EcónomíaTAIFA Informe 08: l´estratègia del capital >Somnis Rebels 9:30 a. m. 0 Comments Al començament de la crisi hi va haver força persones de bona voluntat, crítiques amb sistema capitalista, que van pensar que
Home
Archive for
de setembre 2012
Forcades participa en un acte de la CUP en suport als dos periodistes que seran jutjats dijous per investigar la corrupció a la sanitat catalana
Teresa Forcades segueix insistint amb la necessitat de convocar una vaga general que sobrepassi el dia de durada. A parer seu, "la situació actual a nivell econòmic i les perspectives d'empitjorament fan recomanable una convocatòria de vaga general indefinida", un tipus de mesura, afirma, "que la població té el dret d'exercir quan es violen els principis que el govern vagi a favor dels interessos de la població i no en contra".
La monja benedictina va fer aquestes declaracions en una xerrada organitzada per la CUP que va pronunciar divendres passat a Reus per donar suport als editors de la revista "Cafè amb llet", que afrontaran un judici el proper 27 de setembre per danys a l’honorabilitat de l'exfacturador d’Innova.
A l'acte on Forcades va participar juntament amb els editors de la publicació i el regidor de la CUP a Reus, David Vidal, la monja va defensar que el deute privat l'ha de pagar qui ha contret el deute. Així, va afirmar "que caiguin els bancs, perquè els correspon si han fet aquest tipus de gestió".
Forcades va manifestar el seu suport a la manifestació estatal que tindrà lloc el proper 25 de setembre a Madrid amb l'objectiu d'envoltar el Congrés dels Diputats "amb la intenció que es dissolguin" i per aconseguir "que a l'Estat s'obri un període constituent per renegociar el pacte social", va destacar. "Seria molt important que la convocatòria fos majoritària perquè el govern, pressionat pel conjunt de la població, no pugui continuar legitimat per estar al govern", va reblar.
En aquest sentit, va posar com a exemple el cas d'Islàndia, on s'ha empresonat el primer ministre i alguns banquers "perquè tenien la responsabilitat de defensar els interessos del col·lectiu i han defensat els de les minories", va assenyalar Forcades. I va concloure:"Resulta que no només ha estat viable sinó que se n'han sortit millor que en molts altres països".
"Què està passant a la sanitat catalana?"
A Reus, el sindicat CATAC-CTS i la CUP han fet públic el seu compromís en la lluita contra la corrupció en la sanitat pública. En aquest sentit, han presentat tres propostes per donar a conèixer el treball que estan realitzant conjuntament CATAC-CTS, CUP i Cafè amb Llet per posar al descobert “el major robatori de la història”, tal com ho van batejar aquests darrers en un vídeo al YouTube que va superar les 100.000 visites.
La primera d’aquestes propostes és la publicació de 40.000 exemplars de la revista “Què està passant a la sanitat catalana”, que s’està repartint arreu de Catalunya des de la Diada Nacional de l’11 de Setembre i que ha estat censurada en alguns indrets però que David Vidal va aconseguir entregar al conseller de Salut, Boi Ruiz.
En aquesta revista es posa noms i cognoms a un entramat públic-privat que envolta el sistema sanitari públic català, encapçalat pel propi president de la Generalitat Artur Mas, el Conseller de Sanitat, Boi Ruiz, i l’expresident de l’ICS, Josep Prat.
La segona d’aquestes iniciatives és la xerrada amb Teresa Forcades i els editors de la revista "Cafè amb Llet" on es van abordar els continguts de la publicació, així com els lligams entre el sistema sanitari i les empreses farmacèutiques.
A la xerrada, els editors de la revista "Cafè amb Llet" van explicar la denúncia que han rebut per part de Josep Maria Via, assessor en matèria de sanitat del govern de la Generalitat, i que està sent defensada pel seu advocat, Francesc José María, el qual va ser secretari d’Innova durant diversos anys.
Judici el 27 de setembre
El judici contra els periodistes es realitzarà dijous a la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet del Llobregat, en la que es preveu que serà la primera batalla judicial contra aquest entramat de l’àmbit sanitari, en previsió de nous processos judicials arran de les denúncies de la CUP de Reus i la CUP de Barcelona, contra Josep Prat i Ramon Bagó, respectivament.
