IL DECENNIO ROSSO. Torino, 1959-1969. Dai Quaderni Rossi a Lotta Continua.

Quan i com neix la nova esquerra a Itàlia? Abans de 1968, per qui estava representada? Quines són les arrels del moviment del '68 -'69? Aquestes són les preguntes principals que la pel·lícula documental "La dècada vermella" intenta respondre.
Resultat d'imatges de lotta operaia
La pel·lícula es basa en el llibre de Romolo Gobbi "Com'eri bella classe worker", sobre la preciosa documentació del Fondo Gobbi, que ara es conserva a l'arxiu històric del municipi de Viverone, i es fa a partir dels testimonis d'alguns dels principals intèrprets de les lluites. polítiques i sindicats de la dècada de 1960.

Gobbi, el protagonista de la pel·lícula, comenta els passos més destacats del seu llibre trenta anys després de la seva publicació, recordant la llarga temporada de lluites obreres a Torí que precedeixen la calorosa tardor (des de les primeres agitacions de la FIAT a la vaga de Lancia del gener de 1961, des dels fets de Piazza Statuto al juliol del 62 fins a la revolta de Corso Traiano al juliol del 69) i reconstruint críticament i puntualment l'experiència de les revistes "Quaderni Rossi" i "Classe Operaia", que el van veure entre els protagonistes principals i més astuts. 

Al voltant del "Quaderni Rossi" i del "Classe Operaia" es va formar un nucli d'intel·lectuals (de Raniero Panzieri a Mario Tronti, d'Alberto Asor Rosa a Massimo Cacciari, de Toni Negri al mateix Romolo Gobbi, només per nomenar alguns dels més coneguts) qui va ser capaç de transmetre la teoria i la pràctica revolucionària al nou moviment dels seixanta-vuit, per tant, a les primeres organitzacions polítiques estructurades de l'esquerra extraparlamentària, Potere Operaio i Lotta Continua.
Resultat d'imatges de lotta operaia
Amb motiu del cinquantè aniversari de Sessantotto, la generació que va experimentar el primer esdeveniment revolucionari de la segona postguerra, representada per Romolo Gobbi, Emilio Soave, Rino Fassio i Claudio Dellavalle, ens proporciona una clau útil i estimulant per interpretar els fets base i han contribuït a donar vida a la nova esquerra extraparlamentària a Itàlia.
Film IL DECENNIO ROSSO. Torino, 1959-1969. Dai Quaderni Rossi a Lotta Continua. from VideoAstolfoSullaLuna on Vimeo.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.