Ha mort Mohamed Alí, l'esportista que va plantar cara a la guerraimperialista i el racisme



Ha mort el boxejador considerat el més grans de la història, que va introduir un nou concepte de boxa intel·ligent, rítimica i d'espectacle i de provocació, objector a la guerra del Vietnam, amic de Malcolm X i enemic del racisme: un exemple d'esportista.



Fa poca estona s'ha conegut la mort als 74 anys de l'exboxejador nord-americà Mohamed Alí. Dijous havia ingressat en un hospital per una afecció respiratòria. El vetarà lluitador patia Parkinson des de feia anys. El 1999 va ser elegit "Esportista del Segle" per la revista Sports Illustrated.
El pugil afroamericà batejat com Cassius Clay es va canviar el "nom d'esclau" pel de Mohamed Alí i es va convertir en musulmà, i durant els anys 60 va esdevenir un referent de la lluita contra la guerra del Vietnam i contra el racisme als EEUU, unes conviccions que van perjudicar la seva trajectòria professional com a boxejador.
Considerat un dels boxejadors més grans de la història d'aquest esport en la seva versió professional, va introduir un nou concepte de boxa intel·ligent, rítimica i d'espectacle i provocació. Alí ser tres vegades campió del món dels pesos pesants i de ben jove campió olímpic de boxa a Roma l'any 1960. Va guanyar-se el sobrenom d'"El més gran", i es va retirar amb més de 50 victòries al palmarès.
El rei dels pesos pesants es va convertir a l'Islam i va agafar prendre el nom de Mohamed Ali després de proclamar-se campió del món l'any 1964. Després de ser empresonat per negar-se a anar a la guerra de Vietnam va renovar en dues ocasions el títol de campió del món i va acabar la seva carrera professional el 1981.

Objector a la guerra, amic de Malcolm X i enemic del racisme: un exemple d'esportista
El 1967 va ser l'any en què Mohamed Ali va refusar servir a l'exèrcit nord-americà durant la Guerra del Vietnam fent ús de l'objecció de conciència. En resposta a la pregunta de per què no volia anar a la guerra, Ali va afirmar: No tinc res contra cap Vietcong. Això sovint s'ha citat de forma errònia amb la frase Cap vietnamita m'anomena negrata. Ali fou desposseït del seu cinturó de campió i de la seva llicència per a boxejar, i fou sentenciat a 5 anys de presó. Aquesta sentència fou revocada tres anys més tard, per decissió unànime del Tribunal Suprem.

Els actes d'Ali refusant ser enrolat en l'exèrcit nod-americà i unint-se a la Nació de l'Islam van convertir-lo en una figura extremadament controvertida i polèmica. Fent acte de presència en manifestacions al costat de líders de la Nació de l'Islam com ara Elijah Muhammad i Malcolm X i declarant-los la seva lleialtat en una època en que la corrent general de l'opinió pública nord-americana els veia amb franca hostilitat, Alí va convertir-se en objecte d'odis i sospites. Fins i tot semblava que ell buscava provocar aquestes reaccions, amb punts de vista que oscil.laven des del suport als drets civils fins a fer apologia del separatisme racial.
El 1970 li va tornar a ser concedida la llicència per boxejar, seguint la sentència del Tribunal suprem on també es reconeixia el seu dret a no servir a l'exèrcit alegant moutis religiosos.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.