Desallotgen i enderroquen el centre social autogestionat Kortxoenea de Sant SebastiĆ 

L'Ertzaintza va detenir dues persones, que ja han estat posades en llibertat
L'excavadora enderrocant el Centre Social Autogestionat Kortxoenea
 
Kortxoenea
LANDER ARBELAITZ04/11/2015
A tres quarts de vuit del matĆ­ del dimarts 3 de novembre, un cop de mall va rebentar la porta del gaztetxe Kortxoenea de Sant SebastiĆ . Una dotzena d'homes encaputxats va entrar a l'edifici amb barres de metall cridant: “Tots al carrer! Tots al carrer! No toqueu res!”. Segons els mĆŗltiples testimonis recollits pel mitjĆ  de comunicaciĆ³ basc Argia, en pocs minuts, a cops i empentes, van treure les tres persones que havien passat la nit a l'edifici. DesprĆ©s, aquests encaputxats haurien sortit corrent, segons denuncien.
L'empresa constructora necessitava una ordre judicial de desallotjament, segons han recordat els advocats del col·lectiu, ja que fa molt temps que s'havien exhaurit les 72 hores des de l'okupaciĆ³ de l'edifici. Kortxoenea havia complert cinc anys de vida i fa un mes i mig ja van intentar enderrocar-lo. Durant aquest darrer perĆ­ode, a mĆ©s d'un programa cultural molt dinĆ mic, l'assemblea havia organitzat torns de resistĆØncia per romandre 24 hores al dia al gaztetxe.
Una vegada buidat l'edifici i col·locades les tanques que ordena el reglament de l'Ajuntament de Sant SebastiĆ , dues excavadores van comenƧar a demolir el que antigament havia estat una fĆ brica de suros i, des de fa cinc anys, s'havia convertit en un espai referencial a la ciutat per a moltes artistes i col·lectius socials. "Hem aconseguit pujar a la teulada desprĆ©s d'anar per darrere de l'edifici. De seguida han vingut agents de seguretat privada. Estaven molt alterats. A un de nosaltres, l'han colpejat i sacsejat entre uns quants per, desprĆ©s, emmanillar-lo de manera violenta”. DesprĆ©s de fer entendre als membres de l'empresa de seguretat privada que aquesta persona no podia baixar de la teulada emmanillada, un grup d'agents de l'Ertzaintza hi va acudir i va baixar les tres joves. Aquestes joves, que van passar la nit al gaztetxe i, posteriorment, en van ser expulsades a cops, han posat una denĆŗncia contra els treballadors i l'empresa de construcciĆ³. "Ha estat increĆÆble, eren matons, mercenaris; ens han tret a cops amb el rostre ocult. AllĆ  hi havia els caps i ells estaven al seu servei”.
Tall de carretera i dues detingudes
La notĆ­cia del desallotjament i la crida a acostar-se al Kortxoenea es va difondre rĆ pidament i a travĆ©s de les xarxes socials. A les onze del matĆ­, mĆ©s de 80 persones es concentraven a l'exterior del gaztetxe. "Kortxoenea bizirik" (Kortxoenea viu) i "Eneko Goia, diruaren morroia" (Eneko Goia –alcalde de Sant SebastiĆ –, serf dels diners) van ser alguns dels crits de protesta que es van poder sentir durant tot el matĆ­, mentre l'Ertzaintza evitava que ningĆŗ accedĆ­s a l'edifici. Les excavadores van treballar sense parar. Una asseguda de prop de 60 persones va tallar el trĆ nsit a l'encreuament d'Ategorrieta, molt a prop del gaztetxe. La protesta va provocar llargues cues en els dos sentits de la circulaciĆ³. Una vintena d'agents de l'Ertzaintza es van desplaƧar fins a l'indret i van provocar moments de molta tensiĆ³. Els antidisturbis es van emportar dues persones detingudes i van ferir diverses manifestants a cops de puny i de porra.
Agents de seguretat privada i antidisturbis de l'Ertzaintza custodien l'entrada al Centre Social / Kortxoenea

