Mentides deliberades, morts estranyes i agressiĆ³ a l'economia mundial


per Fidel Castro Ruz

En una reflexiĆ³ vaig parlar de barres d'or dipositades en els soterranis de les Torres Bessones. Aquesta vegada el tema Ć©s bastant mĆ©s complex i difĆ­cil de creure. Fa gairebĆ© quatre dĆØcades cientĆ­fics residents en Estats Units van descobrir Internet, de la mateixa manera que Albert Einstein, nascut a Alemanya, va descobrir en el seu temps la fĆ³rmula per a amidar l'energia atĆ²mica.

Einstein era un gran cientĆ­fic i humanista. Va contradir les lleis fĆ­siques, fins a llavors sagrades, de Newton. No obstant aixĆ², les pomes van seguir caient en virtut de la llei de la gravetat definida per aquest. Eren dues formes diferents d'observar i interpretar la naturalesa, de la qual es posseĆÆen molt poques dades en els dies de Newton. Record el que vaig llegir fa mĆ©s de 50 anys sobre la famosa teoria de la relativitat elaborada per Einstein: l'energia Ć©s igual a la massa multiplicada pel quadrat de la velocitat de la llum, que es denomina C: I=MC². Existia els diners d'Estats Units i els recursos necessaris per a realitzar tan costosa investigaciĆ³. El temps polĆ­tic a causa del odi generalitzat per les brutalitats del nazisme en la naciĆ³ mĆ©s rica i productiva d'un mĆ³n destruĆÆt per la contesa, va convertir aquella fabulosa energia en bombes que van ser llanƧades sobre les poblacions indefenses d'Hiroshima i Nagasaki, ocasionant-los centenars de milers de morts i un nombre similar de persones irradiades que van morir en el transcurs dels anys posteriors.

Un exemple clar de l'Ćŗs de la ciĆØncia i la tecnologia amb les mateixes fins hegemĆ³nicos es descriu en un article del ex oficial de Seguretat Nacional d'Estats Units Gus W. Weiss, aparegut originalment en la revesteixi Studies in Intelligence, en 1996, encara que amb real difusiĆ³ en l'any 2002, titulat Enganyant als soviĆØtics. En ell Weiss s'atribuĆÆx la idea de fer-li arribar a la URSS els programaris que necessitava per a la seva indĆŗstria, perĆ² ja contaminats amb l'objectiu de fer col·lapsar l'economia d'aquell paĆ­s.

Segons notes preses del capĆ­tol 17 del llibre A la vora de l'abisme: HistĆ²ries de la guerra freda contades des d'endins, de Thomas C. Reed, ex-secretari de la ForƧa AĆØria d'Estats Units, Leonid Brezhnev li va dir a un grup d'alts funcionaris del Partit en 1972: "Nosaltres els comunistes hem de seguir llaurant amb els capitalistes durant algun temps. Necessitem els seus crĆØdits, la seva agricultura i la seva tecnologia; perĆ² anem a continuar grans programes militars, i per a mitjans dels 80 estarem en posiciĆ³ de tornar a una polĆ­tica exterior agressiva, dissenyada a tenir avantatge sobre l'Oest." Aquesta informaciĆ³ va ser confirmada pel departament de Defensa en audiĆØncies davant el ComitĆØ de la CĆ mera sobre la Banca i la Moneda en 1974.

A principis dels 70 el govern de Nixon va plantejar la idea de la distensiĆ³. Henry Kissinger tenia l'esperanƧa que "amb el temps, el comerƧ i les inversions poguessin reduir la tendĆØncia del sistema soviĆØtic a l'autarquia"; ell considerava que la distensiĆ³ podria "convidar a la gradual associaciĆ³ de l'economia soviĆØtica amb la de l'economia mundial i aixĆ­ fomentar la interdependĆØncia que afegix un element d'estabilitat a la relaciĆ³ polĆ­tica".

Reagan s'inclinava a ignorar les teories de Kissinger sobri la distensiĆ³ i a prendre-li la paraula al president Brezhnev, perĆ² es van eliminar totes els dubtes el 19 de juliol de 1981, quan el nou President d'Estats Units es va reunir amb el president FranƧois Mitterrand, de FranƧa, en el cim econĆ²mic del G 7 a Ottawa. En una conversa a part, Mitterrand li va informar a Reagan sobre ĆØxit dels seus serveis d'Intel·ligĆØncia al reclutar a un agent de la KGB. L'home pertanyia a una secciĆ³ que avaluava els assoliments dels esforƧos soviĆØtics per a adquirir tecnologia d'Occident. Reagan va expressar gran interĆØs en les delicades revelacions de Mitterrand i tambĆ© el seu agraĆÆment per la seva oferta de fer-li arribar el material al govern d'Estats Units.

