Desigualtat, inflació i els treballadors que mai no hi perden

 QuĆØ tenen a veure la inflació, la desigualtat, el salaris i la financiarització? Aquest article analitza els vincles entre aquests conceptes.

La desigualtat Ć©s un tema cabdal. Per la seva dimensió social, per la seva dimensió polĆ­tica i tambĆ© per la seva dimensió econòmica. Ha estat tradicionalment un dels temes principals als quals les diverses escoles de pensament econòmic han intentat donar resposta, tant pel que fa als seus orĆ­gens com a les  possibles solucions, i acostuma a ser utilitzada polĆ­ticament, com a objecte de mercadeig o xantatge per part de la dreta o bĆ© com a eix central de les propostes de les formacions de centre i esquerra.

Per a algunes escoles de pensament econòmic la desigualtat es naturalitza en el marc de sistemes econòmics (capitalistes) perfectes, excusant-se en l’òptim paretiĆ ; altres escoles la veuen com un escull al desenvolupament de les economies derivat de la manca d’estalvi que dificulta la inversió i resulta en un dĆØficit estructural de demanda agregada; i d’altres posem el focus en l’explotació que la causa i en la seva dimensió estructural en el marc del mode de producció capitalista. En qualsevol cas, totes les lectures, fins i tot la mĆ©s ortodoxa -encapƧalada pel Fons Monetari Internacional-, accepten que la desigualtat creix exponencialment des de fa prop de 50 anys a nivell mundial, tot i que amb matisos segons els estats.

Les evidĆØncies d’aquest augment de la desigualtat són diverses: normalment se sol parlar de la desvinculació entre salaris i productivitat (wage-gap) des dels anys 70, o de la reculada de les rendes del treball versus les rendes del capital. Aquest fet contradiu la hipòtesis de Kuznets (1953), segons la qual la desigualtat de l’ingrĆ©s hauria de tendir a dibuixar una U inversa al llarg del procĆ©s de desenvolupament i canvi tecnològic d’una economia: incrementant-se amb el procĆ©s d’industrialització i reduint-se a mesura que els treballadors s’incorporen a sectors mĆ©s productius.

Aquesta desigualtat ha empitjorat d’enƧƠ va comenƧar l’episodi d’inflació a finals de l’any 2021, especialment per l’augment dels marges de benefici empresarials: els salaris han perdut poder adquisitiu, Ć©s a dir, han caigut en termes reals, i el capital en el seu conjunt ha experimentat un augment del benefici. Però, tal com veurem a continuació, no es pot dir que la inflació hagi afectat igual a totes les persones que reben un sou.

Desigualtat salarial

Si tenim en compte la mitjana salarial d’aquests Ćŗltims anys, Ć©s  evident que els salaris han caigut en termes reals. Però, si parem atenció als diversos salaris que es paguen en una economia, la foto canvia per diversos motius.

En primer lloc, cal tenir en compte que aquelles llars que compten amb menys ingressos són tambĆ© aquelles que mĆ©s diners han de destinar al consum dels bĆ©ns mĆ©s bĆ sics: la cistella de la compra (que ha augmentat prop d’un 15%), els carburants i l’habitatge. Segons dades de l’OCU, el preu mitjĆ  de la cistella aquest Ćŗltim any ha estat de 5.568 euros, i prop d’un 30% de persones va declarar l’any 2021 una renda total anual de menys de 12.000 euros als PaĆÆsos Catalans, segons dades de l’AgĆØncia TributĆ ria. En canvi, el 6% de la població va declarar obtenir mĆ©s de 60.000 euros d’ingressos l’any, i per tant, nomĆ©s han dedicat com a molt el 10% a la compra del menjar mĆ©s bĆ sic. Això vol dir que la cistella de la compra s’ha menjat un 10% del sou d’aquest 30% de població mĆ©s pobre, mentre que dels rics nomĆ©s un 2%.

En segon lloc, no tots els salaris evolucionen igual al llarg del temps, perquĆØ no remuneren el mateix tipus de treball ni objectiven la mateixa relació social. El 10% de persones que cobren mĆ©s als PaĆÆsos Catalans han experimentat un creixement sostingut dels salaris, mentre la resta de salaris han quedat estancats o en clara regressió. Però no es tracta d’un fet que nomĆ©s hagi tingut lloc als PaĆÆsos Catalans: igual com l’evolució de les rendes del treball o els salaris i la productivitat, Ć©s una tendĆØncia d’abast mundial que es perpetua des de fa prop de 50 anys.

