Gramsci al si del Moviment de Treballadors Rurals Sense Terra (MST): una entrevista amb Neuri Rossetto, membre de la CoordinaciĆ³ Nacional del MST.

 Gramsci al si del Moviment de Treballadors Rurals Sense Terra (MST): una entrevista amb Neuri Rossetto, membre de la CoordinaciĆ³ Nacional del MST.

Quina va ser la importĆ ncia del llegat de Gramsci per a les formulacions de la lluita del MST? Considereu que el pensament gramsciĆ  continua sent Ćŗtil avui en dia per a la construcciĆ³ d’organitzacions socials i polĆ­tiques i per a la transformaciĆ³ de la societat?

Per a nosaltres com a MST, un moviment popular camperol que promou la lluita per la reforma agrĆ ria al Brasil, la contribuciĆ³ d’Antonio Gramsci Ć©s inestimable i extremament necessĆ ria per entendre l’actualitat i la complexitat de la societat burgesa. La seva superaciĆ³, des d’una perspectiva socialista, ens exigeix ​​una comprensiĆ³ cada cop mĆ©s precisa i actual del seu funcionament, de la seva reproducciĆ³, per a des de les seves prĆ²pies contradiccions descobrir els camins d’acciĆ³ polĆ­tica de les classes subalternes.

L’MST sempre va tenir clar que l’ĆØxit de la lluita per la reforma agrĆ ria al Brasil no resultarĆ  nomĆ©s de la forƧa i l’acciĆ³ polĆ­tica dels camperols. Democratitzar l’accĆ©s i la propietat de la terra cultivable exigeix ​​mobilitzar la societat en defensa d’aquesta bandera i incloure la reforma agrĆ ria -i el model de desenvolupament de l’agricultura brasilera- al cor d’un projecte politicoeconĆ²mic que respongui a les necessitats i els interessos del poble brasiler, no els de la classe capitalista. En aquest sentit, les contribucions de Gramsci ens alerten sobre les lluites quotidianes per l’hegemonia i la necessitat urgent d’un projecte de societat que es construeixi amb la centralitat de les lluites dels treballadors. Aquest Ć©s el camĆ­ que intentem construir.

Amb aquests objectius, tenim un triple desafiament: 1) identificar i definir els principals enemics de la reforma agrĆ ria, aixĆ­ com Gramsci va identificar les forces del feixisme; 2) establir un diĆ leg permanent amb les forces populars de la societat civil, per construir un consens sobre un projecte polĆ­tic per al paĆ­s; 3) elevar el nivell d’organitzaciĆ³ i de polititzaciĆ³ de la nostra base social.

Per tant, podem citar tres exemples de com la vasta i profitosa contribuciĆ³ teorico-polĆ­tica de Gramsci Ć©s actual i valuosa perquĆØ els moviments populars es constitueixin en protagonistes de la lluita de classes actualment: comprendre l’acciĆ³ de l’Estat, en la seva forma ampliada, en els intents d’aconseguir el control dels conflictes originats per una societat dividida en classes; mirar la societat civil amb el seu potencial perquĆØ les classes subalternes obrin noves i diversificades trinxeres de lluita contra la dominaciĆ³ d’una minoria sobre la majoria; i desafiar-nos permanentment a constituir-nos com una forƧa polĆ­tica, tenint com a referĆØncia el concepte gramsciĆ  d’hegemonia.

Segons Gramsci, la societat civil estĆ  composta per allĆ² que ell anomena aparells privats d’hegemonia (que sĆ³n institucions de legitimaciĆ³ del poder, com l’escola, l’esglĆ©sia, els sindicats, els mitjans de comunicaciĆ³, entre d’altres). Com avalua avui l’actuaciĆ³ de la societat civil davant de l’actual govern de Jair Bolsonaro enmig de la pandĆØmia? Com actua/dialoga el moviment amb aquestes institucions (a les trinxeres i enfortiment de la societat civil)?

