Autodefensa digital

Guia de bones pràctiques per mantenir comunicacions segures.
Quique Badia, Barcelona I 8 de gener de 2018 (escrit el 15 de desembre)

L’ús de tècniques de xifrat i encriptació no és aliè a certs  entorns activistes, però amb l’activació de la mobilització popular arran del referèndum aquesta tardor, ha crescut l’interès per mantenir comunicacions segures entre persones que no se n’havien preocupat. Expliquem nocions bàsiques per xatejar i navegar de manera confidencial.

L’autodefensa digital cal plantejar-la sota aquestes premisses: el xifratge del contingut enviat, l’eliminació dels missatges un cop s’han llegit i l’emmagatzematge d’allò que cal conservar en suports que no es trobin als llocs on fem vida.

Autodefensa digital

L’autodefensa digital cal plantejar-la sota aquestes premisses: el xifratge del contingut enviat, l’eliminació dels missatges un cop s’han llegit i l’emmagatzematge d’allò que cal conservar en suports que no es trobin als llocs on fem vida. No és sobrer garantir una navegació anònima amb TOR i anticipar-nos a la possibilitat de suspensió d’Internet.
La interceptació de les comunicacions és una atribució de la seguretat interna de tot estat, i l’Estat espanyol no n’és una excepció. A través del Sistema Integrat d’Interceptació de Telecomunicacions (SITEL), les forces de seguretat espanyoles i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) poden transcriure converses telefòniques en temps real i accedir a correus electrònics i missatges. Però ja el 2014 la Confederació Espanyola de Policia elevava una queixa al Consell de la Policia davant les dificultats d’accedir al contingut de l’aplicació de missatgeria WhatsApp. Una situació que avui s’hauria complicat.

Encriptació extrem-extrem

L’anomenada encriptació d’extrem a extrem, abans un luxe només reservat per a ciberactivistes, ha esdevingut una garantia a l’abast de tothom amb accés a un dispositiu mòbil intel·lient que la mateixa aplicació esmentada incorpora el 2016. Abans els missatges s’enviaven en un format de text pla. Amb la criptografia d’extrem a extrem però, el dispositiu emmascara el missatge rere combinacions a l’atzar de caràcters que es generen a partir de claus que es produeixen entre usuaris concrets i de manera aleatòria. Un tercer que provi d’accedir-hi només hi veurà un embull de caràcters indesxifrable. Fins i tot qui manega els servidors de l’aplicació de missatgeria.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.