Cal un projecte guanyador, que aspiri a ser majoritari, que reculli el fil roig del republicanisme, l'independentisme, les esquerres i els moviments socials del paÃs.
El 2020 comença, paradoxalment, amb un final de cicle, el de la impugnació del règim del 78 i l’Estat espanyol sorgit de la Transició. Les dues vies ciutadanes que havien obert escletxes a la reinstauració borbònica han quedat aturades, si més no congelades en el temps, perquè les forces electorals que han recollit el suport electoral més gran des d’aquests sectors, Podemos i Esquerra, han arribat a un acord d’estabilització amb el PSOE. La decisió em sembla legÃtima, ja que és el que els dos partits van defensar durant la campanya electoral del 10 de novembre amb un aval significatiu dels electorats català i espanyol. Tanmateix la decisió presa per Esquerra i Podemos, aixà com el govern Colau amb el suport del PSC i Valls, tanca un cicle polÃtic que ha durat aproximadament una dècada (Arenys, 2009 i 15-M, 2011) a partir del qual s’havia d’aconseguir una ruptura amb l’statu quo que ara sabem que no es produirà a curt termini.
La situació, doncs, ens posa davant un escenari d’acords, aixà és la polÃtica institucional, però també de renúncies de principis de l’esquerra i l’independentisme català . No ho visc com un fet dramà tic com intenta assenyalar JxCAT, experts en aquestes gestions polÃtiques, però sà com una constatació que, des de l’esquerra transformadora, haurÃem de viure-ho amb certa preocupació o escepticisme. No només per les renúncies sinó especialment pel buit polÃtic, de discurs i de credibilitat, on queda l’1 d’octubre, per exemple, que deixa aquest acord per a milers de persones, especialment a Catalunya. Un context, el de l’acord, que s’ha defensat massa sovint des del “No hi ha alternativa”, sentència que va fer famosa Margaret Thatcher en la seva defensa del neoliberalisme al Regne Unit (i al món sencer). Ho remarco perquè és especialment significatiu, ja que és contra aquesta idea de “no hi ha alternatives” que es van omplir consultes a partir d’Arenys de Munt, urnes amb l’1 d’octubre, places a partir del 15-M i carrers abans i després de les sentències, amb les vagues feministes o la lluita pel canvi climà tic. Les alternatives sempre hi són.
Ens trobem en un nou cicle de reorganització i acumulació de forces,tant en les esquerres com a escala nacional i internacional
Tot plegat es produeix enmig d’una sensació de mala gestió de la victòria del referèndum de l’1 d’octubre. D’una frustració generalitzada en aquells que veiem com l’escenari, lluny del que es va proclamar durant mesos, és el d’un pacte que visualitza una “2a Transició polÃtica”. Una “transacció” que compta amb el risc de fer dormir carrers i demandes essencials i majorità ries de l’últim cicle polÃtic i que avala que els actors clau de l’acord, PSOE i Podemos, no ratifiquin el president Quim Torra malgrat la resolució injusta, també segons ells, de la JEC. Un escenari que, a més a més, es produeix en un moment de creixement de l’extrema dreta i de desorientació global de l’esquerra polÃtica. Només cal llegir el rigorós, valent i dolorós assaigLa izquierda fin de (un) ciclo del professor Ignacio Sánchez-Cuenca quan assenyala quel’esquerra va perdent el seu lloc en un món on l’economia ha vençut la polÃtica. Una victòria que, porta Sánchez-Cuenca a determinar que “no hi ha programa de canvi polÃtic que ens condueixi a un sistema econòmic diferent del capitalisme per la senzilla raó que la polÃtica ha perdut el seu potencial transformador en una època essencialment econòmica”. AixÃ, ens agradi o no, ens trobem en un nou cicle de reorganització i acumulació de forces, tant en les esquerres com a escala nacional i internacional. Ho deia el mateix Juan José Ibarretxe fa uns mesos en l’entrevista feta pel periodista Albert Mercadé en un llibre molt interessant de tÃtol I ara què? que busca respostes al final del Procés; al tancament del cicle polÃtic.