El dossier, sota el nom de Farewell, va arribar a la CIA a l'agost de 1981. Deixava clar que els soviĆØtics duien anys realitzant les seves activitats d'investigaciĆ³ i desenvolupament. Donada l'enorme transferĆØncia de tecnologia en radars, computadores, mĆ quines-eines i semiconductors d'Estats Units a la UniĆ³n SoviĆØtica, podria dir-se que el PentĆ gon estava en una carrera armamentista aconsegueixo mateix.

El Dossier Farewell tambĆ© identificava a centenars d'oficials de casos, agents en els seus llocs i altres subministradors d'informaciĆ³ a travĆ©s d'Occident i JapĆ³. Durant els primers anys de la distensiĆ³, Estats Units i la UniĆ³n SoviĆØtica havien establert grups de treball en agricultura, aviaciĆ³ civil, energia nuclear, oceanografia, computadores i medi ambient. L'objectiu era comenƧar a construir "ponts de pau" entre les superpotĆØncies. Els membres dels grups de treball havien d'intercanviar visites als seus centres.

A part de la identificaciĆ³ d'agents, la informaciĆ³ mĆ©s Ćŗtil aportada pel dossier la constituĆÆa la "llista de compres" i els seus objectius quant a l'adquisiciĆ³ de tecnologia durant els prĆ²xims anys. Quan el Dossier Farewell va arribar A Washington, Reagan li va demanar al Director de la CIA, Bill Casey, que ideĆ©s un Ćŗs operatiu clandestĆ­ del material.

La producciĆ³ i transport de petroli i gas era una de les prioritats soviĆØtiques. Un nou gasoducte transiberiano havia de dur gas natural des dels jaciments de gas de Urengoi a SibĆØria a travĆ©s de Kazakhstan, RĆŗssia i Europa oriental fins als mercats de divises d'Occident. Per a automatitzar l'operaciĆ³ de vĆ lvules, compressors i instal·lacions de magatzematge en una empresa tan immensa, els soviĆØtics necessitaven sistemes de control sofisticats. Van comprar computadores dels primers models en el mercat obert, perĆ² quan les autoritats del gasoducte van abordar a Estats Units per a adquirir el programari necessari, van ser rebutjats. D'ImpertĆØrrits, els soviĆØtics van buscar en altra part; es va enviar un operatiu de la KGB a penetrar un proveĆÆdor canadenc de programaris en un intent per adquirir els codis necessaris. La intel·ligĆØncia nord-americana, avisada per l'agent del Dossier Farewell, va respondre i va manipular el programari abans d'enviar-lo.

Una vegada a la UniĆ³n SoviĆØtica, les computadores i el programari, treballant junts, feien operar el gasoducte meravellosament. PerĆ² aquesta tranquil·litat era enganyosa. En el programari que operava el gasoducte havia un cavall de Troia, terme que s'usa per a qualificar lĆ­nies de programari ocultes en el sistema operatiu normal, que fan que aquest sistema es descontrole en el futur, o al rebre una ordre des de l'exterior.

Amb l'objectiu d'afectar els guanys de divises provinents d'Occident i l'economia interna de RĆŗssia, el programari del gasoducte que havia d'operar les bombes, turbines i vĆ lvules havia estat programat per a descompondre's desprĆ©s d'un interval prudencial i resetear —aixĆ­ es qualifica— les velocitats de les bombes i els ajustaments de les vĆ lvules fent-les funcionar a pressions molt per sobre de les acceptables per a les juntes i soldadures del gasoducte.

"El resultat va ser la mĆ©s colossal explosiĆ³ no nuclear i incendi mai vists des de l'espai. En la Casa Blanca, funcionaris i assessors van rebre l'advertiment de satĆØl·lits infrarojos d'un estrany esdeveniment enmig d'un lloc despoblat del territori soviĆØtic. El NORAD (Comando de Defensa Aeroespacial Nord-americĆ ) temia que anĆ©s el llanƧament de mĆ­ssils des d'un lloc on no es coneixia que haguĆ©s coets basificats; o potser anĆ©s la detonaciĆ³ d'un dispositiu nuclear. Els satĆØl·lits no havien detectat cap pulsaciĆ³ electromagnĆØtica caracterĆ­stica de les detonacions nuclears. Abans que tals indicis poguessin convertir-se en una crisi internacional, Gus Weiss va arribar per un passadĆ­s per a dir-los als seus col·legues del CSN (Consell de Seguretat Nacional) que no es preocupessin, afirma Thomas Reed en el seu llibre."

La campanya de contramesures basades en el Dossier Farewell va ser uneixi guerra econĆ²mica. Encara que no va haver baixes personals a causa de l'explosiĆ³ del gasoducte, va haver un dany significatiu per a l'economia soviĆØtica.

Com gran final entre 1984 i 1985 Estats Units i els seus aliats de l'OTAN van concloure aquesta operaciĆ³, que va acabar eficaƧment amb la capacitat de la URSS per a captar tecnologia en un moment que Moscou es trobava entre l'espasa d'una economia defectuosa, d'una banda, i la paret d'un president nord-americĆ  entossudit a prevaler i posar fi a la guerra freda, per l'altre.

