L´APAGADA: Milers de persones es queden sense subministrament a Barcelona


per MartĆ­ Cirici



El passat 23 de juliol al matĆ­, bona part de la ciutat de Barcelona es quedava sense llum. Fins a 300.000 famĆ­lies o empreses abonades van quedar sense subministrament elĆØctric durant tot el dia. Prop de 100.000 no havien recuperat la llum encara l´endemĆ , i n´hi haguĆ© moltes que no la recuperarien fins al cap de dos dies.L´apagada afectĆ  especialment els barris de CongrĆ©s, Navas, Camp de l´Arpa, Clot, Baix GuinardĆ³, Font d´en Fargas, Can BarĆ³, el Carmel, Vila de GrĆ cia, la Salut, Coll, Vallcarca i la part central de l´Eixample.


Igualment deixĆ  de funcionar bona part dels semĆ fors i l´enllumenat pĆŗblic. A partir de la primera nit, als barris de GrĆ cia i el Clot comenƧƠ a sentir-se el repic de les cassoles de nombrosos veĆÆns que mostraren, d´aquesta manera el seu enuig, cassolades que s´estengueren a altres zones de la ciutat al llarg de les dues primeres nits.L´avariaLa ciutat de Barcelona rep el subministrament d´energia mitjanƧant diversos cables d´alta tensiĆ³, que, sobretot a l´estiu, estan molt propers a la cĆ rrega mĆ xima.


Segons les poques dades fetes pĆŗbliques per les companyies elĆØctriques, un dels cables de 110 kV, propietat de la companyia Red ElĆ©ctrica EspaƱola (REE), va caure sobre una de les subestacions de Fecsa-Endesa, a Collblanc, fet que va provocar un curtcircuit que no van aturar les proteccions de sortida i es va estendre per la xarxa de 220 kV cap a la resta de subestacions de Barcelona, que van anar saltant en cadena, sense que funcionessin tampoc les proteccions, una darrera l´altra, tant les de la subestaciĆ³ del carrer Urgell com les del passeig Maragall. Fins a cinc van fallar, i s´aturĆ  finalment a la subestaciĆ³ de Badalona, al costat de les tĆØrmiques del BesĆ²s, les proteccions de la qual sĆ­ que van funcionar correctament.


L´estaciĆ³ mĆ©s danyada fou la de Maragall, on es produĆ­ un greu incendi que inutilitzĆ  completament la instal·laciĆ³. Aquest fou el motiu que gran part dels districtes de Sant Andreu, Horta, GrĆ cia i Sant MartĆ­, que reben el subministrament d´aquesta estaciĆ³, fossin els mĆ©s afectats. TambĆ© es va saber, alguns dies desprĆ©s, que una altra connexiĆ³, aquesta subterrĆ nia, hauria fallat poc abans, deixĆ  la xarxa encara en una situaciĆ³ mĆ©s inestable, fet que hauria contribuĆÆt a la gravetat de l´apagada.La destrucciĆ³ de l´estaciĆ³ de Maragall obligĆ  a recĆ³rrer a la instal·laciĆ³ provisional de mĆ©s de 130 generadors, que passaran l´estiu fent companyia als veĆÆns dels barris afectats.


Grups electrĆ²gens que han generat algunes de les imatges mĆ©s grotesques, amb el penĆ³s intent d´alguns mitjans de presentar els escassos generadors aportats per l´exĆØrcit, part dels quals no compatibles amb les connexions de la ciutat, com una tasca heroica del cos armat al servei dels ciutadans, que per la seva banda, ja s´han queixat del soroll i molĆØsties generades per aquests equips. Les autoritats ja han advertit que la gravetat de l´avaria farĆ  que una part segueixin funcionant fins al mes de desembre abans no s´arregli la xarxa elĆØctrica.


A mĆ©s, Ć©s clar, de les possibles noves incidĆØncies que hi pugui haver.Pocs dies desprĆ©s, el 30 de juliol, a Mallorca un incendi en una central elĆØctrica de Gesa Endesa, situada entre CalviĆ  i Puigpunyent, a la serra de na Burgesa, va deixar sense llum una part dels veĆÆns de l´illa. L´apagada afectĆ  barris de Palma com es FortĆ­, els Hostalets o Camp RedĆ³, a mĆ©s dels municipis de CalviĆ , Andratx i Palmanova.


El mateix dia una avaria a la subestaciĆ³ elĆØctrica de Font Sant LluĆ­s de ValĆØncia va deixar sense llum durant una hora 25.000 clients del centre fins que es va poder canviar el transformador espatllat. Incidents de molta menor importĆ ncia, perĆ² que resulten simptomĆ tics dels problemes del subministrament elĆØctric.Els plats pel capAl llarg dels dies segĆ¼ents, resultava difĆ­cilment discutible la responsabilitat de les dues companyies implicades, REE i Fecsa-Endesa, responsabilitat que el govern intentĆ  circumscriure en exclusiva a les companyies, mentre que des de l´oposiciĆ³ els conservadors de CiU i PP intentaven desgastar les forces del govern, i els acusen de la mala situaciĆ³ de la xarxa i de la manca d´inversions en infraestructures.


SituaciĆ³, en tot cas, que ja fa bastants anys que dura, i de la qual es pot fĆ cilment responsabilitzar els diversos governs i administracions que han pres part o han donat suport la totalitat d´aquests partits.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.