Aixà doncs ens trobem davant de moments difÃcils per plantejar una estratègia polÃtica des de l’esquerra que entén que el procés d’alliberament nacional és el camà més transitable cap a una societat on la sobirania retorni als ciutadans. Un mitjà perquè, conseqüentment, les polÃtiques públiques siguin pensades per a la majoria, precà ries, joves, gent gran… Moments als quals cal sumar-hi que el 2020 hi haurà , com a mÃnim, dues eleccions, Catalunya i Euskadi, que marcaran i molt el futur. És per això que em sembla interessant fer una – entre tantes – aportació que ajudi a reorganitzar l’esquerra polÃtica catalana, aquella que té clar que dins el sistema econòmic actual, aixà com dins l’Estat espanyol i el patriarcat, no hi ha sortida òptima possible.
L’acord polÃtic amb el PSOE genera un buit important al nostre paÃs per a tota aquella gent que no està satisfeta amb la restauració del 78
Ho deia, per exemple, la Mireia Vehà diumenge, amb la Marisol de bandera, “les reformes socials que planteja el pacte a l’Estat no són realitzables en un Estat on qui dicta les polÃtiques són la Troika, l’IBEX-35 i els poders fà ctics”. I tot, sense oblidar els aprenentatges d’aquells que ens han precedit, ara que fa just vint anys que LluÃs Maria Xirinacs iniciava el “Jo també em planto” a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar una “Assemblea de Països Catalans que obri el camà cap a la independència”. Coincidències polÃtiques.
Una esquerra nacional amb agenda i programa propi
Com deia abans, l’acord polÃtic amb el PSOE genera un buit important al nostre paÃs, especialment per tota aquella gent que no està satisfeta amb la restauració del 78 ni tampoc amb què l’agenda polÃtica vingui marcada més per allò que passa a Madrid que no pas el que passa al Parc de la Ciutadella o als seus barris o pobles. Un element que l’esquerra catalana que vulgui proposar un canvi material en els tres eixos clau que apunta el teòric Boaventura de Sousa que marquen les societats occidentals, capitalisme, colonialisme i patriarcat, ha de tenir en compte. Avui existeix un espai polÃtic amb capacitat de creixement i de decisió que pot bastir una proposta polÃtica a partir de la superació del capitalisme (també en clau ambiental), el patriarcat i les lògiques colonials. Una proposta que lligui aquestes idees a la de l’autodeterminació efectiva del nostre paÃs, que trenqui la lògica camp-ciutat. Que reivindiqui l’1 d’octubre com un mandat d’acció polÃtic. Una proposta sobre la qual alguns i algunes tenim la responsabilitat de fer-la possible. I més, si tenim en compte que l’extrema dreta s’està apropiant de conceptes bà sics defensats tradicionalment per l’esquerra com són la “la impugnació del sistema, la sobirania i el dret a decidir les polÃtiques públiques”. Urgeixen l’atreviment i l’heterodòxia.