En l'article de Weiss ja citat s'afirma que: "en 1985, el cas va tenir un gir singular quan va sortir a la llum informaciĆ³ sobre el formi expedient Farewell a FranƧa. Mitterrand va arribar a sospitar que l'agent soviĆØtic havia estat un muntatge plantat per la CIA per a posar-li a prova i decidir si el material seria lliurat als nord-americans o mantingut pels francesos. Actuant a partir d'aquesta idea, Mitterrand va acomiadar al cap del servei francĆØs, Yves Bonnet."

Gus W. Weiss va ser qui es va atribuir, com ja es va dir, el sinistre pla per a fer arribar a la URSS els programaris defectuosos, quan Estats Units va tenir en el seu poder el Dossier Farewell. Va morir el 25 de novembre del 2003 a l'edat de 72 anys. El Washington Post no va reportar la seva mort fins al 7 de desembre, 12 dies desprĆ©s. Va dir que Weiss es "va caure" del seu edifici de residĆØncia, "Watergate", a Washington, i va afirmar tambĆ© que un mĆØdic forense de la capital nord-americana va declarar la seva mort com un "suĆÆcidi". El periĆ²dic de la seva ciutat natal, el Nashville Tennessean, va publicar la notĆ­cia una setmana desprĆ©s del Washington Post, i va advertir que en aquesta data tot el que podrien dir era que "les circumstĆ ncies que van envoltar la seva mort no es podien confirmar encara."

Abans de morir va deixar escrites unes notes inĆØdites sota el tĆ­tol El dossier de comiat: l'engany estratĆØgic i la guerra econĆ²mica en la guerra freda.

Weiss es va graduar en la Vanderbilt University. Tenia postgraus d'Harvard i de la Nova York University.

El seu treball per al govern es va concentrar en assumptes de Seguretat Nacional, organitzacions d'Intel·ligĆØncia i preocupacions amb el trasllat de tecnologia a paĆÆsos comunistes. Va treballar amb la CIA, amb la Junta de Defensa CientĆ­fica del PentĆ gon i amb el ComitĆØ de Senyals d'Intel·ligĆØncia de la Junta d'Intel·ligĆØncia de EE. UU.

Va rebre la Medalla de MĆØrit de la CIA i la Medalla "Cipher", del Consell de Seguretat Nacional. Els francesos li van concedir la "LegiĆ³ d'Honor", en 1975.

No va deixar sobreviure a ningĆŗ.

Weiss s'havia declarat en contra de la guerra a L'Iraq poc abans de la seva "suĆÆcidi". Ɖs interessant tenir en compte que 18 dies abans de la mort de Weiss, tambĆ© es va suĆÆcidar —el 7 de novembre de 2003— altre analista del govern de Bush, John J. Kokal (58 anys). Aquest va saltar a la seva mort des d'una oficina en el Departament d'Estat on treballava. Kokal era analista d'Intel·ligĆØncia per al Departament d'Estat en assumptes relacionats amb L'Iraq.

Consta en documents ja publicats que Mijail Gorbachov es va enfurir quan van comenƧar els arrests i deportacions d'agents soviĆØtics en diversos paĆÆsos, doncs desconeixia que el contingut del Dossier Farewell estava en poder dels principals caps de govern de l'OTAN. En una reuniĆ³ del BurĆ³ PolĆ­tic el 22 d'octubre de 1986, convocada per a informar als seus col·legues sobre el Cim de Reykjavik, va al·legar que els nord-americans estaven "actuant molt descortĆ©sment i comportant-se com bandits". Encara mostrava un rostre complaent en pĆŗblic, en privat Gorbachov es referia a Reagan menjo "un mentider".

En els dies finals de la UniĆ³ SoviĆØtica, el Secretari General del PCUS va haver de caminar a cegues. Gorbachov no tenia idea del que estava ocorrent en els laboratoris i indĆŗstries d'alta tecnologia d'Estats Units; ignorava per complet que els laboratoris i indĆŗstries soviĆØtiques havien estat compromesos i fins a quin punt.

Els pragmĆ tics de la Casa Blanca caminaven igualment a cegues mentre aixĆ² ocorria.

El president Ronald Reagan jugava la seva carta de triomf: la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica/Guerra de les GalĆ xies. Sabia que els soviĆØtics no podien competir en aquesta lliga, perquĆØ no podien sospitar que la seva indĆŗstria electrĆ²nica estava infectada amb virus i cavalls de Troia col·locats allĆ­ per la comunitat d'Intel·ligĆØncia d'Estats Units.

La ex primera ministra britĆ nica, en les seves memĆ²ries, publicades per una important editorial anglesa en 1993 amb el tĆ­tol Margaret Thatcher, els anys en Downing Street, expressa que tot el pla de Reagan relacionat amb la Guerra de les GalĆ xies i la intenciĆ³ de fer col·lapsar econĆ²micament a la UniĆ³n SoviĆØtica va ser el pla mĆ©s brillant d'aquesta administraciĆ³, i que va conduir definitivament a l'ensulsiada del socialisme a Europa.

