La claror d’Errekaleor davant de la ciutat neoliberal


El barri d’Errekaleor, ubicat a la perifèria de Vitòria, era en perill de mort, atès que, l’any 2002, l’Ajuntament va decidir d’esbucar-lo. El procĂ©s d’expropiaciĂł, però, es va anar allargant per la resistència d’alguns veĂŻns i, l’any 2013, un grup de deu estudiants entrĂ  a viure en algunes de les cases buides que hi havia al barri. El col·lectiu ha anat creixent i, a mĂ©s de l’ocupaciĂł, reivindiquen un model de vida aliè als cĂ nons del capital, un model que es basi en l’autogestiĂł i l’assemblearisme.

Tanmateix, el proppassat 18 de maig van saltar totes les alarmes, ja que hi irromperen els operaris d’Iberdrola acompanyats per l’Ertzaintza per tallar el subministrament elèctric a Errekaleor. Tot i la resistència dels veĂŻns, finalment, amb l’ajut de la violència policial, van aconseguir tallar la llum al barri. L’amenaça es va confirmar amb les declaracions posteriors del batlle de la ciutat, Gorka Urtaran (PNB), en què afirmava que el seu objectiu era «esbucar els edificis d’Errekaleor» i que els membres d’Errekaleor Bizirik (Errekaleor Viu) no volen negociar, perquè «sĂłn antisistema», cosa que aquests van rebatre a la conferència de premsa pronunciada dimarts, on tambĂ© anunciaren la convocatòria d’una manifestaciĂł internacional, que tindrĂ  lloc el pròxim dissabte 3 de juny.

Jon Martinez Larrea

Durant la segona meitat del segle XX, la morfologia de Vitòria va canviar completament; la seva poblaciĂł es multiplicĂ  en un perĂ­ode molt curt, a causa d’un procĂ©s accelerat d’industrialitzaciĂł, per la qual cosa van aparèixer barris nous, entre els quals Errekaleor. Entre els anys 1958 i 1961, la cooperativa d’habitatge Mundo Mejor, sota l’impuls del Secretariat Social DiocesĂ , va construir el barri a la perifèria de la ciutat, aĂŻllat del centre. El que havia de ser una soluciĂł provisional va esdevenir definitiva.

La majoria d’habitants tenien trets comuns, eren treballadors arribats del sud de la penĂ­nsula ibèrica. L’AdministraciĂł va marginar Errekaleor des del principi, per la qual cosa sorgĂ­ una forta identitat comunitĂ ria entre els veĂŻns. El Centre Social va esdevenir el punt de trobada de la vida social del barri i fou el germen de l’associaciĂł de veĂŻns creada l’any 1977. Davant de la deixadesa de l’Ajuntament, els veĂŻns van recĂłrrer sovint a l’autogestiĂł, com ara quan asfaltaren el barri pel seu compte.

Entre els veĂŻns hi havia l’obrer incansable Romualdo Barroso, vingut d’Extremadura, que va tenir un paper actiu en la vida del barri i en el moviment obrer que s’estava covant; a la vaga general del 3 de març de 1976, la policia matĂ  el seu fill inconformista, que es deia com ell.

Durant les dècades segĂĽents, el barri va perdre vida, molts veĂŻns se n’anaren a viure al centre, però molts decidiren de quedar al barri. En els anys de la bombolla immobiliĂ ria, tot i que les parets denunciaven que hi havia 8812 habitatges buits a Vitòria, la fam especulativa s’hi va sadollar, es construĂŻren dos barris nous i Errekaleor apareguĂ© davant dels ulls dels especuladors. L’any 2002 es va presentar el pla d’esbucar el barri per fer-hi una urbanitzaciĂł, i aleshores s’endegĂ  el procĂ©s d’expropiaciĂł; la resistència dels veĂŻns, però, alentĂ­ el procĂ©s.

L’any 2013, quan quedaven pocs veĂŻns al barri, hi arribĂ  un grup d’estudiants. Des d’aleshores el projecte ha anat creixent i avui dia hi viuen devers 150 persones de totes les edats, demostrant cada dia que Ă©s possible viure fora de la lògica del capital.