De la Gran ConvergĆØncia a la Gran DivergĆØncia

Per bĆ© que amb matisos depenent del paĆ­s,  l’evolució de les rendes del 10% mĆ©s ric en relació a la resta fins a la Segona Guerra Mundial no refutava la hipòtesi de Kuznets: desprĆ©s d’augmentar a comenƧaments del segle XX fins a acostar-se al 50% de la riquesa total, les rendes del capital van rebre un fort impacte durant la crisis econòmica de la dĆØcada dels 30 i, pocs anys mĆ©s tard, els salaris mĆ©s elevats tambĆ© van caure. En conseqüència, l’ingrĆ©s del percentil 90 (el 10% mĆ©s ric) es va desplomar fins a poc mĆ©s del 30% del total, i la tendĆØncia es va fent mĆ©s pronunciada a mesura que pugem de percentil, de manera que l’1% mĆ©s ric va passar d’apropiar-se prop del 20% de la renda al apropiar-se del 8%.

Fins al Crack del 29, les rendes d’aquesta minoria procedien en una important proporció de rendes del capital: des del 20% del 10% mĆ©s ric, al 70% de l’ingrĆ©s del 0,01% mĆ©s ric. DesprĆ©s de la crisi i de la Segona Guerra Mundial, les rendes del capital van contenir el seu creixement, coincidint amb l’etapa en quĆØ les rendes del treball estaven al nivell històric mĆ©s elevat. Però els salaris mĆ©s elevats que cobrava aquesta minoria tambĆ© es van mantenir relativament estables, en bona mesura grĆ cies a la normativa fiscal que, de facto, establia un mĆ xim salarial per vies fiscals (en el marc del desenvolupament de l’Estat del Benestar als Estats Units i als principals paĆÆsos d’Occident).

Autors com Paul Krugman es refereixen a aquesta etapa com La Gran ConvergĆØncia, en relació a la diferĆØncia entre els salaris mĆ©s elevats i els mĆ©s baixos. En aquesta ĆØpoca, la relació entre el salari mĆ©s alt i el mĆ©s baix als Estats Units era de poc mĆ©s d’1 a 10, segons Piketty i Emmanuel Saez; el 2013 arriba a 1 a 354, segons l’American Federation of Labour – Congress of Industrial Organizations.

Salaris i financiarització

Aquesta tendĆØncia canvia per complet a partir de la dĆØcada de 1970. Les rendes del capital recuperen la tendĆØncia alcista i les del treball cauen, en una tendĆØncia que es perpetua fins a l’actualitat. El resultat ha estat un augment clar de la desigualtat entre el capital i el treball: en les principals economies del món, les rendes del capital estan avui  aproximadament 15 punts per damunt en relació al PIB, segons dades del mateix Fons Monetari Internacional.

Les rendes de la minoria mĆ©s rica tambĆ© comencen en aquesta dĆØcada una tendĆØncia alcista en les principals economies, però no solament per la recuperació de les rendes del capital, sinó tambĆ© perquĆØ es produeix un canvi en la composició de l’ingrĆ©s de les persones mĆ©s riques: les rendes salarials, amb un pes modest en el total de l’ingrĆ©s a principis de segle, ara hi tenen un pes molt mĆ©s elevat, fins i tot superior a les mateixes rendes del capital en alguns casos.

Aquest augment dels salaris mĆ©s elevats contrasta amb l’estancament relatiu dels salaris mĆ©s baixos, en un context històric de fi dels consensos de postguerra que conformaven l’Estat del Benestar i la desregulació de la majoria de mercats, amb especial rellevĆ ncia del mercat de capitals. En conseqüència, s’ha produĆÆt un augment exponencial de les operacions financeres a nivell mundial (els moviments de capital s’estima que s’han multiplicat per 20 entre 1980 i 2008), però el seu augment no solament ha estat quantitatiu, sinó que tambĆ© ha augmentat la influĆØncia del sistema financer en el conjunt de l’economia. Aquest procĆ©s es va iniciar en la dĆØcada dels 70, però no Ć©s fins als 80 que es fa mĆ©s profund, i fins als 90 que es produeix l’acceleració mĆ©s gran.

La majoria d’autors coincideixen a establir una relació de causalitat entre l’augment de la desigualtat salarial i la influĆØncia de les finances en el conjunt de l’economia, i descarten la bretxa de gĆØnere com una de les causes, ja que s’ha mantingut estable o ha tendit a reduir-se lleugerament. En canvi, la financiarització ha provocat canvis en la lògica empresarial, aguditzant la cerca de rendibilitat per part del capital, i fent-se mĆ©s protagonista en el conjunt de l’activitat econòmica i en relació amb la dinĆ mica del sistema productiu. El curt-terminisme que exigeix l’obtenció de beneficis desplaƧa cada cop mĆ©s les inversions productives com a destĆ­ del capital, ja que l’Ć mbit financer possibilita reduir el termini d’obtenció de beneficis, obrint una porta a empreses no financeres a poder obtenir guanys per mitjĆ  d’inversions en borsa o similars, molt mĆ©s rĆ pidament que no pas amb la seva activitat principal.