En el capĆ­tol XVI del seu llibre explica la participaciĆ³ del seu govern en la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica.

Portar-la a terme va ser, segons el parer de Thatcher, la "decisiĆ³ mĆ©s important" de Reagan, "va provar resultar clau en la victĆ²ria de l'Oest en la guerra freda". Va imposar "mĆ©s tensions econĆ²miques i major austeritat" a la societat soviĆØtica, en fi, les seves "implicacions tecnolĆ²giques i financeres per a la URSS van ser devastadores".

Sota el subtĆ­tol "Reevaluant a l´UniĆ³ SoviĆØtica", descriu una sĆØrie de conceptes l'essĆØncia dels quals estĆ  continguda en parĆ grafs textuals presos d'aquest llarg passatge, en els quals deixa constĆ ncia del brutal complot.

"En les albors de 1983, els soviĆØtics han d'haver comenƧat a adonar-se que el seu joc de manipulaciĆ³ i intimidaciĆ³ aviat s'acabaria. Els governs europeus no estaven disposats a caure en el parany estĆØs per la proposta d'una ‘zona lliure d'armes nuclears' per a Europa. Van continuar els preparatius per al desplegament dels mĆ­ssils Creuer i Pershing. En el mes de marƧ, el president Reagan va anunciar els plans d'Estats Units per a una Iniciativa de Defensa EstratĆØgica (IDE), les conseqĆ¼ĆØncies tecnolĆ²giques de la qual i financeres per a la URSS serien devastadores."

"%[... ] no em cabia el menor dubte del correcte de la seva dedicaciĆ³ a insistir en el programa. Analitzat retrospectivament, ara em queda clar que la decisiĆ³ original de Ronald Reagan sobri la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica va ser la mĆ©s important de la seva presidĆØncia."

"AL formular el nostre enfocament a la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica, havia quatre elements diferents que vaig tenir en compte. El primer va ser la ciĆØncia en si mateixa.

"L'objectiu d'Estats Units en la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica era desenvolupar una defensa nova i molt mĆ©s eficaƧ contra els mĆ­ssils balĆ­stics."

"Aquest concepte de defensa es basava en la capacitat d'atacar als mĆ­ssils balĆ­stics llanƧats en qualsevol etapa del seu vol, des de la fase d'impulsiĆ³ quan el mĆ­ssil i totes les seves ogives i cimbells estaven junts, fins al punt de reentrada en l'atmosfera terrestre en el seu camĆ­ cap al blanc."

"El segon element que calia tenir en compte eren els acords internacionals existents, que limitaven el desplegament d'armes en l'espai i els sistemes de projectils antibalĆ­stics. El Tractat sobre la LimitaciĆ³ dels Sistemes de Projectils AntibalĆ­stics, de 1972, esmenat per un Protocol de 1974, permetia a Estats Units i a la UniĆ³ SoviĆØtica emplaƧar un sistema de projectils antibalĆ­stics estĆ tic amb fins a cent llanƧacohets per a defensar el seu camp de sitges de mĆ­ssils balĆ­stics intercontinentals."

"L'Oficina de Relacions Exteriors i el Ministeri de Defensa britĆ nics sempre van procurar insistir en la interpretaciĆ³ mĆ©s estreta possible que els nord-americans —encertadament al meu judici— van creure que hauria significat que la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica havia mort al nĆ©ixer. Sempre he tractat de distanciar-me d'aquesta fraseologia i vaig deixar clar en privat i en pĆŗblic que no podia dir-se que s'haguĆ©s completat la investigaciĆ³ sobre si un sistema era viable fins que s'haguĆ©s assajat amb ĆØxit. Subjacent en aquest argot, aquest punt pel que sembla tĆØcnic era realment una qĆ¼estiĆ³ d'evident sentit comĆŗ. No obstant aixĆ², es convertiria en la qĆ¼estiĆ³ que va dividir a Estats Units i a la URSS en el cim de Reykjavik, de manera que va cobrar gran importĆ ncia.

"El tercer element en el cĆ lcul va ser la forƧa relativa de les dues parts en la defensa contra projectils balĆ­stics. Solament la UniĆ³n SoviĆØtica posseĆÆa un sistema de projectils antibalĆ­stics (conegut com GALOSH) als voltants de Moscou, que en aquests moments estaven perfeccionant. Els nord-americans mai havien emplaƧat un sistema equivalent."

"Els soviĆØtics tambĆ© estaven mĆ©s avanƧats en les armes antisatĆ©lits. Per tant, havia un argument fort que els soviĆØtics ja havien adquirit un avantatge inacceptable en tota aquesta esfera.