Errekaleor suposa una desafiament al model neoliberal de ciutat, un xoc entre dos models, la urbanitzaciĂł projectada per a la classe alta ha esdevingut un barri ocupat i lliure; a l’època de l’individualisme i el consumisme, Errekaleor ha recuperat el carĂ cter comunitari, posant sobre la taula els principis de treball cooperatiu veĂŻnal i autogestiĂł. AixĂ­ mateix, Errekaleor mostra que Ă©s possible un model diferent de societat, destacant la importĂ ncia dels valors alternatius: el feminisme, la solidaritat, l’atenciĂł mĂştua, l’autogestiĂł, la cultura lliure…

La llunyania geogrĂ fica no ha estat obstacle per a influir en la vida social; fomentant la col·laboraciĂł constant amb diferents moviments socials, el barri ha esdevingut una referència cultural i social. A mĂ©s a mĂ©s, el model s’ha estès a la ciutat; la Xarxa per a l’EmancipaciĂł Juvenil, tot just acabada de crear, n’Ă©s el darrer exemple.


TambĂ© Ă©s un espai, al bell mig d’Ă€laba, on l’èuscar s’utilitza amb normalitat, mostrant aixĂ­, entre altres coses, que el reviscolament de l’èuscar i la integraciĂł de les persones nouvingudes poden ser complementaris. A mĂ©s d’oferir-s’hi classes d’èuscar, a les converses ordinĂ ries es comparteixen sense problemes l’èuscar i el castellĂ  i la mica d’èuscar que saben els nouvinguts.

La ciutat Ă©s un espai de lluita i aixĂ­ ho vam veure amb el tall de llum i, sobretot, amb les declaracions posteriors del batlle, Gorka Urtaran. Sembla que ja ha passat l’època de  les bones paraules i que l’acord PP-PNB es va estenent a tots els racons, en aquest cas, amb la defensa aferrissada de la ciutat neoliberal, Ă©s a dir, del model pensat per al benefici d’FCC, Iberdrola o el Sindicat d’Empresaris Alabesos.

Com subratlla David Harvey, «la urbanitzaciĂł capitalista tendeix perpètuament a destruir la ciutat com a bĂ© comĂş social, polĂ­tic i vital», per la qual cosa «el fet de reivindicar el dret de tothom a viure en un domicili i en un entorn de vida decents es pot veure com una primera etapa cap a un moviment revolucionari mĂ©s general» (David Harvey, Ciudades rebeldes. Del derecho a la ciudad a la revoluciĂłn urbana, Madrid: Akal, 2013, p. 125 i 201).

A Errekaleor, els veĂŻns han qĂĽestionat el paradigma de la ciutat neoliberal i s’han apoderat, de manera prĂ ctica, de drets, com ara el dret a l’habitatge, i tambĂ© han demostrat que hi ha prĂ ctiques alternatives d’organitzaciĂł i de vida. És per això que Errekaleor Ă©s perillĂłs per als guardians del capital. El tall de llum ha estat la primera batalla, però la guerra tot just ha començat i, segurament, serĂ  llarga. El que hi ha en joc no Ă©s nomĂ©s un model de barri, sinĂł de ciutat i de societat, en general; aquesta lluita no es limita a Errekaleor, però la defensa del barri ha de ser una prioritat per als que creiem en el canvi social.

DesprĂ©s d’aquest atac, la comunitat d’Errekaleor es troba mĂ©s forta que mai, a mĂ©s d’organitzar la resistència, ha començat a fressar el camĂ­ de la sobirania energètica, posant amb plaques de sol. El sĂ­mbol de l’esperança i del futur es diu Maialen, la filla nounada d’una parella argentina, que viu al mateix bloc on vivia la famĂ­lia Barroso, aquĂ­ es fonen les lluites del passat i el futur, la claror d’un barri que estava moribund i ara reviscola, al capdavall.

Argia i Hala Bedi,  26 de maig de 2017

http://www.argia.eus/albistea/errekaleorreko-argia-hiri-neoliberalaren-aurrean

http://halabedi.eus/2017/05/26/errekaleorreko-argia-hiri-neoliberalaren-aurrean-jon-martinez/

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.