El jove Karl Marx (Film)

El film ens parla de dos joves que no van conèixer en carn pròpia l'explotació despietada del capitalisme dels seus dies -i per descomptat que l'altre és Federico Engels i, no obstant això, van posar en marxa un moviment que va desbordar la política antagonista del seu temps i ha inspirat les ànsies emancipadores de milions de persones al món al llarg de segle i mig.


Apunts biogràfics d'unes vides i d'uns fets que comencen el 1843 i acaben el 1848 amb l'edició del Manifest Comunista, anys en què Marx i Engels es coneixen i solidifiquen una eterna amistat. El director Raoul Peck, adaptant-se a les exigències didàctiques del biopic, demostra que fins i tot en un gènere, la biografia, provinent d'una tradició literària consolidada al servei de la glorificació burgesa, allà al segle XVIII, es pot innovar i fer més atractiva una narració la substància vital és el pes de les idees. Un film ben explicat i amb un convincent August Diehl com el jove Marx, una història que no s'han de perdre aquells que vulguin saber com es va forjar un text clau del pensament polític contemporani, que és com dir com es va forjar el Manifest Comunista.

El haitià Raoul Peck es va veure obligat a emigrar amb la seva família cap al Congo després que la dictadura de Duvalier els amenacés de mort. Va estar molt lligat a la realitat africana i va estudiar cinema a Berlín. Els seus films, com Lumumba i No sóc el teu negre, documental aquest últim sobre el racisme als Estats Units que va estar nominat a l'Oscar l'any passat, posen de manifest les preocupacions polítiques i socials d'aquest cineasta a qui -i la pel·lícula ho deixa molt clar - no li interessen les figures de cera. D'aquí que veurem a un jove Marx apassionat, buscapleitos, a estones bevedor, un Marx amb defectes, com li retreu la seva dona, per moments autosuficient, de carn i ossos i també desbordat d'una energia juvenil canalitzada sota l'imperatiu que la felicitat , el sentit de la vida, es concreta per a ell en un acte de resistència i combat constant en contra de la injustícia social.

Un film per a qualsevol tipus de públic, però que molt gaudiran els estudiosos de la història i del marxisme en presenciar les batalles dialèctiques establertes entre els dos joves revolucionaris i altres figures que només van comprendre una part del que havia de ser la lluita per un nou món . Així veurem desfilar una galeria d'aquests personatges en aquesta història que, fidel a la realitat, li dedica un especial tractament a les dones que van influir en la vida de Marx i Engels, i no només en l'aspecte amorós, sinó també aportant idees.

el joven marx cuba bilaketarekin bat datozen irudiak

Excel·lents moments recreats, com quan els joves es presenten i el director concep l'escena com un xoc de trens, amb un Marx irònic retraient al que seria el seu gran amic dels botons daurats que portava a la jaqueta el dia en què es van veure per primera vegada . D'inici,
tots dos s'enfronten els seus egos, després posen de manifest l'admiració mútua, i finalment acaben en una festa nocturna. A partir de llavors lluitaran junts contra la censura i les batudes policíaques, els disturbis i els motins que augurarán l'enfortiment del moviment obrer, fins a aquest moment desorganitzat en no poca mesura.


Encara que la pel·lícula té les seves llicències de ficció com sol ser usual en qualsevol biografia, històricament resulta impecable, alhora que alimenta nous punts de vista pel que fa a aquest present nostre contaminat per moltes de les contradiccions predominants llavors i perfectament explicades a El Capital, l'obra cimera per abans i per ara, i no per gust director Raoul Peck conclou el seu film amb un dinàmic muntatge que fa al·lusió a la perenne vigència del marxisme: primer veurem la històrica foto de Mary i Federico, de Jenny i de Karl Marx i al compàs de No Direction Home, interpretat per Bob Dylan, un collage de fotos i imatges que ens recorden el que ha estat el món en aquests últims 60 o 70 anys, una manera de dir-nos que els dos joves amics segueixen sent tan actuals com quan van escriure, ara fa 170 anys, que un fantasma estava recorrent el món.

marx  bilaketarekin bat datozen irudiak


Enllaç per veure la pel.licula:

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.