La tercera activitat és l’organització d’un autobús des de Reus i Tarragona per assistir el dia 27 al judici contra "Cafè amb Llet" per tal de mostrar la solidaritat amb els seus editors. De moment, ja està confirmat una altre autobús des de Girona, i es preveu que l’assistència a aquest judici sigui massiva, tenint en compte que a la vista prèvia ja s’hi van concentrar més de 300 persones.
undefined
#11s2012 “Catalunya, nou Estat d’Europa” el vídeo de l’ANC per la història
Alliberament Nacionalvideo#11s2012 “Catalunya, nou Estat d’Europa” el vídeo de l’ANC per la història >Somnis Rebels 8:41 p. m. 0 Comments x directe.cat La independència de Catalunya és possible, un milió i mig de persones
Tot just acabe de llegir l'obra de l'historiador valencià Pau Viciano "De Llorente a Marx. Estudis sobre l'obra cívica de Joan Fuster". Primera sensació: satisfacció. Motiu: lectura agradable, fluïda i més que interessant. Què aporta el llibre de Viciano respecte a d'altres que s'han fet amb una intenció semblant? Deixant de costat l'encertat anàlisi sobre el filojudaïsme fusterià, que més avant comentarem, ens posa sobre la taula el Fuster més cívic i compromès, més enllà de fílies i fòbies. I ho dic molt sincerament perquè deixant de costat les conegudes simpaties del medievalista castellonenc pel pensament fusterià, la veritat és que el llibre no acaba de ser, com molts podrien pensar, una defensa desfermada de Fuster, el qual, com el mateix Viciano apunta, es defensa tot solet. Què fa doncs Viciano? Matisar les crítiques que Fuster ha rebut des de l'àmbit més acadèmic i, també, polític, intentant debatre els arguments que s'han posat sobre la taula. Perquè crec que aquesta és la clau del llibre: mantenir un debat que no està tancat, ni molt menys. I en aquest sentit crec que el llibre és un complement, i a la inversa, de l'obra de Ferran Archilés. De fet, el que fa Viciano no és ben bé una obra original sinó una recuperació de textos i idees anteriors reelaborats i adaptats a l'estat de la qüestió en el moment de la publicació del llibre.
Així, en la línia del que fa Archilés, Viciano analitza el pensament fusterià contextualitzant-lo. Això ajuda a entendre l'evolució de l'autor de Sueca, partint del regionalisme valencià per arribar al nacionalisme valencià políticament esquerrà que defensa un projecte d'unitat política amb la resta dels Països Catalans. Si bé és cert que Viciano no coincideix en l'anàlisi crítica dels diferents elements del pensament de Fuster, sí que ho és que el punt d'arribada és el mateix o molt semblant: Fuster és un home de la seua època que evoluciona políticament amb el pas dels anys fins que arriba a consolidar unes idees que mantindrà fins al final dels seus dies. Ara bé, de la mateixa manera que Archilés detecta i critica un cert immobilisme fusterià respecte al qüestionament que tindran determinats elements claus del seu pensament, Viciano en certa manera ho justifica a partir de la contextualització. Val a dir que la dicotomia immobilisme versus reformulació és un element bàsicament polític que supera el marc acadèmic d'un i altre autor i que, al cap i a la fi, no deixa ser una valoració estrictament subjectiva.
Entre Llorente i el valencianisme de preguerra
La tendència general és a qualificar Fuster com de crític de Llorente. I en certa manera ho és perquè realment els textos que el de Sueca va dedicar al patriarca de la Renaixença valenciana són en molts aspectes durs. Ara bé, la duresa fusteriana amb Llorente no deixa de tenir uns fonaments si partim de la contextualització dels textos. És més, tal com apunta Viciano "el judici de Fuster sobre la Renaixença i sobre Llorente és més matisat del que fan creure alguns crítics actuals del "fusterianisme"". Al cap i a la fi, si algú podia criticar Llorente i l'herència literària i cultural que d'aquest es desprèn, és aquell que provenia d'una tradició cultural i política, amb els matisos que la distància temporal comporta. I en aquest cas, el Fuster que de jove havia format part de Lo Rat Penat sabia perfectament de què parlava. I coneixia tan bé l'objecte de crítica que més enllà de les sentències categòriques, tan habituals en Fuster, el grau de matisos i reconeixements cap als renaixentistes valencians no van ser escassos en els textos fusterians. De fet, les crítiques de Fuster no eren altra cosa que el resultat del moment en què es van fer i les idees nacionalistes existents que a poc a poc anaven penetrant en el suecà.