Lamentablement, la societat encara segueix inert davant de tota la tragĆØdia humanitĆ ria causada per la pandĆØmia de COVID-19 i maximitzada per la polĆ­tica genocida del govern de Jair Bolsonaro. Fa la impressiĆ³ que la societat va naturalitzar els milers de morts que es van produir i, en menor mesura, es continuen produint diĆ riament per causa de la pandĆØmia. Cal destacar que aquesta immobilitat de la poblaciĆ³ antecedeix el perĆ­ode de la pandĆØmia. Brasil Ć©s un dels paĆÆsos amb mĆ©s desigualtat social i econĆ²mica del mĆ³n; milers i milers de persones pobres, especialment la poblaciĆ³ negra, sĆ³n assassinades anualment per forces policials; i l’Estat estĆ  cada vegada mĆ©s absent amb polĆ­tiques pĆŗbliques a les creixents aglomeracions de faveles als centres urbans. L’immobilisme social davant la pandĆØmia i aquest govern genocida ha de ser vist en aquest escenari que estructuralment martiritza la poblaciĆ³ pobra.

No obstant aixĆ², hi ha signes encoratjadors i creixents des de mitjans del 2021 que la letargia social ha comenƧat a ser derrotada: s’han donat mobilitzacions socials als centres urbans.

Sobre la nostra acciĆ³, des de principis del 2020, quan va comenƧar la pandĆØmia de COVID-19 al Brasil, el MST va definir “Salvar vides” com el seu principal objectiu. I al voltant d’aquesta bandera ens hem estructurat en quatre fronts de lluita:

1) Cura durant la pandĆØmia: a) internalitzant a la nostra base social les orientacions i les cures preventives donades per l’OrganitzaciĆ³ Mundial de la Salut (OMS); b) exigint la vacuna com un dret universal per a tots els pobles; c) exigint al govern brasiler una ajuda econĆ²mica d’emergĆØncia perquĆØ la poblaciĆ³ tingui les mĆ­nimes condicions de quedar-se a casa mentre duri la pandĆØmia; d) defensar i valorar la salut pĆŗblica, a travĆ©s del Servei ƚnic de Salut (SUS).

2) Un front de brigades de solidaritat per distribuir aliments donats pels assentaments rurals de la reforma agrĆ ria i, juntament amb altres organitzacions progressistes, aixecar cuines populars per distribuir almenys un dinar diari a la poblaciĆ³ en situaciĆ³ de carrer als grans centres urbans . NomĆ©s a l’estat de Pernambuco es van distribuir mĆ©s de 720 tones d’aliments i 600 mil menjars entre 2020 i 2021.

No hi ha notĆ­cies que l’agronegoci, que acapara la terra, el finanƧament pĆŗblic i l’assistĆØncia tĆØcnica per a la producciĆ³ agroexportadora, hagi fet donacions d’aliments a la poblaciĆ³ pobra.

A mĆ©s de la distribuciĆ³ d’aliments, en alguns estats, principalment al nord-est brasiler, es van formar brigades d’agents populars de salut per visitar i orientar les famĆ­lies pobres a les perifĆØries de les ciutats.

3) La Campanya Fora Bolsonaro, un govern genocida! Tenim un govern militaritzat, que, des del comenƧament de la pandĆØmia, va treballar sistemĆ ticament contra la ciĆØncia, les directrius de l’OMS i l’accĆ©s a les vacunes, convertint-se en el responsable mĆ©s gran de les mĆ©s de 650 mil morts causades pel COVID-19 al paĆ­s. “Salvar vides” va ser la campanya que, el 2021, va exigir destituir del cĆ rrec de President de la RepĆŗblica aquest genocida i responsabilitzar-lo penalment pels milers de morts ocorregudes.

