Karl Marx (1818-1883), un ecologista abans d'hora

Per ELISABETH BEAGUE





   
Sovint s'oblida que Karl Marx és, sobretot, un filòsof. No obstant això, a causa que les seves idees, massa contestatàries, no van ser del grat dels poders fàctics, mai va poder obtenir una càtedra en una universitat. Llavors, va intentar el periodisme però, de nou, va ser atacat i es va veure obligat a exiliar-se. Es va proposar un objectiu científic: l'anàlisi de les condicions socials i econòmiques en què es duu a terme el procés de producció i va explicar com les relacions de dominació i subordinació eren elles mateixes producte de les relacions capitalistes de producció.

La naturalesa està molt present en el seu pensament. Marx subratlla de fet la importància que té per a l'home i, per tant, no només el seu valor com a tal, sinó la riquesa que produeix. També crida l'atenció sobre els riscos que corre a causa de la sobreexplotació i al dany rebut per la contaminació de l'aigua i del sòl. Cal tenir en compte que la contaminació de l'aire no era una preocupació en el seu temps, tot i els vapors de les màquines que asfixiaven l'atmosfera.

Marx creu que l'home, a través del seu treball, no pot produir riquesa material sense l'ajuda de la naturalesa i parla de "intercanvis orgànics amb la natura". Però el treball no és per a Marx l'única font de valors. Ell escriu que "l'home no pot fer tant com la pròpia naturalesa", és a dir, simplement canvia la forma del material i, en aquest treball de transformació "és sostingut constantment per les forces naturals". Afegeix que si la terra proporciona a l'home queviures preparats i un objecte de treball, no necessita l'ésser humà per existir.

Valor d'ús / valor de canvi

Els béns naturals, gratuïts, són en primer lloc valors d'ús. I, juntament amb els béns disponibles, la terra també proporciona a l'home l'oportunitat de treballar amb els mitjans de producció de procedència natural. No cal un canvi perquè els béns tinguin un valor d'ús. "El valor de canvi apareix en principi com una relació quantitativa, com la proporció en què valors d'ús de diferents espècies s'intercanvien una amb l'altra".

Tractant en primer lloc sobre l'explotació de la mà d'obra, Marx lamenta que "les màquines agrícoles reemplacin als homes i que és equivocar-estranyament suposar que el nou treball agrícola amb màquines ho compensa".

I remarca la destrucció del sòl que suposa la intensificació de l'agricultura: "l'agricultura capitalista genera problemes fins i tot en l'intercanvi orgànic entre l'home i la terra, el que fa més difícil la tornada dels seus elements de fertilitat, ingredients químics que li són arrabassats ".

Marx critica, per tant, el progrés de l'agricultura capitalista, que no només explota al treballador, sinó que assola el sòl. Augmentant la fertilitat a curt termini, els processos utilitzats arruïnen en efecte, a llarg termini, les fonts sostenibles de fertilitat. I, com més indústria moderna entra en ella, més ràpida és la destrucció. La gran indústria destrueix boscos sencers i el que pretén fer per a la reforestació és absolutament insignificant.

I, si Marx pren nota dels efectes desastrosos de la contaminació sobre els humans, també es preocupava per la natura, incloent l'aigua del riu, perquè es dóna compte dels efectes destructius de la indústria sobre la qualitat de l'aigua: l'ús de substàncies colorants, alliberar les escombraries a l'aigua, els vaixells en trànsit, la construcció de canals ... priven els peixos del seu entorn de vida.

La producció capitalista, escriu, concentra les forces històriques motrius de la societat ia l'altre costat la interacció metabòlica sense control entre la humanitat i la terra; ella impedeix, en altres paraules, el retorn a la terra dels seus elements nutritius constituents. Lamenta que la naturalesa sigui considerada com un objecte l'ús està subjecte a la responsabilitat de l'home, ja que postula que l'home no és propietari de la terra. Té el seu gaudi, és d'alguna manera usufructuari, però ha de llegar-la a les generacions futures després d'haver-la millorat com un "bon pare de família".

Les interpretacions de l'ecologia de Marx poden diferir. Però si Marx escriu que "en tant existeixin els homes, la seva història i la de la naturalesa es condicionaran recíprocament": Es pot encara dubtar?

Traduït per Carles Acózar Gómez per Investig'Action

Font: Investig'Action

- Veure més a: http://www.investigaction.net/es/karl-marx-1818-1883-un-ecologista-antes-de-tiempo/#sthash.SHR2dqtm.dpuf

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.