Suplement especial de la Segona Fira d'Economia Solidària de Catalunya

Per segon any consecutiu, la Xarxa d’Economia Solidària (XES) organitza la Fira d’Economia Solidària, que tindrà lloc a Barcelona, al recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar (Barcelona), el 26 i 27 d’octubre de 2013. La Directa i la XES han editat vuit pàgines d'un suplement que et pots descarregar en l'arxiu adjunt. Es tracta d'una eina amb informació pràctica sobre el funcionament de la trobada, les activitats que s’hi duran a terme i les entitats que hi participaran.
Després de l’èxit de la primera fira, des de la XES consideren que és el moment de consolidar-la i "demostrar que es poden resoldre la major part de les necessitats de la vida sense sortir de l’economia solidària". Durant dos dies, les persones i entitats relacionades amb l’economia solidària es trobaran per intercanviar les seves experiències, fomentar la intercooperació i donar a conèixer el sector a la societat.
 
Què s'entén per economia solidària?

 L’economia social i solidària, la conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen dia a dia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses i institucions que ho fan sota criteris capitalistes. Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d’associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d’intercanvi; d’horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos públics participatius; d’associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per Internet; etc. En definitiva, es tracta de pràctiques que compleixen tres requisits: propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social. En un context de pèrdua de credibilitat de l’economia capitalista i especulativa, la Fira esdevé un instrument de primer ordre per visibilitzar totes aquestes pràctiques transformadores que, amb la seva varietat, estan arrelades des de fa temps arreu de Catalunya. Fer que s’articulin millor entre elles –tot caminant cap a la creació d’un mercat social de més abast, amb la introducció d’una moneda no especulativa (l’ecosol)– i que augmentin la seva incidència en el territori és l’objectiu a mitjà termini. La fira és, per tant, un aparador de tota una sèrie d’alternatives i propostes per començar a deixar enrere una economia dominant "que no és capaç de satisfer les necessitats bàsiques de la població ni de redistribuir els recursos de manera racional".
 
Què puc trobar a la fira?

 La fira està dividida en una desena d’àmbits temàtics que responen a les necessitats econòmiques bàsiques (habitatge, roba, alimentació, cultura, finançament, etc.). Les 167 entitats inscrites en aquesta edició es trobaran repartides per aquests eixos a la nau central del recinte de la Fabra i Coats i una sala annexa (espai del qual no es disposava l’any passat). A banda d’aquesta mostra d’organitzacions d’economia social catalana, hi haurà moltes altres activitats: tallers, exposicions i audiovisuals, presentacions d’experiències alternatives de treball, consum i estalvi, taules rodones i concerts, sense oblidar les activitats lúdiques i educatives per a infants.

 Per tot plegat, hi ha un munt de raons per apropar-se a la fira i conèixer el ric i variat mosaic que conforma l’economia solidària a Catalunya. Si estàs interessada en temes com la banca ètica, el consum responsable, el cooperativisme i la cultura crítica o, senzillament, l’actual manera de gestionar els recursos econòmics et genera molts dubtes, aquí hi trobaràs respostes i experiències inspiradores.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.