Els interessos financers i l’estratĆØgia empresarial que implanta en les empreses s’imposen en bona part per mitjĆ  de mecanismes de remuneració als directius.  I, sovint, aquestes nòmines elevades estan condicionades a la consecució d’objectius d’augment de la rendibilitat per mitjĆ  de la devaluació salarial o de la descapitalització. D’aquesta manera, els interessos dels directius s’alineen amb els dels accionistes (quan no són la mateixa persona), de manera que els salaris elevats poden constituir en essĆØncia un repartiment de dividends, o una renda de capital, i l’estancament relatiu de la resta de salaris, una de les condicions pels alts sous dels directius.

Els treballadors que mai no hi perden no són treballadors

Tal com hem dit abans, els PaĆÆsos Catalans tambĆ© formen part d’aquesta tendĆØncia global. En el moment en quĆØ escrivim aquest article, la disponibilitat de dades que ofereix l’Institut Nacional d’EstadĆ­stica no ens permet capturar l’impacte complet de l’episodi inflacionari actual, però sĆ­ que ens permet il·lustrar com es comporten els salaris.

Fins l’any 2018 el 25% dels salaris que son mĆ©s baixos han crescut menys que la la inflació, i el 10% mĆ©s baix ha crescut per sota en tot moment. Això vol dir que han experimentat una pĆØrdua de poder adquisitiu, o el que Ć©s el mateix, que han caigut en termes reals. En canvi, el 10% de salaris mĆ©s alts han crescut en tot moment per sobre de la inflació, i per tant, han crescut en termes reals. Les dades disponibles no ens permeten saber quĆØ ha passat en els percentils mĆ©s elevats, com ara l’1% mĆ©s ric o mĆ©s, però Ć©s lògic pensar que la tendĆØncia tindrĆ  un comportament similar a la resta de paĆÆsos, i per tant, que el creixement serĆ  tambĆ© exponencial.

Els interessos dels directius s’alineen amb els dels accionistes de manera que els salaris elevats poden constituir en essĆØncia un repartiment de dividends, o una renda de capital, i l’estancament relatiu de la resta de salaris, una de les condicions pels alts sous dels directius.

Aquesta desigualtat creixent es pot copsar tambĆ© fent un cop d’ull al comportament de la mitjana i la mediana salarial: a la Comunitat Autònoma de Catalunya i al PaĆ­s ValenciĆ , la mitjana ha crescut per sobre la mediana, el que vol dir que cada vegada hi ha mĆ©s gent cobrant salaris baixos, però que els salaris mĆ©s elevats cada cop son mĆ©s elevats. Aquesta tendĆØncia Ć©s diferent a Mallorca, Menorca i les Illes Pitiüses, on la mediana ha estat creixent per sobre la mitjana. Tot i aixĆ­, es tracta tambĆ© del territori amb un salari mitjĆ  i mediĆ  mĆ©s baix, quelcom associat a la seva estructura productiva terciaritzada i especialitzada en el monocultiu turĆ­stic.  

L’evolució tampoc ha sigut homogĆØnia entre homes i dones. Els homes que mĆ©s poder adquisitiu han perdut han estat el 10% que cobra menys, ja que el seu salari no nomĆ©s ha caigut en termes reals, sinó tambĆ© en termes nominals, especialment fins l’any 2014. La resta de salaris han crescut en termes nominals, i per tant la caiguda no ha estat tan gran en termes reals. En canvi, en el cas de les dones el percentatge s’enfila fins al 25%.

En resum, la inflació impacta amb mĆ©s forƧa en les llars que menys tenen perquĆØ han de destinar una major part dels ingressos a la compra de bĆ©ns bĆ sics encarits i, en canvi, els salaris dels mĆ©s rics tendeixen a no veure’s afectats per aquest fenomen. D’altra banda, el canvi en la composició de les rendes de les persones mĆ©s riques i el pes que hi tenen els salaris (uns salaris que no remuneren la classe treballadora, sinó que en certa manera constitueixen una renda de capital encoberta) podria provocar cert biaix a l’hora de fer visible la desigualtat mesurada en relació a les rendes de capital i les rendes del treball.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.