Edward P. Thompson i La formaciĆ³ de la classe treballadora a Anglaterra

Aquest any es compleix el 25 aniversari de la mort d'E.P. Thompson, que va revolucionar la histĆ²ria social.


Escriptor, historiador, teĆ²ric d’una esquerra no dogmĆ tica, lluitador per la pau … Edward P. Thompson va ser tot aixĆ² conjuntament, de manera que cap d’aquestes activitats s’explica si es prescindeix de les altres. La seva obra d’historiador, per exemple, nomĆ©s es pot entendre a la llum de la seva vida i de les seves idees polĆ­tiques.
Quant a la seva vida, em limitarĆ© a reproduir algunes de les coses que ens va dir en ocasiĆ³ d’una entrevista que li vam fer a Barcelona. “Procedeixo d’una famĆ­lia que estava al dia en el camp de la polĆ­tica internacional. El meu pare tenia connexions amb Nehru i altres dirigents del CongrĆ©s Nacional Indi; la meva mare les tenia amb el LĆ­ban, de manera que em vaig educar enmig d’un ambient que tenia plena consciĆØncia de l’imperialisme. Era massa jove per tenir una activitat polĆ­tica a l’ĆØpoca de la Guerra civil espanyola, perĆ² els meus amics grans, i els amics del meu germĆ , n’estaven profundament preocupats, de manera que en comenƧar la Segona guerra mundial, quan tenia al voltant de quinze anys, era ja per disposiciĆ³ un antifeixista convenƧut, i van ser aquestes conviccions les que em van portar un o dos anys mĆ©s tard al partit comunista “.
La influĆØncia familiar mĆ©s important va ser la del seu germĆ  gran, Frank, sobre qui s’ha publicat una nova biografia, A Very English Hero. Ingressat als 19 anys en el Partit Comunista, per la influĆØncia d’Iris Murdoch, Frank va participar en la Segona guerra mundial en el Servei BritĆ nic d’Operacions Especials i va morir en estranyes circumstĆ ncies a BulgĆ ria al juny de 1944, als 24 anys d’edat. Edward va heretar de Frank un ideal de democrĆ cia social antifeixista que pretenia construir un mĆ³n nou a l’Europa de postguerra; un ideal que va sobreviure per breu temps abans que la guerra freda el liquidĆ©s.
Era una cosa semblant en esperit al que havia estat el Front Popular a l’Estat espanyol, reforƧat per l’experiĆØncia de la resistĆØncia contra el feixisme. “Penso, deia Edward, que el 1945 hi havia una altra alternativa a la degeneraciĆ³ en dos bĆ ndols que va produir la guerra freda”.
DesprĆ©s d’haver combatut a ItĆ lia, Edward va tornar a Anglaterra per dedicar-se a l’ensenyament d’adults: “AnĆ­ a ensenyar al Yorkshire, al nord, a Halifax. On no nomĆ©s vaig ensenyar, sinĆ³ que vaig aprendre molt. Aquest va ser un procĆ©s absolutament necessari, el d’aprendre de les meves classes: aprendre activitat polĆ­tica i una certa humilitat que l’intel·lectual necessita sempre. ”
“Em vaig comprometre amb el moviment de la pau d’aquell temps, sobretot durant la guerra de Corea (…), i vaig mantenir molta activitat en el Partit Comunista fins a 1956. En 1956 Dorothy -la seva esposa- i jo, amb altres historiadors i un grup d’amics vam crear un diari de discussiĆ³ en el si del Partit Comunista britĆ nic. DesprĆ©s de la insurrecciĆ³ d’Hongria vam decidir que no tenia sentit continuar, i vam ser empesos a marxar pels propis dirigents “.
En aquells dies no pensava dedicar-se a la histĆ²ria. Fill i germĆ  de poetes, es proposava desenvolupar una carrera literĆ ria. Fins que el 1955 va publicar William Morris: de romĆ ntic a revolucionari, un llibre encara primari, que reescriuria completament anys desprĆ©s, i va descobrir accidentalment que volia convertir-se en historiador.
Va comenƧar a treballar a la Universitat de Leeds, en els “extramurals”, els cursos d’extensiĆ³ universitĆ ria oberts al pĆŗblic aliĆØ a la universitat, i va passar mĆ©s endavant al Centre per a l’Estudi de la HistĆ²ria Social de la Universitat de Warwick. De fet mai va pretendre fer carrera acadĆØmica i mai va arribar a tenir una plaƧa fixa de funcionari universitari.
Quan va rebre l’encĆ rrec d’escriure un llibre sobre els orĆ­gens del moviment obrer britĆ nic, que es publicaria en 1963 amb el tĆ­tol de La formaciĆ³ de la classe obrera a Anglaterra, va decidir incorporar les experiĆØncies viscudes al Yorkshire, alhora que el que havia aprĆØs en les converses amb els treballadors que li explicaven els records dels seus pares. Va saber, per exemple, que tot i que les lleis diguessin que estava prohibit que treballessin a les fĆ briques els nens de menys de set anys, seguien fent-ho, de manera que, quan arribava a la fĆ brica un inspector, posaven als nens en grans cistelles i els pujaven al sostre. La formaciĆ³ de la classe obrera a Anglaterra va resultar ser un llibre profundament innovador en el seu plantejament de la nociĆ³ de classe com una relaciĆ³, i en el seu interĆØs pels mecanismes de formaciĆ³ d’una consciĆØncia col·lectiva, aixĆ­ com pel rebuig explĆ­cit d’entendre el marxisme com “un cos autosuficient de doctrina, complet i internament consistent, que es concreta en un conjunt d’escrits”: una doctrina que dĆ³na totes les respostes i ens estalvia endinsar-nos en les complexitats del passat.
