Desigualtat, inflaciĆ³ i els treballadors que mai no hi perden

 QuĆØ tenen a veure la inflaciĆ³, la desigualtat, el salaris i la financiaritzaciĆ³? Aquest article analitza els vincles entre aquests conceptes.

La desigualtat Ć©s un tema cabdal. Per la seva dimensiĆ³ social, per la seva dimensiĆ³ polĆ­tica i tambĆ© per la seva dimensiĆ³ econĆ²mica. Ha estat tradicionalment un dels temes principals als quals les diverses escoles de pensament econĆ²mic han intentat donar resposta, tant pel que fa als seus orĆ­gens com a les  possibles solucions, i acostuma a ser utilitzada polĆ­ticament, com a objecte de mercadeig o xantatge per part de la dreta o bĆ© com a eix central de les propostes de les formacions de centre i esquerra.

Per a algunes escoles de pensament econĆ²mic la desigualtat es naturalitza en el marc de sistemes econĆ²mics (capitalistes) perfectes, excusant-se en l’Ć²ptim paretiĆ ; altres escoles la veuen com un escull al desenvolupament de les economies derivat de la manca d’estalvi que dificulta la inversiĆ³ i resulta en un dĆØficit estructural de demanda agregada; i d’altres posem el focus en l’explotaciĆ³ que la causa i en la seva dimensiĆ³ estructural en el marc del mode de producciĆ³ capitalista. En qualsevol cas, totes les lectures, fins i tot la mĆ©s ortodoxa -encapƧalada pel Fons Monetari Internacional-, accepten que la desigualtat creix exponencialment des de fa prop de 50 anys a nivell mundial, tot i que amb matisos segons els estats.

Les evidĆØncies d’aquest augment de la desigualtat sĆ³n diverses: normalment se sol parlar de la desvinculaciĆ³ entre salaris i productivitat (wage-gap) des dels anys 70, o de la reculada de les rendes del treball versus les rendes del capital. Aquest fet contradiu la hipĆ²tesis de Kuznets (1953), segons la qual la desigualtat de l’ingrĆ©s hauria de tendir a dibuixar una U inversa al llarg del procĆ©s de desenvolupament i canvi tecnolĆ²gic d’una economia: incrementant-se amb el procĆ©s d’industrialitzaciĆ³ i reduint-se a mesura que els treballadors s’incorporen a sectors mĆ©s productius.

Aquesta desigualtat ha empitjorat d’enƧƠ va comenƧar l’episodi d’inflaciĆ³ a finals de l’any 2021, especialment per l’augment dels marges de benefici empresarials: els salaris han perdut poder adquisitiu, Ć©s a dir, han caigut en termes reals, i el capital en el seu conjunt ha experimentat un augment del benefici. PerĆ², tal com veurem a continuaciĆ³, no es pot dir que la inflaciĆ³ hagi afectat igual a totes les persones que reben un sou.

Desigualtat salarial

Si tenim en compte la mitjana salarial d’aquests Ćŗltims anys, Ć©s  evident que els salaris han caigut en termes reals. PerĆ², si parem atenciĆ³ als diversos salaris que es paguen en una economia, la foto canvia per diversos motius.

En primer lloc, cal tenir en compte que aquelles llars que compten amb menys ingressos sĆ³n tambĆ© aquelles que mĆ©s diners han de destinar al consum dels bĆ©ns mĆ©s bĆ sics: la cistella de la compra (que ha augmentat prop d’un 15%), els carburants i l’habitatge. Segons dades de l’OCU, el preu mitjĆ  de la cistella aquest Ćŗltim any ha estat de 5.568 euros, i prop d’un 30% de persones va declarar l’any 2021 una renda total anual de menys de 12.000 euros als PaĆÆsos Catalans, segons dades de l’AgĆØncia TributĆ ria. En canvi, el 6% de la poblaciĆ³ va declarar obtenir mĆ©s de 60.000 euros d’ingressos l’any, i per tant, nomĆ©s han dedicat com a molt el 10% a la compra del menjar mĆ©s bĆ sic. AixĆ² vol dir que la cistella de la compra s’ha menjat un 10% del sou d’aquest 30% de poblaciĆ³ mĆ©s pobre, mentre que dels rics nomĆ©s un 2%.

En segon lloc, no tots els salaris evolucionen igual al llarg del temps, perquĆØ no remuneren el mateix tipus de treball ni objectiven la mateixa relaciĆ³ social. El 10% de persones que cobren mĆ©s als PaĆÆsos Catalans han experimentat un creixement sostingut dels salaris, mentre la resta de salaris han quedat estancats o en clara regressiĆ³. PerĆ² no es tracta d’un fet que nomĆ©s hagi tingut lloc als PaĆÆsos Catalans: igual com l’evoluciĆ³ de les rendes del treball o els salaris i la productivitat, Ć©s una tendĆØncia d’abast mundial que es perpetua des de fa prop de 50 anys.