"El quart element era el que implicava la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica per a la dissuasiĆ³. AL principi vaig sentir bastant simpatia per la filosofia desprĆ©s del Tractat sobre la LimitaciĆ³ dels Sistemes de Projectils AntibalĆ­sticos, que era que mentre mĆ©s ultramoderna i efectiva fora la defensa contra els mĆ­ssils nuclears, major pressiĆ³ havia per a procurar avanƧos enormement costosos en la tecnologia per a les armes nuclears. Sempre vaig creure en una versiĆ³ amb lleugeres condicions de la doctrina coneguda com ‘destrucciĆ³ recĆ­proca segura', MAD per les seves sigles en anglĆØs. L'amenaƧa del que jo prefereixo cridar ‘destrucciĆ³ inacceptable' que es produiria desprĆ©s d'un intercanvi nuclear era tal, que les armes nuclears constituĆÆen un element de dissuasiĆ³ efectiu contra la guerra no solament nuclear, sinĆ³ tambĆ© convencional."

"Aviat vaig comenƧar a veure que la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica no soscavaria la dissuasiĆ³ nuclear, sinĆ³ que l'enfortiria. A diferĆØncia del president Reagan i d'altres membres de la seva AdministraciĆ³, mai vaig creure que la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica podria oferir una protecciĆ³ al cent per cent, perĆ² permetria que suficients mĆ­ssils d'Estats Units sobrevisquessin a un primer cop dels soviĆØtics."

"El tema de la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica va ser el qual va dominar les meves converses amb el president Reagan i amb els membres de la seva AdministraciĆ³ quan vaig anar A Camp David el dissabte 22 de desembre de 1984 per a informar als nord-americans sobre les meves converses prĆØvies amb el senyor Gorbachov. Aquesta va ser la primera vegada que vaig escoltar al president Reagan parlar sobre la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica. Va parlar d'aixĆ² apassionadament. Estava al punt mĆ©s idealista. Va destacar que la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica seria un sistema defensiu i que no era la seva intenciĆ³ obtenir per a Estats Units un avantatge unilateral. Ɖs mĆ©s, va dir que si la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica tenia ĆØxit estaria disposat a internacionalitzar-la de manera que estiguĆ©s al servei de tots els paĆÆsos, i li havia dit el mateix al senyor Gromyko. Va reafirmar el seu objectiu a llarg termini d'eliminar totalment les armes nuclears.

"Aquestes observacions em van posar nerviosa. M'horroritzava pensar que Estats Units estiguessin disposats a tirar per la broda l'avantatge tan Ć rduament guanyada en matĆØria de tecnologia al posar-la a la disposiciĆ³ de tot el mĆ³n."

"El que vaig escoltar, ara que arribĆ vem a la discussiĆ³ de les probabilitats reals mĆ©s que d'una concepciĆ³ Ć mplia, era tranquilitzador. El president Reagan no simulava que ells sabessin encara a on poguessin conduir les investigacions. PerĆ² va recalcar que —a mĆ©s dels seus arguments anteriors a favor de la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica— seguir-li el ritme a Estats Units imposaria una pressiĆ³ econĆ²mica a la UniĆ³ SoviĆØtica. Va argumentar que no existia un lĆ­mit prĆ ctic quan fins a on el govern soviĆØtic podria arrossegar al seu poble pel camĆ­ de l'austeritat."

"Ara jo anotava, mentre conversava amb l'assessor per a la Seguretat Nacional Bud McFarlane, els quatre punts que em semblaven mƩs crucials.

"Els meus funcionaris desprƩs inseririen els detalls. El President i jo acordem un text on s'exposava la polƭtica.

"La secciĆ³ principal de la meva declaraciĆ³ expressa:

"Li vaig parlar al President sobre la meva ferma convicciĆ³ que el programa d'investigacions de la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica havia de continuar. La investigaciĆ³, per descomptat, Ć©s permesa segons els tractats existents entre Estats Units i la UniĆ³ SoviĆØtica; i, per descomptat, sabem que els russos ja tenen el seu programa d'investigacions i, en opiniĆ³ d'Estats Units, han anat ja mĆ©s enllĆ  de les investigacions. Vam convenir en quatre punts: 1. L'objectiu d'Estats Units, d'Occident, no era arribar a la superioritat, sinĆ³ mantenir l'equilibri, prenent en compte els avanƧos soviĆØtics; 2. El desplegament relacionat amb la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica, en vista de les obligacions que imposaven els tractats, hauria de ser una qĆ¼estiĆ³ per a la negociaciĆ³; 3. L'objectiu general Ć©s augmentar, no soscavar, dissuasiĆ³; 4. La negociaciĆ³ entre l'Est i Occident ha d'apuntar cap a arribar a la seguretat amb nivells reduĆÆts de sistemes ofensius d'ambdĆ³s costats. Aquest serĆ  el propĆ²sit de les negociacions represes entre Estats Units i la UniĆ³n SoviĆØtica sobre el control dels armaments, que jo acullo amb beneplĆ cit.