4) La Campanya de sembra d’arbres, iniciada mesos abans de la pandĆØmia, perĆ² que ha cobrat encara mĆ©s importĆ ncia en aquest perĆ­ode excepcional, que ens impedeix fer accions que aglomerin moltes persones. El nostre objectiu Ć©s plantar 100 milions d’arbres en 10 anys a tot el paĆ­s, Ć©s a dir, fins al 2030. En els dos primers anys del pla, es van sembrar dos milions d’arbres i es van construir 100 unitats de la Xarxa de Vivers Populars, distribuĆÆdes per tot paĆ­s. L’objectiu Ć©s avanƧar en la recuperaciĆ³ i preservaciĆ³ del medi ambient als nostres territoris.

Sabem que el desenvolupament capitalista irracional, que promou la destrucciĆ³ ambiental a la recerca de la maximitzaciĆ³ de les taxes de guany, amenaƧa la vida i el planeta.

AixĆ­, aquestes quatre trinxeres de lluita ens permeten dialogar i promoure diĆ riament articulacions polĆ­tiques amb la societat civil, a mĆ©s de contrarestar els prejudicis dictats per l’aparell privat d’hegemonia contra els camperols i les seves lluites.

En un context de pandĆØmia veiem que les crisis sanitĆ ria, econĆ²mica i polĆ­tica poden deixar esquerdes per a l’organitzaciĆ³ i la mobilitzaciĆ³ popular al voltant d’una altra hegemonia. Com analitza el moviment aquestes crisis al paĆ­s i quines sĆ³n les possibles conseqĆ¼ĆØncies i les alternatives que s’estan creant?

El MST Ć©s un moviment popular, compost per treballadors i treballadores rurals i camperols que tenen com a agenda immediata la lluita per la reforma agrĆ ria al Brasil i la garantia de condicions de vida dignes per a les persones assentades. Al llarg de la nostra existĆØncia, ens hem convenƧut cada cop mĆ©s que aquesta lluita no es duu a terme de forma aĆÆllada al camp ni troba els seus lĆ­mits en l’ordre burgĆØs. AixĆ­, el moviment va ampliar la seva xarxa de relacions socials i polĆ­tiques, buscant aliats en aquesta tasca, tant al camp com a la ciutat, i convertint-se en aliat de moltes altres lluites que sĆ³n necessĆ ries per enfrontar la sociabilitat burgesa.

La globalitzaciĆ³ econĆ²mica neoliberal i la divisiĆ³ planetĆ ria de la producciĆ³ capitalista van subordinar el desenvolupament econĆ²mic brasiler a una plataforma d’exportaciĆ³ de productes primaris. AixĆ² va fer inviable una reforma agrĆ ria que servĆ­s tambĆ© als interessos de la burgesia industrial i que almenys distribuĆ­s terres als camperols per produir matĆØria primera per a la indĆŗstria i l’enfortiment del mercat intern. Ni tan sols aixĆ² va passar. A la burgesia que acapara les terres li importen Ćŗnicament els interessos del mercat extern (per llegir mĆ©s sobre aquest assumpte, consulteu el nostre dossier nĆŗm. 27, Reforma AgrĆ ria Popular i lluita per la terra al Brasil).

Al MST li va correspondre reelaborar la seva proposta de reforma agrĆ ria, sistematitzada al seu Programa de Reforma AgrĆ ria Popular. AllĆ­, a mĆ©s de la lluita per la democratitzaciĆ³ de la propietat de la terra, defensa un model d’agricultura centrat en la producciĆ³ d’aliments saludables per a la poblaciĆ³ brasilera.

Ɖs aquesta complexitat actual de la lluita per la reforma agrĆ ria, tant per les demandes populars com pel seu abast polĆ­tic, la que va exigir noves elaboracions de propostes per a l’agricultura, una qualificaciĆ³ organitzativa i un ampli ventall d’aliats, tant nacionals com internacionals.

En aquest escenari som conscients de les responsabilitats i de la necessitat de qualificar la nostra forƧa polĆ­tica, tant en el seu nivell organitzatiu com en el seu nivell ideolĆ²gic, per tenir mĆ©s incidĆØncia en la lluita de classes.