De la Gran ConvergĆØncia a la Gran DivergĆØncia

Per bĆ© que amb matisos depenent del paĆ­s,  l’evoluciĆ³ de les rendes del 10% mĆ©s ric en relaciĆ³ a la resta fins a la Segona Guerra Mundial no refutava la hipĆ²tesi de Kuznets: desprĆ©s d’augmentar a comenƧaments del segle XX fins a acostar-se al 50% de la riquesa total, les rendes del capital van rebre un fort impacte durant la crisis econĆ²mica de la dĆØcada dels 30 i, pocs anys mĆ©s tard, els salaris mĆ©s elevats tambĆ© van caure. En conseqĆ¼ĆØncia, l’ingrĆ©s del percentil 90 (el 10% mĆ©s ric) es va desplomar fins a poc mĆ©s del 30% del total, i la tendĆØncia es va fent mĆ©s pronunciada a mesura que pugem de percentil, de manera que l’1% mĆ©s ric va passar d’apropiar-se prop del 20% de la renda al apropiar-se del 8%.

Fins al Crack del 29, les rendes d’aquesta minoria procedien en una important proporciĆ³ de rendes del capital: des del 20% del 10% mĆ©s ric, al 70% de l’ingrĆ©s del 0,01% mĆ©s ric. DesprĆ©s de la crisi i de la Segona Guerra Mundial, les rendes del capital van contenir el seu creixement, coincidint amb l’etapa en quĆØ les rendes del treball estaven al nivell histĆ²ric mĆ©s elevat. PerĆ² els salaris mĆ©s elevats que cobrava aquesta minoria tambĆ© es van mantenir relativament estables, en bona mesura grĆ cies a la normativa fiscal que, de facto, establia un mĆ xim salarial per vies fiscals (en el marc del desenvolupament de l’Estat del Benestar als Estats Units i als principals paĆÆsos d’Occident).

Autors com Paul Krugman es refereixen a aquesta etapa com La Gran ConvergĆØncia, en relaciĆ³ a la diferĆØncia entre els salaris mĆ©s elevats i els mĆ©s baixos. En aquesta ĆØpoca, la relaciĆ³ entre el salari mĆ©s alt i el mĆ©s baix als Estats Units era de poc mĆ©s d’1 a 10, segons Piketty i Emmanuel Saez; el 2013 arriba a 1 a 354, segons l’American Federation of Labour – Congress of Industrial Organizations.

Salaris i financiaritzaciĆ³

Aquesta tendĆØncia canvia per complet a partir de la dĆØcada de 1970. Les rendes del capital recuperen la tendĆØncia alcista i les del treball cauen, en una tendĆØncia que es perpetua fins a l’actualitat. El resultat ha estat un augment clar de la desigualtat entre el capital i el treball: en les principals economies del mĆ³n, les rendes del capital estan avui  aproximadament 15 punts per damunt en relaciĆ³ al PIB, segons dades del mateix Fons Monetari Internacional.

Les rendes de la minoria mĆ©s rica tambĆ© comencen en aquesta dĆØcada una tendĆØncia alcista en les principals economies, perĆ² no solament per la recuperaciĆ³ de les rendes del capital, sinĆ³ tambĆ© perquĆØ es produeix un canvi en la composiciĆ³ de l’ingrĆ©s de les persones mĆ©s riques: les rendes salarials, amb un pes modest en el total de l’ingrĆ©s a principis de segle, ara hi tenen un pes molt mĆ©s elevat, fins i tot superior a les mateixes rendes del capital en alguns casos.

Aquest augment dels salaris mĆ©s elevats contrasta amb l’estancament relatiu dels salaris mĆ©s baixos, en un context histĆ²ric de fi dels consensos de postguerra que conformaven l’Estat del Benestar i la desregulaciĆ³ de la majoria de mercats, amb especial rellevĆ ncia del mercat de capitals. En conseqĆ¼ĆØncia, s’ha produĆÆt un augment exponencial de les operacions financeres a nivell mundial (els moviments de capital s’estima que s’han multiplicat per 20 entre 1980 i 2008), perĆ² el seu augment no solament ha estat quantitatiu, sinĆ³ que tambĆ© ha augmentat la influĆØncia del sistema financer en el conjunt de l’economia. Aquest procĆ©s es va iniciar en la dĆØcada dels 70, perĆ² no Ć©s fins als 80 que es fa mĆ©s profund, i fins als 90 que es produeix l’acceleraciĆ³ mĆ©s gran.