L'Ajuntament de Sant SebastiĆ , governat pel Partit Nacionalista Basc des de les darreres eleccions municipals, va emetre una nota de premsa on afirmava que l'enderrocament obeĆÆa a una decisiĆ³ del propietari de l'immoble: "En virtut de les modificacions aprovades per l'anterior equip de govern –extrem que EH Bildu nega–, el titular de la propietat tĆ© el dret d'iniciar una actuaciĆ³ urbanĆ­stica, motiu pel qual ha sol·licitat poder procedir a l'enderrocament". El consistori afirma que hi han anat dos dels seus tĆØcnics i "han procedit a aixecar la suspensiĆ³ de l'enderrocament, comunicant-ho als responsables de l'empresa". Els responsables municipals han expressat que han fet reunions amb una representaciĆ³ de Kortxoenea. "Fins ara, no s'ha trobat una soluciĆ³ definitiva, encara que el govern municipal continuarĆ  obert per buscar-les". Finalment, l'Ajuntament de Sant SebastiĆ  afirma que coneix de primera mĆ  "quines sĆ³n les necessitats dels usuaris de Kortxoenea" i insisteix a dir que les tindrĆ  en compte per a futures alternatives. "En concret, aquestes necessitats seran valorades juntament amb altres demandes d'altres grups i associacions". El grup de joves ha explicat que estĆ  en contacte amb el consistori i que demana l'Ćŗs de l'edifici del carrer Cemoria 20, al mateix barri de Gros. Al seu torn, EH Bildu ha fet pĆŗblic que va proposar la cessiĆ³ d'aquest edifici per al projecte de Kortxoenea al nou executiu, perĆ² ha denunciat que no va obtenir resposta.
ƀmplies mostres de suport
A les set de la tarda, centenars de persones es van manifestar fins a l'edifici de l'ajuntament per denunciar l'enderrocament. Les organitzadores van subratllar que seguiran amb el projecte encara que enderroquin l'edifici. TambĆ© van informar que faran concentracions al barri de Gros cada dia i van anunciar la convocatĆ²ria d'una manifestaciĆ³ dissabte vinent.
Tot i que, en un primer moment, els advocats creien que les detingudes haurien de passar la nit a la comissaria, finalment van passar per davant del jutge a Ćŗltima hora i van ser alliberades a dos quarts de nou de la nit. Centenars de persones es van congregar a l'exterior dels jutjats per mostrar la seva solidaritat i les van rebre amb forts aplaudiments.
Els missatges de suport a travĆ©s de les xarxes socials, tant a escala individual com de diversos col·lectius, van ser continus durant el dia. Entre ells, destaquen les mostres de suport del grup de mĆŗsica Berri Txarrak i deFermin Muguruza.
La fundaciĆ³ Donostia Capital Europea de la Cultura 2016 s'ha limitat a dirque l'enderrocament de Kortxoenea "transcendeix el seu Ć mbit d'actuaciĆ³" i que esperen que el diĆ leg entre el grup de joves i l'Ajuntament sigui fructĆ­fer. La capitalitat cultural de l'any que ve ha estat a l'epicentre del debat cultural des que van comenƧar els primers intents de demoliciĆ³ delgaztetxe. Els membres del recentment inaugurat Centre Internacional de Cultura ContemporĆ nia Tabakalera han anat mĆ©s enllĆ . "Els diferents models culturals han de conviure a la nostra ciutat perquĆØ sĆ³n complementaris i ens enriqueixen", van manifestar a les xarxes socials.
Des de la ciutat de Barcelona, tambĆ© es van enviar mostres de suport. Membres del Casal Popular Tres Lliris, amenaƧat de desallotjament, es van fotografiar a les portes d'aquesta antiga oficina bancĆ ria ubicada a la Vila de GrĆ cia per mostrar la seva solidaritat amb Kortxoenea.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.