Cal reforçar un espai polÃtic que reuneixi un programa bà sic lligat a l’autodeterminació, la superació del capitalisme i el patriarcat
Per això, davant d’un horitzó d’eleccions catalanes i sobretot en un context de tancament de cicle, reorganització i acumulació de forces, cal reforçar un espai polÃtic que reuneixi un programa bà sic lligat a l’autodeterminació, la superació del capitalisme i el patriarcat, la recuperació de les sobiranies i el dret a decidir amb el rebuig a la lògica colonial i “imperial” que mou la polÃtica internacional. Noves formes d’Europeisme i de relacions internacionals que no deixin tota la via de l’escepticisme polÃtic a l’extrema dreta. Fer-ho a partir d’allò que hem après aquests deu anys i l’experiència dels que ja ho han posat en prà ctica institucionalment, als municipis i als carrers. Una proposta que ha de partir de l’acord que la ruptura amb el règim del 78 és l’únic camà viable cap a la consecució dels drets socials, ambientals i polÃtics. Que si volem garantir realment el dret a l’habitatge, a l’educació i a la salut aquesta és la via. Que no tingui por a recordar que els Països Catalans i la llengua catalana són un projecte de futur, amb ritmes diversos però horitzons compartits. Que s’amari de la cultura de “moviment” que històricament ha tingut el paÃs i que l’ha fet resistir davant la monarquia borbònica i les dictadures viscudes i, per això, plantegi espais oberts de participació i decisió. Una proposta que surti doncs, des de baix, a partir d’experiències com anys ençà foren les Trobades d’Unitat Popular.
En definitiva un projecte guanyador, que aspiri a ser majoritari, que reculli el fil roig del republicanisme, l’independentisme, les esquerres i els moviments socials del paÃs i que, a més a més, ofereixi noves formes de participació i de trobada pel gruix de població que viu molesta amb el que ha generat la polÃtica institucional els últims dos anys. Cal pensar amb tota aquesta gent quin és el millor camà i barrar el pas també a aquells que busquen en l’identitarisme d’extrema dreta una proposta d’impugnació a les forces polÃtiques actuals. Per aconseguir-ho no s’hi val en tractar una part de catalans i catalanes com a immadurs i hiperventilats simplement perquè discrepen amb vehemència sobre com ha anat el joc polÃtic. El que cal, en canvi, és plantejar una proposta que els interpel·li, a ells i à mplies majories, i que ho faci al mateix temps que transformem la polÃtica des d’una òptica comunità ria i de drets socials per a tothom.
Aquest espai polÃtic aglutinador ha d’afrontar sense por el debat sobre si es veu amb capacitat d’entrar en un govern de la Generalitat
D’altra banda, cal també que aquest espai polÃtic en construcció, que sumi per multiplicar com ja han fet algunes experiències en l’à mbit municipal, reculli aquella dosi de “mala llet” que reclamava Josep-LluÃs Carod Rovira en un article fa uns dies quan reivindicava que cal que el conflicte sigui “un problema” per l’Estat perquè “mentre només siguem una causa democrà tica, a l’espera de la simpatia internacional, farcida d’interessos i complicitats inconfessables, no ens sortirem”. El punt disruptiu i que trenqui el relat “de la llei a la llei” i de “la mesa de dià leg sense concrecions a la mesa de dià leg sense concrecions” on sembla que s’instal·la recurrentment la polÃtica catalana. Ens cal ser un problema perquè tot es mogui.
Per últim, aquest espai polÃtic aglutinador, que, com deia, ha de comptar amb propostes polÃtiques existents i recuperar actius polÃtics, ha d’afrontar sense por el debat sobre si es veu amb capacitat d’entrar en un govern de la Generalitat que inclogui elements claus de la seva proposta programà tica. Perquè si a escala municipal hem demostrat la capacitat i la innovació que podem gestionar des d’aquest espai ampli que és l’esquerra nacional i transformadora, hem de poder demostrar-ho també des d’un possible govern català que compleixi amb uns mÃnims programà tics. Una reflexió que neix, sens dubte, dels aprenentatges fets en aquest cicle polÃtic que, com deia abans, ha quedat congelat i/o tancat aquesta primera setmana del 2020.
Postdata: L’article no parla de noms ni de marques expressament. Context, anà lisi, estratègia i programa em semblen les prioritats de debat avui. Urgents i necessà ries. A partir d’aquÃ, discrepem i avancem perquè com vaig recordar per cap d’any manllevant unes paraules de la Marina Garcés, al meu equip hi va tothom qui es cregui allò de «no pensis com jo, pensa amb mi. No visquis com jo, viu amb mi».
Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada