilisme absolut. I Le Meraviglie (Alice Rohrwacher), visió desencantada del retorn al camp, filmada amb un estil genuí que juga amb suaus moviments de càmera i canvis de quadre per introduir nous elements en escena.
Més informació: Mostra de Cinema Italià de Barcelona (Filmitalia)