"Posteriorment vaig saber que George Schultz —llavors Secretari d'Estat— pensava que jo havia assegurat una concessiĆ³ massa gran per part dels americans en la redacciĆ³; perĆ² aixĆ², de fet, ens donava —tant a ells com a nosaltres— una lĆ­nia clara i defensable, i ajudava a tranquil·litzar als membres europeus de l'OTAN. Un dia de treball molt productiu."

MĆ©s endavant, amb el subtĆ­tol de "Visita A Washington: febrer de 1985", Margaret Thatcher expressa:

"Vaig visitar Washington novament al febrer de 1985. Les negociacions sobre armaments entre els americans i la UniĆ³n SoviĆØtica ja s'havien reprĆØs, perĆ² la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica seguia sent una font de discussiĆ³. Jo havia de parlar davant una reuniĆ³ conjunta del CongrĆ©s en el matĆ­ del dimecres 20 de febrer i vaig dur amb mi des de Londres com regal una estĆ tua de bronze de Winston Churchill, a qui tambĆ© molts anys abans se li havia honrat amb tal invitaciĆ³. Vaig treballar de manera especialment Ć rdua en aquest discurs. Utilitzaria el teleprompter per a pronunciar-lo. Sabia que el CongrĆ©s havia vist al propi ‘Gran Comunicador' pronunciant discursos impecables i jo tindria un auditori exigent. De manera que vaig decidir practicar la lectura del text fins que assolĆ­s pronunciar-lo amb l'entonaciĆ³ i l'ĆØmfasi correctes. Parlar a partir del teleprompter, he d'agregar, Ć©s una tĆØcnica totalment distinta a parlar a partir de notes. De fet, el president Reagan em va prestar el seu propi teleprompter i jo ho havia dut de tornada a l'Ambaixada britĆ nica, on estava allotjada. Harvey Thomas, qui m'acompanyava, ho va aconseguir i, fent cas omĆ­s de qualsevol desfasament horari, vaig practicar fins a les 4:00 a. m. No em vaig ficar, comenƧant el nou dia de treball amb el meu acostumat cafĆØ negre i els meus tabletas de vitamines; desprĆ©s vaig concedir entrevistes televisives a partir de les 6:45 a. m.; vaig passar per la perruquera i vaig estar llista a les 10:30 per a partir cap al Capitoli. Vaig utilitzar el meu discurs, que abordava extensament els assumptes internacionals, per a donar un fort suport a la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica. Vaig tenir una acollida fabulosa."

"El mes segĆ¼ent (marƧ de 1985) va ocĆ³rrer la mort del senyor Chernenko i notablement, sense molta demora, la successiĆ³ del senyor Gorbachov a l'adreƧa de la UniĆ³n SoviĆØtica. Una vegada mĆ©s vaig assistir a un funeral a Moscou: el temps estava, fins i tot, mĆ©s fred que en el de Yuri AndrĆ³pov. El senyor Gorbachov havia d'atendre a gran quantitat de dignataris estrangers. PerĆ² vaig tenir una xerrada de gairebĆ© una hora amb ell aquesta tarda en el SalĆ³ de Santa Catalina del Kremlin. L'atmosfera era mĆ©s formal que en Chequers (residĆØncia rural oficial dels primers ministres britĆ nics des de 1921), i la presĆØncia callada, sardĆ³nica, del senyor Gromyko no ajudava. PerĆ² vaig poder explicar-los les implicacions de la polĆ­tica que jo havia convingut amb el president Reagan en el mes de desembre anterior en Camp David. Estava clar que la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica era ara la preocupaciĆ³ principal dels soviĆØtics en termes de control d'armaments. El senyor Gorbachov va portar, com havĆ­em esperat, un nou estil al govern soviĆØtic. Ell parlava obertament de l'horrible estat de l'economia soviĆØtica, encara que encara en aquesta etapa es recolzava en els mĆØtodes associats amb la campanya del senyor AndrĆ³pov per una major eficiĆØncia mĆ©s que en una reforma radical. Un exemple d'aixĆ² van ser les mesures draconianes que va prendre Gorbachov contra l'alcoholisme. PerĆ², a mesura que va avanƧar l'any, no va haver senyals de milloranƧa de les condicions a la UniĆ³ SoviĆØtica. De fet, com va assenyalar el nostre nou i gran ambaixador a Moscou, Brian Cartledge, que havia estat el meu secretari privat sobre relacions exteriors quan vaig resultar Primera Ministra per primera vegada, en un dels seus primers informes, era qĆ¼estiĆ³ de ‘compota matĆ­ i, mentrestant, gens de vodka avui'.

"Les relacions de Gran Bretanya amb la UniĆ³n SoviĆØtica van entrar en un clar perĆ­ode de fredor com resultat de les expulsions que jo vaig autoritzar de funcionaris soviĆØtics que havien estat realitzant actes d'espionatge."