La majoria d’autors coincideixen a establir una relaciĆ³ de causalitat entre l’augment de la desigualtat salarial i la influĆØncia de les finances en el conjunt de l’economia, i descarten la bretxa de gĆØnere com una de les causes, ja que s’ha mantingut estable o ha tendit a reduir-se lleugerament. En canvi, la financiaritzaciĆ³ ha provocat canvis en la lĆ²gica empresarial, aguditzant la cerca de rendibilitat per part del capital, i fent-se mĆ©s protagonista en el conjunt de l’activitat econĆ²mica i en relaciĆ³ amb la dinĆ mica del sistema productiu. El curt-terminisme que exigeix l’obtenciĆ³ de beneficis desplaƧa cada cop mĆ©s les inversions productives com a destĆ­ del capital, ja que l’Ć mbit financer possibilita reduir el termini d’obtenciĆ³ de beneficis, obrint una porta a empreses no financeres a poder obtenir guanys per mitjĆ  d’inversions en borsa o similars, molt mĆ©s rĆ pidament que no pas amb la seva activitat principal.

Els interessos financers i l’estratĆØgia empresarial que implanta en les empreses s’imposen en bona part per mitjĆ  de mecanismes de remuneraciĆ³ als directius.  I, sovint, aquestes nĆ²mines elevades estan condicionades a la consecuciĆ³ d’objectius d’augment de la rendibilitat per mitjĆ  de la devaluaciĆ³ salarial o de la descapitalitzaciĆ³. D’aquesta manera, els interessos dels directius s’alineen amb els dels accionistes (quan no sĆ³n la mateixa persona), de manera que els salaris elevats poden constituir en essĆØncia un repartiment de dividends, o una renda de capital, i l’estancament relatiu de la resta de salaris, una de les condicions pels alts sous dels directius.

Els treballadors que mai no hi perden no sĆ³n treballadors

Tal com hem dit abans, els PaĆÆsos Catalans tambĆ© formen part d’aquesta tendĆØncia global. En el moment en quĆØ escrivim aquest article, la disponibilitat de dades que ofereix l’Institut Nacional d’EstadĆ­stica no ens permet capturar l’impacte complet de l’episodi inflacionari actual, perĆ² sĆ­ que ens permet il·lustrar com es comporten els salaris.

Fins l’any 2018 el 25% dels salaris que son mĆ©s baixos han crescut menys que la la inflaciĆ³, i el 10% mĆ©s baix ha crescut per sota en tot moment. AixĆ² vol dir que han experimentat una pĆØrdua de poder adquisitiu, o el que Ć©s el mateix, que han caigut en termes reals. En canvi, el 10% de salaris mĆ©s alts han crescut en tot moment per sobre de la inflaciĆ³, i per tant, han crescut en termes reals. Les dades disponibles no ens permeten saber quĆØ ha passat en els percentils mĆ©s elevats, com ara l’1% mĆ©s ric o mĆ©s, perĆ² Ć©s lĆ²gic pensar que la tendĆØncia tindrĆ  un comportament similar a la resta de paĆÆsos, i per tant, que el creixement serĆ  tambĆ© exponencial.

Els interessos dels directius s’alineen amb els dels accionistes de manera que els salaris elevats poden constituir en essĆØncia un repartiment de dividends, o una renda de capital, i l’estancament relatiu de la resta de salaris, una de les condicions pels alts sous dels directius.

Aquesta desigualtat creixent es pot copsar tambĆ© fent un cop d’ull al comportament de la mitjana i la mediana salarial: a la Comunitat AutĆ²noma de Catalunya i al PaĆ­s ValenciĆ , la mitjana ha crescut per sobre la mediana, el que vol dir que cada vegada hi ha mĆ©s gent cobrant salaris baixos, perĆ² que els salaris mĆ©s elevats cada cop son mĆ©s elevats. Aquesta tendĆØncia Ć©s diferent a Mallorca, Menorca i les Illes PitiĆ¼ses, on la mediana ha estat creixent per sobre la mitjana. Tot i aixĆ­, es tracta tambĆ© del territori amb un salari mitjĆ  i mediĆ  mĆ©s baix, quelcom associat a la seva estructura productiva terciaritzada i especialitzada en el monocultiu turĆ­stic.  

L’evoluciĆ³ tampoc ha sigut homogĆØnia entre homes i dones. Els homes que mĆ©s poder adquisitiu han perdut han estat el 10% que cobra menys, ja que el seu salari no nomĆ©s ha caigut en termes reals, sinĆ³ tambĆ© en termes nominals, especialment fins l’any 2014. La resta de salaris han crescut en termes nominals, i per tant la caiguda no ha estat tan gran en termes reals. En canvi, en el cas de les dones el percentatge s’enfila fins al 25%.

En resum, la inflaciĆ³ impacta amb mĆ©s forƧa en les llars que menys tenen perquĆØ han de destinar una major part dels ingressos a la compra de bĆ©ns bĆ sics encarits i, en canvi, els salaris dels mĆ©s rics tendeixen a no veure’s afectats per aquest fenomen. D’altra banda, el canvi en la composiciĆ³ de les rendes de les persones mĆ©s riques i el pes que hi tenen els salaris (uns salaris que no remuneren la classe treballadora, sinĆ³ que en certa manera constitueixen una renda de capital encoberta) podria provocar cert biaix a l’hora de fer visible la desigualtat mesurada en relaciĆ³ a les rendes de capital i les rendes del treball.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.