Tot i aixĆ², no pretenem assumir el paper d’un partit polĆ­tic strictu sensu, ja que creiem que aquest instrument polĆ­tic estĆ  mĆ©s enllĆ  del nostre Ć mbit d’actuaciĆ³. AixĆ² no vol dir que tinguem una posiciĆ³ suprapartidista o apartidista. Considerem que l’articulaciĆ³ de moviments populars, sindicats i partits polĆ­tics Ć©s fonamental per construir una altra sociabilitat, alternativa i contrĆ ria a l’ordre burgĆØs.

Gramsci no era un intel·lectual de “biblioteca”. La seva construcciĆ³ intel·lectual es donava a les relacions de convergĆØncia i divergĆØncia que van permear la seva vida, que abans de la presĆ³ va ser polĆ­ticament molt activa. Ɖs notable que un moviment social ampli com el MST hagi estat capaƧ de desenvolupar aquesta connexiĆ³ intrĆ­nseca entre la prĆ ctica i la teoria. Expliqui’ns mĆ©s sobre la importĆ ncia d’aquesta praxi avui.

Aquest Ć©s un desafiament permanent i dinĆ mic, com qualsevol altra relaciĆ³ dialĆØctica. Un amic del MST, el professor JosĆ© Paulo Netto, ens va dir una vegada, explicant didĆ cticament la relaciĆ³ dialĆØctica entre teoria i prĆ ctica (dues cares de la mateixa moneda) que, per a la teoria, l’adquisiciĆ³ de coneixements Ć©s un fi, per a la prĆ ctica , Ć©s un mitjĆ  per qualificar l’acciĆ³ polĆ­tica. El criteri per a la teoria Ć©s la veritat, per a l’acciĆ³ polĆ­tica el criteri Ć©s la correlaciĆ³ de forces. El temps per a la teoria Ć©s indefinit, per a l’acciĆ³ polĆ­tica, Ć©s el moment.

Si Ć©s aixĆ­, Ć©s possible pensar l’una separada de l’altra? O, fins i tot, com prioritzar-ne una en detriment de l’altra?

Necessitem la teoria i el coneixement per qualificar la nostra acciĆ³ polĆ­tica. PerĆ² nomĆ©s el coneixement, aĆÆllat de l’acciĆ³ polĆ­tica, es converteix en una forƧa morta.

A l’altre extrem, l’advertiment de Lenin Ć©s actual: “Sense teoria revolucionĆ ria, no hi ha moviment revolucionari”.

I, a mĆ©s, Ć©s correcte l’advertiment de Palmiro Togliatti, dirigent del Partit Comunista ItaliĆ  (PCI) i company de Gramsci, quan va afirmar que qui s’equivoca a l’anĆ lisi, s’equivoca a l’acciĆ³ polĆ­tica.

A partir d’aquest llegat de grans pensadors de la classe treballadora i de les lluites populars, en tots els temps i llocs, intentem sempre consolidar el coneixement adquirit amb l’acciĆ³ prĆ ctica. No serviria de res apropiar-nos del coneixement alliberador de l’educador Paulo Freire si no l’implementem a les nostres escoles a les Ć rees d’assentaments i als campaments. Val el mateix per al coneixement sobre agroecologia. Aquest coneixement nomĆ©s culmina quan es posa en prĆ ctica al cultiu d’aliments. De ben poc serviria memoritzar l’extraordinari QuĆØ fer de Lenin si no tenim la capacitat d’entendre el seu missatge per a l’acciĆ³ polĆ­tica, d’acord amb el nostre temps i la nostra realitat.

AixĆ­, a totes les nostres Ć rees d’actuaciĆ³ busquem, de manera permanent i, torno a ressaltar, amb el carĆ cter dinĆ mic, la complementarietat entre la teoria i la prĆ ctica. Aquesta dualitat-unitat exigeix ​​una vigilĆ ncia i insistĆØncia constant de l’organitzaciĆ³.