"Al novembre, el president Reagan i el senyor Gorbachov van celebrar la seva primera reuniĆ³ en Ginebra. Els seus resultats van ser escassos —els soviĆØtics insistien a vincular les armes nuclears estratĆØgiques amb la suspensiĆ³ de les investigacions relatives a la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica— perĆ² aviat es va desenvolupar una simpatia personal entre els dos lĆ­ders. S'havia expressat certa preocupaciĆ³ quant a que l'espavilat i jove homĆ²leg soviĆØtic del president Reagan poguĆ©s superar-lo en habilitat. PerĆ² no va ser aixĆ­, la qual cosa no em va sorprendre en l'absolut, doncs Ronald Reagan havia tingut moltĆ­ssima prĆ ctica en els seus primers anys com president del gremi d'artistes de cinema al portar a terme negociacions del sindicat sobre bases realistes —i ningĆŗ era mĆ©s realista que el senyor Gorbachov.

"Durant 1986 el senyor Gorbachov va demostrar gran subtilesa a explotar l'opiniĆ³ pĆŗblica occidental al presentar proposades temptadores, perĆ² inacceptables, sobre el control d'armaments. Els soviĆØtics van dir relativament poc sobre el vincle entre la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica i la reducciĆ³ de les armes nuclears. PerĆ² no se'ls va donar raĆ³ alguna per a creure que els americans estaven disposats a suspendre o detenir les investigacions relatives a la Iniciativa de Defensa EstratĆØgica. A la fi d'aquest any es va acordar que el president Reagan i el senyor Gorbachov —amb els seus Ministres de Relacions Exteriors— s'haurien de reunir en Reykjavik, IslĆ ndia, per a discutir ofertes substantives."

"El fet era que nosaltres no podĆ­em contenir la investigaciĆ³ sobre nous tipus d'armes. HavĆ­em de ser els primers en obtenir-les. Ɖs impossible detenir a la ciĆØncia: no es detindrĆ  per ser ignorada."

"En retrospectiva, pot considerar-se que el Cim de Reykjavik aquest cap de setmana del 11 i 12 d'octubre %[de 1986] va tenir una significaciĆ³ absolutament diferent a la qual li va atribuir la majoria dels comentaristes en aquest llavors. Se'ls havia preparat un parany als americans. Concessions soviĆØtiques cada vegada majors es van fer durant el Cim: van convenir per primera vegada que els elements de dissuasiĆ³ britĆ nics i francesos s'excloguessin de les negociacions sobre les forces nuclears d'abast intermedi; i que les reduccions en les armes nuclears estratĆØgiques havien de deixar a cada bĆ ndol amb quantitats iguals —i no nomĆ©s una reducciĆ³ percentual, que hauria deixat als soviĆØtics amb clar avantatge. TambĆ© van fer concessions significatives quant a les xifres relatives a les forces nuclears d'abast intermedi. Quan el Cim s'acostava a la seva fi, el president Reagan va proposar un acord mitjanƧant el qual tot l'arsenal d'armes nuclears estratĆØgiques —bombarders, mĆ­ssils Creuer i balĆ­stics de llarg abast— es reduiria a la meitat en un termini de cinc anys i les mĆ©s poderoses d'aquestes armes, els mĆ­ssils balĆ­stics estratĆØgics, s'eliminarien en un termini de deu anys. El senyor Gorbachov era encara mĆ©s ambiciĆ³s: volia que s'eliminessin totes les armes nuclears estratĆØgiques al concloure el perĆ­ode de deu anys.

"PerĆ² llavors sobtadament, al mateix final, es va accionar el parany. El president Reagan havia concedit que durant el perĆ­ode de deu anys ambdĆ³s bĆ ndols acordarien no retirar-se del Tractat sobre la LimitaciĆ³ dels Sistemes de Projectils AntibalĆ­stics, encara que es permetria el desenvolupament i els assajos compatibles amb el Tractat."

PerĆ² Reagan va sofrir una estranya amnĆØsia entorn del detonant de la brutal competĆØncia militar que se li va imposar a la URSS, amb un extraordinari cost econĆ²mic. El seu publicitado diari no esmenta absolutament gens del Dossier Farewell. En els seus apunts de cada dia, publicats aquest any, Ronald Reagan, parlant de la seva estada en Montebello, CanadĆ , expressa:

"Diumenge 19 de juliol (1981)

"L'hotel Ć©s una meravellosa obra d'enginyeria, feta totalment de troncs. La major cabanya de troncs del mĆ³n.

"Vaig tenir un mĆ  a mĆ  amb el Canceller Schmidt (Cap del govern alemany). Estava realment deprimit i d'un humor pessimista sobre mĆ³n.

"DesprĆ©s em vaig reunir amb el president Mitterrand, li vaig explicar el nostre programa econĆ²mic i que no tenĆ­em gens que veure amb les altes taxes d'interĆØs.

"Aquesta nit vam sopar solament nosaltres 8. Els 7 caps d'Estat i el President de la Comunitat Europea. Es va convertir realment en una conversa informal sobre qĆ¼estions econĆ²miques, degut bĆ sicament a un suggeriment de la Primera Ministra Thatcher."