La crítica a Llorente i als renaixentistes, però, s'allargarà a tots els valencianistes de preguerra. Per què? Doncs tal com apunta Viciano per una qüestió molt concreta: el fracàs del projecte que aquests representaven. Potser parlar de fracàs és una sentència injusta en tant la guerra va trencar el que començava a ser els inicis d'un valencianisme polític que amb un altre esdevenir podria haver arrelat entre el Sénia i el Segura. Ara bé, com que Fuster tenia Catalunya com a model i aquest territori anava molt més avançat que els valencians en la construcció nacional dels catalanoparlants, la valoració final acabava sent negativa. Injust? Segurament sí. Lògic? Segurament també si ho contextualitzem. De fet, tal com apunta Viciano en la línia del que també ha assenyalat Archilés en més d'una ocasió, "en el terreny estrictament ideològic, les posicions de Fuster poden entendre's com una herència del valencianisme de preguerra -o almenys d'alguna de les seues famílies- i, fins i tot com la prolongació de conviccions que es remuntaven a Llorente, i encara més enrere", és allò de "Fuster i els seus seguidors tenien més punts en comú amb el valencianisme de preguerra del que ells mateixos pensaven". I quin serà el principal motiu de la distància entre Fuster i el "neovalencianisme" dels seixanta respecte dels valencianistes de preguerra? Segurament és una qüestió bàsicament de temps històrics, de context polític i social i, també, generacional.
Un punt interessant és la valoració que Viciano fa del grau de penetració o triomf del fusterianisme. Els crítics polítics amb Fuster ho valoren dient que el problema va estar l'allunyament dels plantejaments fusterians respecte a la identitat regional valenciana. Una valoració que si bé és cert té elements poc discutibles i a tenir en compte, alhora desentén la maniobra de creació del blaverisme de la maquinària franquista encara pervivent en les institucions valencianes del postfranquisme. Viciano, però, sense caure en l'excés protagonisme que el nacionalisme fusterià ha donat històricament a la maquinària estatal en la creació de l'anticatalanisme, recupera aquest discurs per, sobretot, exculpar Fuster del presumpte fracàs de la seua proposta. Crec que Viciano l'encerta, però també que hem de vigilar per no caure en un discurs victimista que no ens permeta fer autocrítica de les estratègies i tàctiques que en un moment determinat es van prendre erròniament, més enllà de la proposta política que representa/va el pensament de Fuster.
Una història per transformar el present i construir el futur
Un punt interessant és la valoració que Viciano fa del grau de penetració o triomf del fusterianisme. Els crítics polítics amb Fuster ho valoren dient que el problema va estar l'allunyament dels plantejaments fusterians respecte a la identitat regional valenciana. Una valoració que si bé és cert té elements poc discutibles i a tenir en compte, alhora desentén la maniobra de creació del blaverisme de la maquinària franquista encara pervivent en les institucions valencianes del postfranquisme. Viciano, però, sense caure en l'excés protagonisme que el nacionalisme fusterià ha donat històricament a la maquinària estatal en la creació de l'anticatalanisme, recupera aquest discurs per, sobretot, exculpar Fuster del presumpte fracàs de la seua proposta. Crec que Viciano l'encerta, però també que hem de vigilar per no caure en un discurs victimista que no ens permeta fer autocrítica de les estratègies i tàctiques que en un moment determinat es van prendre erròniament, més enllà de la proposta política que representa/va el pensament de Fuster.