Per acabar, no subestimem la importĆ ncia i la forƧa de l’acciĆ³ polĆ­tica i de les mobilitzacions populars com a element educador de les classes subalternes. Les masses populars aprenen i s’eduquen a les mobilitzacions populars. AllĆ­, en el moviment de les masses, resideix la forƧa polĆ­tica de l’organitzaciĆ³ i es millora el nivell politico-ideolĆ²gic de les masses.

Com sĆ³n els processos formatius d’elevaciĆ³ de la consciĆØncia a les prĆ ctiques del moviment? I com els militants entenen i practiquen la idea d’intel·lectual orgĆ nic de Gramsci?

La resposta a aquesta pregunta es troba, inicialment, a l’enunciat de la pregunta anterior, que Gramsci no era un intel·lectual de biblioteca.

PerĆ² crec que el primer exemple d’intel·lectual orgĆ nic va venir del mateix Karl Marx. El filĆ²sof alemany, amb la seva obra complexa i genial, va tenir la preocupaciĆ³ permanent de revisar la forma i la metodologia d’exposiciĆ³ de les seves investigacions a la classe treballadora. Almenys tres preocupacions centrals van guiar les seves presentacions: ser millor comprĆØs per les i els treballadors, la certesa que nomĆ©s la classe treballadora podia transformar el coneixement cientĆ­fic en una eina per a la lluita de classes, i la necessitat de promoure una sĆ­ntesi entre la teoria i la prĆ ctica polĆ­tica.

Sobre Lenin, nomĆ©s cal recordar que el mateix Gramsci el considerava, juntament amb Marx i Engels, un dels fundadors de la filosofia de la praxi. PerĆ² certament, a mĆ©s de la seva trajectĆ²ria histĆ²rica de lĆ­der partidari, el triomf de la revoluciĆ³ del 1917, sota el seu lideratge, va donar a Lenin el mĆØrit definitiu de ser un filĆ²sof de la praxi.

El pensador marxista Michel Lƶwy diu que els intel·lectuals que necessita la classe treballadora han de tenir la responsabilitat de transmetre l’herĆØncia del pensament crĆ­tic i revolucionari; tenir la capacitat d’analitzar les estructures dinĆ miques de la societat burgesa, el funcionament i la capacitat de renovaciĆ³ del capitalisme, proposar alternatives; i tindre la capacitat d’aprendre amb els moviments populars.

Per al gramsciĆ  Guido Liguori, no hi ha cap moment en quĆØ Gramsci exalti el poble o els subalterns tal com sĆ³n; si els subalterns sĆ³n aixĆ­, continua Liguori, perĆ² volen convertir-se en hegemĆ²nics, abans de res han de transformar-se a si mateixos i adquirir consciĆØncia de classe. Com fer dels estrats subalterns una classe o una alianƧa de classes? El mateix Liguori respon: un grup de lĆ­ders conscients ha d’educar les masses, sinĆ³ elles estaran estacionades en el nivell espontani del sentit comĆŗ, un nivell limitat, insuficient i intrĆ­nsecament subaltern.

Nosaltres a l’MST recorrem a tots aquests coneixements que ens han llegat les lluites per l’emancipaciĆ³ humana i social i els elaboradors del pensament crĆ­tic i revolucionari. Amb aquest llegat, sistematitzem la nostra comprensiĆ³ de l’intel·lectual orgĆ nic i el seu paper en la lluita de classes. Per nosaltres, la classe treballadora ha de formar els seus intel·lectuals, a partir de l’educaciĆ³ formal, la formaciĆ³ polĆ­tica i les lluites populars i de classe. Aquest intel·lectual tĆ© la tasca de contribuir a l’educaciĆ³ i l’organitzaciĆ³ de la classe al voltant d’un projecte polĆ­tic i de la construcciĆ³ d’una hegemonia. I, encara mĆ©s, repetint Liguori, contribuir perquĆØ els estrats socials subalterns adquireixin un sentit crĆ­tic i una consciĆØncia de classe, superant el sentit comĆŗ.