El seu treball en el terreny de la investigaciĆ³ histĆ²rica es va interrompre desprĆ©s de 1975, quan va iniciar un llarg compromĆ­s amb el moviment per la pau, lligat sobretot a les campanyes antinuclears, a les quals va dedicar, entre 1980 i 1985, una sĆØrie de llibres ( OpciĆ³ zeroLes nostres llibertats i les nostres videsLa guerra de les galĆ xies …).
Mentre estava dedicat a aquestes activitats s’estava gestant a la universitat un canvi polĆ­tic i cultural de la major importĆ ncia. Van contribuir a aixĆ² la frustraciĆ³ dels moviments esquerrans del 68 i el desengany davant l’aixafament de l’anomenada “primavera de Praga”, als quals molt aviat s’hi sumarien els efectes d’una crisi econĆ²mica, iniciada amb l’alƧa dels preus del petroli en els anys setanta, i la pujada al poder de governs d’una dreta dura, com els de Margaret Thatcher i Ronald Reagan, entestats a liquidar la forƧa dels sindicats i del moviment obrer.
Aquesta campanya contrarevolucionĆ ria, que es proposava combatre les idees avanƧades que havien inspirat els moviments dels anys seixanta, es va reflectir a la Gran Bretanya els esforƧos per transformar l’ensenyament de la histĆ²ria, eliminant qualsevol rastre de l’esplĆØndida tradiciĆ³ d’una histĆ²ria social progressista. La mateixa senyora Thatcher no va dubtar a expressar els seus objectius davant la Cambra dels Comuns: “En lloc d’ensenyar generalitats i grans temes, per quĆØ no tornem als vells bons temps en quĆØ s’aprenien de memĆ²ria els noms dels reis i les reines d’Anglaterra, les batalles, els fets i tots els gloriosos esdeveniments del nostre passat? “.
Com ha escrit Geoff Eley, el canvi que es va produir en l’instrumental teĆ²ric i metodolĆ²gic dels historiadors va ser paral·lel a l’esgotament de les esperances polĆ­tiques de l’esquerra. El primer que es va enfonsar va ser una amalgama de fĆ³rmules que passaven fraudulentament per marxisme, encara que tenien poc a veure amb el que va escriure realment Marx, reduĆÆt aquĆ­ a unes quantes cites de textos canĆ²nics que s’utilitzaven per deduir totes les respostes, sense necessitat d’investigar la realitat.
El gir metodolĆ²gic d’aquests anys havia portat al fet que s’oblidĆ©s al Thompson historiador, que quedava com el representant d’una vella forma d’escriure histĆ²ria, socialment compromesa. La seva reapariciĆ³ amb Costums en comĆŗ (1991) inquietĆ  al mĆ³n acadĆØmic, sobretot per la fermesa amb quĆØ reafirmava els seus punts de vista, alhora que deixava en evidĆØncia a aquells vells companys que havien abandonat els principis per acomodar-se als nous temps.
Combatia, per exemple, la pretensiĆ³ d’abandonar el vell lĆØxic derivat del conflicte social, amb termes com ‘feudal’, capitalista ‘o’ burgĆØs ‘, per a reemplaƧar-los per altres com ‘preindustrial’, ‘tradicional’ o ‘modernitzaciĆ³’, que eren tan ambigus com els anteriors, perĆ² que servien per descriure un suposat “ordre sociolĆ²gic autoregulat”, eliminant la idea mateixa de conflicte.
La mort de Thompson el 1993 es va produir quan encara no s’havien sedimentat les reaccions davant Costums en comĆŗ, sense donar temps a l’inici de la campanya que s’intuĆÆa que anava a desencadenar-contra el llibre. AixĆ² explica el generĆ³s alleujament del mĆ³n acadĆØmic, que es va afanyar a convertir-lo en un gran historiador que havia brillat en els anys seixanta i en els primers setanta, com a representant d’unes tendĆØncies historiogrĆ fiques i uns projectes polĆ­tics de “socialisme humanista”, que haurien caducat completament. Acomiadaven aixĆ­ a un testimoni incĆ²mode del seu passat, que haguĆ©s pogut retreure’ls el seu acomodament.
Un dels pocs que no havia renunciat a les seves velles idees ni havia fet penitĆØncia pel seu passat, Eric Hobsbawm, va saber reconĆØixer la grandesa d’un historiador que “tenia la capacitat de produir coses que eren qualitativament diferents de les que escrivĆ­em els altres i que Ć©s impossible mesurar amb la mateixa escala. Animenem-lo simplement geni”.
Tornar avui a La formaciĆ³ de la classe obrera a Anglaterra ha de servir per recordar-nos, a partir dels orĆ­gens del moviment sindical, fins a quin punt va ser, i continua sent, necessĆ ria l’actuaciĆ³ col·lectiva per transformar les condicions de vida dels homes i les dones .

Josep Fontana. Historiador.
Text publicat en el nĆŗmero 3, de 2013, de la revista Sociologia Historica.  TraduĆÆt per L’Accent, el publiquem en motiu del 25 aniversari de la mort de E.P. Thompson.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.