Una història per transformar el present i construir el futur
Els orígens familiars pesen, això és evident. I Fuster no és menys en aquest sentit. De família carlina, religiosa i, per tant, molt conservadora, mai es declararà marxista malgrat que va ser una de les icones intel·lectuals de l'esquerra dels Països Catalans durant els anys previs i posteriors a la mort de Franco. Viciano tracta en el capítol quart d'analitzar l'evolució de Fuster respecte al pensament marxià. Dos noms seran fonamentals: Gramsci i Pierre Vilar. Per què? Per l'esdevenir, el context altra volta. Així com en els anys cinquanta trobem un Fuster identificat amb un pensament conservador que podem catalogar com de liberal i europeista, el gir que la intel·lectualitat occidental fa en els seixanta fent reaparèixer un marxisme no dogmàtic que recupera clàssics com Gramsci front a la línia oficial de la URSS, impregnarà també en l'escriptor valencià. Fuster veurà en el marxisme una eina d'anàlisi social i històrica.
El dualisme del conflicte històric servirà a Fuster per a desenvolupar part dels seus plantejaments respecte a la història dels valencians. Més enllà d'això, però, Fuster no serà un revolucionari, ni molt menys. Ara bé, les afinitats personals, l'assumpció de l'esquerra d'elements derivats del pensament fusterià, entre d'altres, farà que el suecà mica en mica s'identifique amb els partits hereus o defensors del marxisme. I en aquesta relació amb el marxisme, és també interessant el breu repàs que Viciano fa sobre les opinions de Fuster i el context de la Guerra Freda. Polèmic, provocador i de conviccions fermes, criticarà el paper de la URSS en el context històric, qüestionarà els plantejaments "aburgesats" d'alguns dels intel·lectuals de l'esquerra occidental del moment i, finalment, en plena orgia neoliberal per la caiguda del Mur de Berlín, es mantindrà ferm defensant el marxisme com a eina d'anàlisi, tal com portava fent des de feia anys.
La "Batalla" que alguns haurien volgut
La "Batalla" que alguns haurien volgut
En el darrer apartat del llibre Viciano recupera un article publicat per ell mateix al número 5 de la revista L'Espill l'any 2000. I el recupera encertadament perquè la gran majoria de les crítiques que Viciano feia a inicis del segle XXI contra l'anomenada "tercera via" continuen ben vigents. A més, personalment les compartisc en un elevat percentatge, tal com ja vaig mostrar en una ressenya per a la revista Afers sobre el llibre Vida amunt. Nacions amunt. En primer lloc utilitzar el pensament de Fuster per a explicar el que és un "fracàs" polític aporta ben poca cosa per a la superació de l'amargor existencial del nacionalisme valencià. I no negue que alguns dels elements que s'aporten en De impura natione o Document 88 no siguen certs i importants per a entendre el que podem considerar "elements claus d'una tàctica fallida".
Ara bé, el pensament no té la culpa, en tot cas la culpabilitat la tenen aquells que l'han de dur a terme. Per altra banda, menysvalorar el paper que la dictadura eixint va tenir en tot el procés de criminalització del nacionalisme valencià, estrangeritzant-lo en el seu propi territori, tampoc aporta res per a entendre el conflicte que es va viure en aquells durs anys pel país. I no dic que haguem de caure en la versió contrària que exculpa i victimitza en excés el nacionalisme valencià, però si crec que cal per justícia històrica no deixar de reconèixer què representava cadascú i, és més que evident, que més enllà de la població més analfabeta que va ser manipulada, els qui havia al darrere no eren cap mena d'innocents.
En definitiva ens trobem davant d'un llibre que crec important i encertat en molts aspectes. En d'altres, però, en seguirem parlant i discutint amb en Pau quan tinguem l'oportunitat. Vull, però, acabar mostrant el meu agraiment tant a en Pau com a Ferran pels seus treballs. Més enllà de diferències puntuals, crec que ens comencem a trobar en un bon moment pel que fa a l'anàlisi seré i objectiu, en la mesura que aquest es pot desenvolupar sota el paraigües de l'objectivitat, pel que fa al pensament fusterià el qual, val a dir, ha estat la peça clau del nacionalisme valencià els darrers cinquanta anys més enllà de revisions i crítiques.
