OGRÀFIC: Alternatives des del municipalisme

En motiu de les eleccions municipals, des d'EspaiFàbrica volem contribuir al debat sobre les potencialitats i els límits del municipalisme com a eina al servei de la transformació i la construcció d'alternatives.

 

Al llarg d'aquests dies i fins a la celebració de les eleccions, anirem publicant articles. 

 

 

 

 

MONOGRÀFIC: Alternatives des del municipalisme

  • Una visió crítica del programa de salut municipal de Barcelona en Comú
    Escrit per
    Una visió crítica del programa de salut municipal de Barcelona en Comú

     

    Sembla que Barcelona en Comú pot guanyar les eleccions d'aquest diumenge. Per això és important que les barcelonines estiguin ben assabentades de les conseqüències d'aquesta possible victòria de la coalició de forces velles (ICV) i noves (Podemos, Procés Constituent) sobre la salut publica dels ciutadans. Aquí, sense entrar en valoracions polítiques sobre el rol d'ICV a la coalició, repasso algunes propostes que s'han produït durant les darreres setmanes sobre el projecte a l'àrea de la salut municipal.

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 213 vegades
  • Tarragona: prou ulleres fosques!!! Bufa un nou vent!
    Tarragona: prou ulleres fosques!!! Bufa un nou vent!

    Deia Josep Alomà el 24 de març de 1933 que

    “Tarragona, con sus murallas, su Catedral, su clima benigno, su quietud, nunca alterada por nada debido a la falta de industrias que le dieran vida y movimiento, es lugar apropiado para los zánganos, que cansados de no hacer otra cosa que chupar la sangre del pueblo que trabaja, necesitan terminar tranquilamente su vida de parásitos. Para completar su obra está la institución religiosa, que con sus enormes tentáculos se cuida de tener sumidos en la ignorancia a los miembros de la clase laboriosa que todo lo produce.”

    Alternatives des del municipalisme
    Etiquetes: Tarragona CUP Ballesteros 9N
    Llegeix 64 vegades
  • Caminem per poder ser
    Escrit per
    Caminem per poder ser

    Per saber on anem, sovint, hem de fer una mirada enrere per saber d’on venim. Ara, amb tants reptes al davant i amb la il·lusió del primer dia, hem obert nous camins per on fem passar tot el nostre carruatge d’idees i propostes, amb la complicitat de moviments i col·lectius. Hem participat en espais d’autoorganització popular, de cooperació veïnal o d’organització política i, en la majoria de casos, hi seguim treballant. Són el resultat d’anys de feina, de cooperació i de debat. I aquests s’han fet camí a base de moltes hores i feina, però també a base de cops, repressió i molta consciència. Un compromís ferm que, com ja sabem, sempre ha tingut el propòsit d’avançar i, durant molts anys, ho ha fet sol.

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 210 vegades
  • La CUP en un àmbit rural. Anar més enllà de l’urbanocentrisme
    Escrit per
    La CUP en un àmbit rural. Anar més enllà de l’urbanocentrisme

    Mes de gener, Centre cívic Joan Oliver “Pere Quart”, Barcelona. Per un municipalisme al servei de les classes populars.  Hi vam anar tres persones de la CUP del Priorat. Vam anar, entre moltes altres, a la taula rodona “La Unitat Popular en pobles petits”, a càrrec de la Roser Sayeras, de Viladamat. Sens dubte, i tenint clar que ens interessava tot el conjunt de les jornades, aquesta taula rodona era, potser, el principal motiu d’haver anat a Barcelona.  Segurament va ser el primer dia que podíem parlar amb gent amb una realitat similar a la nostra i, segurament, va ser el dia en què ens vam convèncer més per crear i treballar llistes de la CUP en els pobles del Priorat on ho poguéssim fer.

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 177 vegades
  • Municipalisme per capgirar-ho tot
    Escrit per
    Municipalisme per capgirar-ho tot

    Municipalisme és centrar les lluites en els nostres espais de major proximitat per resoldre tots aquells problemes que ens afecten a les classes populars. És identificar quins són els conflictes, les desigualtats i les agressions que patim com a treballadores, com a dones, com a joves, com a aturades, com a classe, i generar espais de lluita i contrapoder per subvertir i capgirar l'actual sistema. Barri a barri, omplint tots els racons de Barcelona —i de més enllà— de lluitadores comunitàries, feministes i socialistes. La lluita de les treballadores sexuals per una vida digna sense les imposicions patriarcals de l'Ajuntament, la de les joves que exigeixen espais on relacionar-se i enxarxar-se, la lluita de les treballadores contra la precarització i l'explotació i la ferma defensa de que allò personal és polític i que el treball de cures, anomenat domèstic per distingir-lo del treball laboral i públic, ha de ser reconegut socialment com a treball són lluites que s'emmarquen dins el municipalisme.