Finalment, el dinamisme de la lluita de classes, cada cop mĆ©s complexa, imposarĆ , alhora, renovacions i adequacions en les atribucions i en el perfil de les i els intel·lectuals orgĆ nics que necessita la classe treballadora.

Gramsci va escriure els seus quaderns de la presĆ³ en un moment de derrota. Ell volia saber perquĆØ la classe treballadora es va desviar de l’hegemonia dels sindicats i dels partits d’esquerra cap a les organitzacions feixistes. Quines reflexions feu sobre aquestes observacions de Gramsci d’aquesta deriva?

Ɖs cert que la classe treballadora vivia un perĆ­ode de derrota en el moment dels escrits de Gramsci a la presĆ³. No obstant aixĆ², a l’anĆ lisi gramsciĆ , en aquest mateix perĆ­ode histĆ²ric, els segments socials dominants tambĆ© estaven fragmentats amb relaciĆ³ a les classes subalternes.

Hi havia contradiccions i diferĆØncies entre els segments dominants, tan profundes i complexes que amenaƧaven la seva hegemonia sobre la societat. Per tant, calia una unificaciĆ³ polĆ­tica de la dominaciĆ³ burgesa. Aquesta necessitat va ser la constataciĆ³ mĆ©s exacta de la fragilitat de l’hegemonia dominant en aquell moment.

D’aquesta relaciĆ³ polĆ­tica provĆ© tota la complexitat i la riquesa de la visiĆ³ de Gramsci sobre el seu temps histĆ²ric i sobre el paper que exerciria el feixisme en el restabliment del domini i l’hegemonia de la classe dominant, afeblida desprĆ©s de la Primera Guerra Mundial (1914 – 1918).

L’extraordinari pensador llatinoamericĆ , cubĆ  i marxista, Fernando Heredia, sempre ens recordava que la clau de dominaciĆ³ Ć©s el moment del consens i no el de la coerciĆ³. En recĆ³rrer al feixisme, una construcciĆ³ histĆ²rica, la burgesia cercava recompondre la centralitat dels seus interessos sobre la societat italiana.

En aquest escenari histĆ²ric, un dels segments de la classe dominant, amb el suport dels grans terratinents i del gran capital industrial, va aconseguir obtenir el consentiment de la petita burgesia per al projecte de dominaciĆ³ feixista. Aquests segments dominants, amb el seu projecte feixista, van promoure un subversionisme reaccionari, cosa que dialoga molt bĆ© amb el concepte gramsciĆ  de revoluciĆ³ passiva, Ć©s a dir, un procĆ©s que sembla revolucionari, perĆ² que no altera l’estructura social o estatal. Davant d’un ordre burgĆØs, fragmentat i debilitat, no ens sembla difĆ­cil comprendre la construcciĆ³ d’un consens al voltant d’un projecte polĆ­tic que porti un missatge de transformaciĆ³ i que obri la perspectiva d’un futur que respongui als anhels d’un poble, encara que aquest projecte sigui de carĆ cter reaccionari i coercitiu. AixĆ­, la petita burgesia, instrumentalitzada per l’Estat i les associacions capitalistes, es va sentir protagonista dels esdeveniments polĆ­tics feixistes.

A partir d’aquestes reflexions, Gramsci desenvolupa tota la teoria sobre l’esfera de la polĆ­tica i de les relacions que es construeixen en aquesta esfera en la lluita per l’hegemonia. Descobreix tambĆ© que aquesta hegemonia es produeix a travĆ©s d’elements ideolĆ²gics i culturals i relata les formes en quĆØ el feixisme utilitza aquests elements en el procĆ©s de dominaciĆ³.