En definitiva ens trobem davant d'un llibre que crec important i encertat en molts aspectes. En d'altres, però, en seguirem parlant i discutint amb en Pau quan tinguem l'oportunitat. Vull, però, acabar mostrant el meu agraiment tant a en Pau com a Ferran pels seus treballs. Més enllà de diferències puntuals, crec que ens comencem a trobar en un bon moment pel que fa a l'anàlisi seré i objectiu, en la mesura que aquest es pot desenvolupar sota el paraigües de l'objectivitat, pel que fa al pensament fusterià el qual, val a dir, ha estat la peça clau del nacionalisme valencià els darrers cinquanta anys més enllà de revisions i crítiques.
undefined
Manuel Delgado: Tres raons per la independència des de l'esquerra transformadora
Alliberament NacionalManuel Delgado: Tres raons per la independència des de l'esquerra transformadora >Somnis Rebels 6:36 p. m. 0 Comments L'antropòleg creu que seria una irresponsabilitat quedar-se al marge de l'anhel independentista L'antropòleg i professor
undefined
Terra Lliure com a punt de partida del moviment d'alliberament nacional
Alliberament NacionalHistòriaTerra Lliure com a punt de partida del moviment d'alliberament nacional >Somnis Rebels 6:26 p. m. 0 Comments Escrit per: Josep Maria Solé Soldevila Publicat a: Ressenyes Durant la Diada nacional de
undefined
El Diàleg d'Amèrica, Salvador Allende i Fidel Castro
America LLatinavideoEl Diàleg d'Amèrica, Salvador Allende i Fidel Castro >Somnis Rebels 3:20 p. m. 0 Comments La televisió pública argentina va difondre El Diàleg d'Amèrica, xerrada del novembre de 1971 entre el líder de
El sindicat celebra l'èxit de la manifestació de la Diada i aposta per "pujar al tren de l'alliberament amb convicció i generositat, amb capacitat de diàleg i determinació per a confrontar quan calgui"
La Intersindical-CSC aposta per "treballar dur per assolir majories socials" i "omplir de contingut social el projecte nacional català". El sindicat admet que "es fa difícil analitzar fredament la massiva demostració del futur desitjat pel nostre poble: la independència", en referència a la manifestació de la Diada, i constata que "la independència nacional ha esdevingut a Catalunya l'eix central del discurs polític, econòmic i social".
"Els partits polítics, les institucions i els agents socials hem d'escoltar la massiva demanda de llibertat nacional de la ciutadania. I hem d'actuar en conseqüència, ja que la Història i les generacions que vindran jutjaran els nostres actes", assenyala.
Pel sindicat, el clam independentista de la Diada ha estat "un punt i a part". "Hem de pujar al tren de l'alliberament amb convicció i generositat, amb capacitat de diàleg i determinació per a confrontar quan calgui", sentencia.
"Sumar i dotar de força la classe treballadora"
La Intersindical-CSC alerta que "el primer que farà l'adversari serà negar, diluir la realitat" però recomana treballar per "sumar i dotar de força la classe treballadora" "tenint al cap la nació sencera i amb un enfocament radicalment democràtic i de classe".
En aquest sentit, demana als agents socials dels Països Catalans que treballin "de manera inclusiva, sumant més i més persones a la tasca de construcció nacional i social del nostre país".
El sindicat es reafirma en aquesta aposta, i sosté que "continuarà treballant sense defallir per dotar aquest poble d'un estat propi, amb territorialitat plena, socialment just i igualitari".
L'ANC valora la que ha estat la manifestació més gran que hi ha hagut mai a Europa, segons diversos observadors
L'endemà de la manifestació més multitudinària de la història, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) celebra l'èxit d'una mobilització que ha evidenciat la voluntat del poble català d'esdevenir un estat independent. L'assemblea en fa un balanç molt positiu i destaca la il·lusió dels catalans per esdevenir independents.