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 503 vegades
  • El municipalisme serà al carrer o no serà
    Escrit per
    El municipalisme serà al carrer o no serà

    Ismael Dot i Xavier Genero

     

    Us heu d’educar, les vint-i-quatre hores del dia, per aprendre a debatre, a prendre decisions de forma col·lectiva. Heu de rebutjar la idea que algun líder vindrà i li dirà a la gent què ha de fer. En lloc d’això, heu d’aprendre a exercir l’autogovern com a pràctica col·lectiva. Ensenyar-nos els uns als altres. Quan poses deu persones juntes i els demanes una solució a un problema o els fas una pregunta, busquen de forma col·lectiva una resposta. Crec que d’aquesta forma trobaran la solució correcta. I aquesta discussió servirà per a polititzar-los.”

    Salih Muslin, copresident del PYD, Kurdistan (novembre de 2014)

     

    25 de maig. L'endemà, com pot afectar la ressaca postelectoral el municipalisme transformador de base? Què ens ha portat fins aquí? La matinada següent, on torna a començar el carrer, principi i final de tot cicle polític?

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 736 vegades
  • Pot el municipalisme contribuir a erosionar el sistema patriarcal capitalista?
    Escrit per
    Pot el municipalisme contribuir a erosionar el sistema patriarcal capitalista?

    S’acosten les eleccions municipals a Catalunya i és un bon moment per preguntar-se dues qüestions en relació amb les nostres apostes polítiques. La primera és veure si, des de les candidatures rupturistes, estem assumint el repte d’incorporar de manera efectiva i transversal el gènere en els nostres plantejaments polítics. I la segona és si aquests plantejaments van més enllà de la reforma i contribueixen, o poden contribuir, a erosionar el sistema patriarcal capitalista. En aquest sentit, és imprescindible fer una aproximació a la realitat que comprengui el patriarcat i el capitalisme com a sistemes indestriables i interdependents. Així, l’expressió patriarcat capitalista, d’acord amb Z. Eisenstein (1980) designa “la relació dialèctica, que es reforça mútuament, entre l’estructura de classes capitalista i l’estructuració sexual jerarquitzada”.i

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 901 vegades
  • Bufa un nou vent!
    Escrit per
    Bufa un nou vent!

    La CUP hem triplicat les llistes que presentarem arreu del Camp de Tarragona, i el mateix passa a la resta dels Països Catalans. La presència de les CUP als ajuntaments és més necessària que mai. El reajustament econòmic capitalista ens ha dut a una situació social d'excepció arreu del país i de tots els pobles de la Mediterrània. Davant la creixent acumulació per despossessió, les CUP d'arreu del territori tenim el deure de facilitar les lluites populars, l'apoderament de les classes populars, l'adquisició d'una consciència de classe (qui ho té més clar és qui guanya la lluita de classes per golejada, com deia Warren Buffett).

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 414 vegades
  • Construïr el municipalisme de ruptura, una tasca del jovent dels Països Catalans.
    Escrit per
    Construïr el municipalisme de ruptura, una tasca del jovent dels Països Catalans.

    Marc Espanyol i Raimon Pujol

    La vertebració de la unitat popular a cada municipi i la construcció i exercici de la sobirania són les principals apostes del municipalisme popular. D’aquell municipalisme que posa el centre de l'acció política en el municipi i la seva gent, les seves necessitats i els seus problemes. Que arrela als barris i es construeix des dels barris, de manera col·lectiva i comunitària, apostant per la transformació social de les realitats més properes. Des d’una perspectiva nítidament anticapitalista i feminista.

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 896 vegades
  • El cementiri sociovergent
    Escrit per
    El cementiri sociovergent

    El passat 22 de gener l'explosió controlada dels mitjans informatius sobre el cas 4F traslladava el debat mediatitzat a un plató de TV3 (.CAT) i allà, conjuntament, Carles Martí (PSC) i Joaquim Forn (CiU) posaven de manifest el consens realment existent entre els dos grans pilars partidistes del sistema principatí sobre la "realitat i allò que ocorre" a la ciutat de Barcelona.

    Alternatives des del municipalismeLlegeix 623 vegades

 

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.