Per tant, per a Gramsci, la lluita per l’emancipaciĆ³ humana i social exigeix ​​que els subjectes menys afavorits, els mĆ©s exclosos i oprimits, organitzats de manera col·lectiva, promoguin la ruptura amb el consens dominant. Paulo Freire, educador brasiler, complementava aquest desafiament dient que les classes subalternes han d’adquirir la capacitat de promoure un desvetllament crĆ­tic de la realitat, recrear la seva forma de “llegir” el mĆ³n, ser protagonistes de la seva prĆ²pia histĆ²ria i subjectes de la transformaciĆ³ de la seva realitat.

Finalment, una de les reflexions mĆ©s belles de Gramsci Ć©s quan afirma que hegemonia Ć©s un procĆ©s que expressa consciĆØncia i valors organitzats al voltant d’un projecte polĆ­tic.

Un dels principals conceptes estratĆØgics de Gramsci Ć©s el bloc histĆ²ric, l’estratĆØgia d’hegemonia de Gramsci. PodrĆ­eu reflexionar una mica sobre el procĆ©s de construcciĆ³ d’aquest bloc histĆ²ric en el context brasiler?

Aquesta pregunta em permet complementar el concepte gramsciĆ  d’hegemonia, com va ser emfatitzat a la resposta de la pregunta anterior.

Per a Gramsci el procĆ©s de conquesta de l’hegemonia mai no va ser una cosa abstracta, limitada nomĆ©s al camp de les idees, de la consciĆØncia o de valors idealitzats. Basant-se en el mĆØtode del materialisme histĆ²ric, tan ben fonamentat per Karl Marx i Friedrich Engels, Gramsci ressalta que el procĆ©s de conquesta de l’hegemonia es produeix a l’Ć mbit de la base de la societat. En altres paraules, a l’estructura econĆ²mica. O, mĆ©s precisament, en les relacions de producciĆ³.

AixĆ² Ć©s el que va passar amb el feixisme en aquell moment histĆ²ric. Va conquerir una hegemonia perquĆØ va aconseguir donar resposta a diversos processos econĆ²mics, culturals, ideolĆ²gics i polĆ­tics. AixĆ­, per mitjĆ  de la petita burgesia, l’Estat i les associacions capitalistes van obtenir el consens i la direcciĆ³ de les classes dominades. Destaca que mai no va ser una hegemonia plena. Hi va haver una resistĆØncia significativa de parts de la classe treballadora.

Res mĆ©s didĆ ctic que la formulaciĆ³ gramsciana que l’hegemonia de la classe treballadora comenƧa a la fĆ brica. Ɖs aquĆ­, amb les seves lluites econĆ²miques i empresarials, on la classe treballadora adquireix la consciĆØncia per a un moment etico-polĆ­tic i evoluciona cap a una consciĆØncia en si mateixa, una consciĆØncia de classe.

AixĆ­, doncs, l’hegemonia Ć©s la capacitat que tĆ© una determinada forƧa polĆ­tica de construir consens al voltant d’un projecte polĆ­tic. Ɖs el projecte polĆ­tic el que evidencia la necessitat d’un bloc histĆ²ric perquĆØ la classe treballadora pugui conquerir la seva hegemonia.

Al Brasil vivim un llarg perĆ­ode de descens de la classe treballadora. Un perĆ­ode que comenƧa als anys 1990 i s’estĆ©n fins a l’actualitat.

D’altra banda, la crisi estructural del capitalisme va evidenciar la incapacitat de la burgesia brasilera d’alimentar un imaginari popular que li assegurĆ©s victĆ²ries electorals a la conducciĆ³ del paĆ­s. Les quatre victĆ²ries consecutives dels governs del Partit dels Treballadors (PT) no van sacsejar els fonaments de l’hegemonia dominant, perĆ² sĆ­ que van espantar la burgesia. Prou perquĆØ promoguĆ©s un cop d’Estat el 2016 per destituir Dilma Rousseff com a presidenta de la RepĆŗblica, legĆ­timament reelegida el 2014. Com a pas segĆ¼ent, reflectint encara la fragilitat de la seva hegemonia, la burgesia, davant la possibilitat d’una nova victĆ²ria de la candidatura del PT, no va dubtar a donar suport a un candidat conegudament delirant.