La valoració l'ha fet aquest dimecres el vicepresident de l'ANC, Carles Castellanos, el qual en una entrevista al 324 ha revelat que segons diversos observadors la d'aquesta Diada ha estat la manifestació més gran que hi ha hagut mai a Europa.Castellanos ha assegurat que "la situació política no podrà ser la mateixa després d'aquesta experiència mobilitzadora" i ha constatat que aquesta manifestació ha "posat la independència sobre taula com a projecte polític a curt termini". "La gran conquesta d'aquesta mobilització", ha dit, ha estat posar de manifest que "el poble català té clar que l'objectiu polític és la independència, que aquest és l'instrument polític que permetrà organitzar-nos segons la nostra voluntat".
En aquest sentit, considera que la resposta política ha d'estar a l'altura de les circumstàncies ja que "el poble català no s'ha de deixar d'escoltar; el poble diu que ja no creu en l'estat espanyol i que vol triar una altra via". Per tant, "alguna cosa s'ha de moure a nivell polític", ha advertit. I de fet ha assenyalat que els partits polítics "estan veient que cal fer un pas endavant i el faran de la manera que sigui". Divendres al migdia els representants de l'ANC es reuniran amb el president de la Generalitat, Artur Mas.
La independència ja és "la voluntat majoritària"
Per Castellanos, l'afluència massiva de la marxa ha evidenciat "la voluntat majoritària" dels catalans, que no és altra que la de l'estat propi. A partir d'aquí, un cop aconseguida la majoria social -que es treballarà per ampliar- l'ANC entrarà en la fase de l'emplaçament de les institucions. "Estem a l'objectiu de la majoria social i ara estem entrant en la fase final d'emplaçar seriosament les institucions", ha indicat Castellanos.
En aquest sentit, ha avançat que a partir d'ara es promouran consultes als ajuntaments i es demanarà al Parlament que faci un pronunciament. "El poble català ha d'estar convençut que no pararem fins que hàgim aconseguit la independència", ha insistit, reiterant que aquest és l'objectiu fundacional de l'ANC.Definir el tipus d'estat
Castellanos ha explicat que paral·lelament a l'avenç cap a la ruptura institucional i a la pugna per aconseguir un pronunciament més clar de les institucions, l'ANC treballarà a nivell d'elaboració política definint el tipus d'estat que es vol, elaborant unes bases per la constitució catalana -ja hi ha unes comissions que hi treballen- o creant instruments d'estat per expandir així la implantació de l'assemblea i aconseguir una majoria social molt més àmplia.
El vicepresident de l'ANC i històric militant independentista, però, ha advertit que "el procés és complex i hi haurà moltes vicissituds". En aquest context, ha indicat, "hem de poder assegurar que el nostre objectiu es pot arribar a aconseguir, hem de demanar al poble català que continuï insistint i donant-nos suport".
undefined
La manifestació més gran de la història, per la independència
Alliberament NacionalLa manifestació més gran de la història, per la independència >Somnis Rebels 9:56 p. m. 0 Comments L'ANC parla de dos milions de manifestants · La policia parla d'un milió i mig i
undefined
Tot a punt per la manifestació més massiva de la història
Alliberament NacionalTot a punt per la manifestació més massiva de la història >Somnis Rebels 9:27 p. m. 0 Comments Us oferim xifres, detalls i informació de servei relacionada amb la mobilització de l'11 de
undefined
INDEPENDÈNCIA és LLIBERTAT
Alliberament NacionalvideoINDEPENDÈNCIA és LLIBERTAT >Somnis Rebels 6:36 p. m. 0 Comments Continue ReadingAlliberament NacionalvideoINDEPENDÈNCIA és LLIBERTAT >Somnis Rebels 6:36 p. m. 0 Comments Continue Reading
undefined
11 DE SETEMBRE: Ni pacte fiscal, ni pacte social. Independència i socialisme!
Alliberament Nacional11 DE SETEMBRE: Ni pacte fiscal, ni pacte social. Independència i socialisme! >Somnis Rebels 6:31 p. m. 0 Comments Sota el lema "Ni pacte fiscal, ni pacte social: independència i socialisme", la CUP
Subscriure's a:
Missatges
(
Atom
)
.