El model de ciutat d´ERC

per Gemma Galdon Clavell (investigadora del TNI)


L'autora analitza el model de ciutat proposat per Portabella, argument emprat per justificar el trencament del tripartit a Barcelona.


Quan aquestes línies es publiquin, l’ona expansiva de la decisió d’ERC d’abandonar el tripartit encara alimentarà comentaris, anàlisis polítiques i tertúlies. Per alguns, una jugada mestra; per d’altres, una irresponsabilitat. Des de la perspectiva que dona la mirada des de 2.000 quilòmetres de distància, però, sembla més una presa de pèl, sobretot per un dels principals arguments utilitzats: la crítica al “model de ciutat”.

Quin model de ciutat ha plantejat ERC durant els darrers 8 anys al consistori? En temes d’ecologia, qualitat de vida, ocupació i turisme, la pràctica política recent de la formació liderada per Jordi Portabella presenta poques alternatives i moltes actuacions més que qüestionables des d’una perspectiva progressista i alternativa. Tampoc a nivell d’organització interna podem aprendre massa lliçons d’horitzontalitat i treball en equip d’una formació que ha treballat sempre amb un únic cap visible –d’aquí que la crítica plantejada en aquest article estigui també altament personalitzada.

Ara que la ciutat ja està saturada de turistes, ara que ja hem convertit Barcelona en una ciutat de serveis que es ven com “la millor botiga del món”, ara que la ocupació ja s’ha precaritzat al màxim, el responsable de Turisme, Promoció Econòmica, Ocupació i Qualitat de Vida del consistori es despenja denunciant el “model de ciutat” dels seus socis de govern durant les darreres legislatures.

Preus i sous

El Jordi Portabella que avui denuncia l’encariment dels preus deia a El Mundo fa només 6 mesos que “No és que Barcelona sigui una ciutat cara, el problema és que a Catalunya s’estan aplicant augments salarials en funció de l’IPC espanyol que sempre és inferior al què es registra a Catalunya (…). Si ens fixem en l’àmbit europeu, Barcelona no pot considerar-se una ciutat cara.” (El Mundo, 7/11/06).

El mateix Portabella que ara oneja la bandera dels precaris s’ha passejat per mig món venent els “salaris competitius” i “moderats” de Barcelona per fomentar la inversió estrangera (Foreign Direct Investment, 1/8/05; www.bcn.es, 6/2/07)

Model turístic

Després d’anys d’insistir en la necessitat de que Barcelona aculli més i més turistes i construeixi més i més hotels, ara Jordi Portabella planteja la necessitat d’escoltar també als ciutadans en una mena de pacte “turista-ciutadà”. Però, si veritablement el model de ciutat d’ERC a Barcelona passa pel foment del respecte mutu, per què totes les esmenes dels republicans a l’ordenança cívica es varen concentrar en “eliminar l’estigmatització del turisme” i “suprimir la referència específica [als turistes] com a col·lectiu susceptible de conductes incíviques”? (www.jodiportabella.cat, 9/11/05). Quines accions concretes ha dut a terme ERC al consistori per a assegurar una millor relació ciutadà-turista? Quines són les obligacions dels visitants en el model de ciutat d’en Portabella?

Igualment, quina Barcelona és la que medeix el creixement del turisme “cultural” en nombre de visites a la Sagrada Família (Actualidad24horas, 10/8/05), mentre planteja que els artistes de la desallotjada Makabra no poden “imposar una actitud” i han de solucionar el seu “problema” a través de la sol.licitud formal d’un espai a l’Ajuntament per tal de realitzar-hi les seves activitats? (www.jordiportabella.cat, 4/12/06). La cultura com a espectacle turístic i la burocratització de la resposta a les iniciatives ciutadanes no semblen una alternativa massa radical al model de ciutat socialista.
Bicis i avions
La Barcelona de Jordi Portabella vol ser, també, segons diu, una Barcelona verda. Per això un dels objectius principals d’ERC durant els darrers anys ha estat la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport per tal de reduir les emissions de CO2. La pregunta que s’imposa, però, és: quants viatges haurà de fer en bicicleta un ciutadà mig per compensar les emissions de CO2 dels vols de baix cost que Portabella ha defensat i promogut com a responsable de Promoció Econòmica? Quin sentit té fomentar la bicicleta i l’ús de l’avió alhora si el que es persegueix és la millora del medi ambient?

Fent un repàs a la pràctica política d’ERC al consistori durant els darrers anys, l’únic model que sembla desprendre-se’n és el de la contradicció, el personalisme i la manca d’alternatives. És indubtable que Barcelona té problemes urgentíssims, i que l’actuació del tripartit fa plorar, però el que la ciutat, els ciutadans i ciutadanes i l’esquerra necessita són idees, principis, conviccions polítiques i programes per a dur-les a terme, no cops d’efecte.


Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.