L’innombrable guanyador [Jair Bolsonaro], a canvi del suport massiu que va rebre de la burgesia, ha intentat implementar una polĆ­tica econĆ²mica ultra neoliberal i exercir el seu mandat presidencial com un govern que coqueteja amb el feixisme, per a alguns, i amb traƧos d’un govern bonapartista, per a altres.

AixĆ­, entre els sectors progressistes hi ha una entesa gairebĆ© unĆ nime, que tindrem una llarga travessa per derrotar el bolsonarisme que ha aflorat a la societat brasilera, fins i tot si Bolsonaro Ć©s derrotat a les eleccions de l’octubre del 2022.

Al llibre QuĆØ Ć©s la revoluciĆ³, el sociĆ²leg marxista Florestan Fernandes es preguntava a si mateix quin seria el paper de la classe treballadora en perĆ­odes defensius i quan el proletariat no tĆ© mitjans propis d’organitzaciĆ³ i d’autonomia de classe.

Ell mateix responia a la pregunta, dient que era el moment perquĆØ la classe treballadora promoguĆ©s lluites per reformes estructurals, la revoluciĆ³ dins de l’ordre. I emfatitzava que la participaciĆ³ polĆ­tica de la classe treballadora en aprofundir la revoluciĆ³ dins l’ordre produiria conseqĆ¼ĆØncies socialitzadores d’importĆ ncia estratĆØgica.

L’MST, a travĆ©s de la lluita per la Reforma AgrĆ ria Popular, una de les reformes estructurals que la classe dominant de la societat urbana-industrial no ha fet, busca elevar el nivell d’organitzaciĆ³ i de polititzaciĆ³ de la seva base social, en una perspectiva de conquesta d´un projecte polĆ­tic emancipador i socialista.

En un altre front de lluita, l’MST Ć©s un dels protagonistes en la construcciĆ³ d’un projecte popular per al Brasil. Aquest projecte cerca consolidar un bloc histĆ²ric que promogui lluites anticapitalistes, emancipatĆ²ries i conquestes econĆ²miques immediates que atenguin les necessitats i interessos de la classe treballadora. EstĆ  sistematitzat al voltant de set paradigmes:

  • Bona vida per a tots
  • Defensa de la natura com un bĆ© comĆŗ
  • ConstrucciĆ³ permanent duna societat igualitĆ ria
  • Valorar i respectar la diversitat social i cultural
  • DemocrĆ cia i participaciĆ³ popular a la gestiĆ³ de l’Estat
  • Sobirania i desenvolupament en benefici del poble
  • PrĆ ctica de valors humanistes

Esperem que tant el projecte polĆ­tic de la Reforma AgrĆ ria Popular com el Projecte Popular per al Brasil ens ajudin a incorporar mĆ©s actors socials i populars que assumeixin posicions contestatĆ ries al sistema capitalista, rescatin una matriu ĆØtico-polĆ­tic-cultural que permeti integrar totes les demandes emancipadores i promoguin l’articulaciĆ³ social i polĆ­tica dels subjectes subalterns com a protagonistes d’alternatives emancipatĆ²ries antiimperialistes i anticapitalistes. AixĆ­, esperem que la consolidaciĆ³ d’aquest bloc histĆ²ric al voltant dels dos projectes ens permeti avanƧar en el procĆ©s de conquesta de l’hegemonia de la classe treballadora.

 

*Aquesta entrevista de Renata Bugni (@Re_Bugni) a Neuri Rossetti va ser publicada originalment a Notebooks: The Journal for Studies on Power el desembre de 2021.  Posteriorment al Dossier nĆŗm. 54 de l’Institut Tricontinental, el juliol de 2022. La traducciĆ³ al catalĆ  Ć©s de L’Accent.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.