El resultat final de la gran conspiraciĆ³ i l'eixelebrada i costosa carrera armamentista, quan la UniĆ³n SoviĆØtica estava ferida de mort en l'ordre econĆ²mic, ho conta en la introducciĆ³ al llibre de Thomas C. Reed, George H. W. Bush, el primer President de la dinastia Bush, qui va participar de forma real en la Segona Guerra Mundial, a l'escriure textualment:

"La guerra freda va ser una lluita a favor de la mateixa Ć nima de la humanitat. Va ser una lluita a favor d'una manera de vida definit per la llibertat per una banda i per la repressiĆ³ de l'altra. Creo que ja hem oblidat Que llarga i dura va ser aquesta lluita, i Que a prop del desastre nuclear vam estar de vegades. El fet que aquest no ocorreguĆ©s dĆ³na fe dels honorables homes i dones d'ambdĆ³s costats que van mantenir la seva serenitat i van fer el correcte —segons el seu criteri— en moments de crisis.

"Aquest conflicte entre les superpotĆØncies que van sobreviure a la Segona Guerra Mundial va comenƧar quan jo regressava a casa de la guerra. En 1948, l'any de la meva graduaciĆ³ de la Universitat de Yale, els soviĆØtics van tractar de tallar l'accĆ©s d'Occident a BerlĆ­n. Aquest bloqueig va conduir a la creaciĆ³ de l'OTAN, va ser seguit de la primera prova soviĆØtica de la bomba atĆ²mica, i es va tornar sagnant amb la invasiĆ³ a Corea del Sud. Darrere d'aixĆ² van venir quatre dĆØcades d'enfrontaments nuclears, guerres on cada superpotĆØncia donava suport al bĆ ndol contrari i privacions econĆ²miques.

"Jo vaig tenir el privilegi de ser el President d'Estats Units quan tot aixĆ² va arribar a la seva fi. En la tardor de 1989 els estats satĆØl·lits van comenƧar a alliberar-se i revolucions majorment pacĆ­fiques es van estendre per PolĆ²nia, Hongria, TxecoslovĆ quia i Romania. Quan va caure el mur de BerlĆ­n, sabĆ­em que s'acostava la fi.

"Haurien de transcĆ³rrer encara dos anys perquĆØ s'acabĆ©s l'imperi de Lenin i Stalin. Jo vaig rebre la bona nova per mitjĆ  de dos cridades telefĆ²niques. La primera em va arribar el 8 de desembre de 1991, quan Boris Yeltsin em va cridar des d'un pavellĆ³ de caƧa prop de Brest a BielorĆŗssia. Havent estat recentment triat President de la RepĆŗblica russa, Yeltsin s'havia estat reunint amb Leonid Kravchuk, president d'UcraĆÆna i Stanislav Shushchevik, president de BielorĆŗssia. ‘Avui va ocĆ³rrer un esdeveniment molt important en el nostre paĆ­s,' va dir Yeltsin. ‘Vaig voler informar-se'l jo mateix abans que s'assabentĆ©s per la premsa.' Llavors em va donar la notĆ­cia: els Presidents de RĆŗssia, BielorĆŗssia i UcraĆÆna havien decidit dissoldre la UniĆ³ SoviĆØtica.

"Dues setmanes mĆ©s tard, una segona crida confirma que l'antiga UniĆ³ SoviĆØtica desapareixeria. Mijail Gorbachov em va contactar en Camp David en el matĆ­ de Nadal de 1991. Ens va desitjar un feliƧ Nadal a BĆ rbara i a mi i desprĆ©s va passar a resumir el que havia succeĆÆt en el seu paĆ­s: la UniĆ³ SoviĆØtica havia deixat d'existir. Ell acabava de comparĆØixer en la televisiĆ³ nacional per a confirmar el fet i havia transferit el control de les armes nuclears soviĆØtiques al President de RĆŗssia. ‘Poden gaudir d'una tranquil·la nit de Nadal', ens va dir. I aixĆ­ va acabar tot."

Consta, per un article publicat en The Nova York Estafis que l'operaciĆ³ va utilitzar gairebĆ© totes les armes a l'abast de la CIA —guerra psicolĆ³gica, sabotatge, guerra econĆ²mica, engany estratĆØgic, contraintel.ligencia, guerra cibernĆØtica—, tot aixĆ² en col·laboraciĆ³ amb el Consell de Seguretat Nacional, el PentĆ gon i el FBI. Va destruir al puixant equip d'espionatge soviĆØtic, va danyar l'economia i va desestabilitzar l'Estat d'aquest paĆ­s. Va ser un ĆØxit rotund. D'haver-se fet al revĆ©s (els soviĆØtics als nord-americans), poguĆ©s haver-se vist com un acte de terrorisme.

Del tema es parla tambĆ© en altre llibre titulat Llegat de Cendres, que acaba de ser publicat. En la solapa del llibre s'expressa que "Tim Weiner Ć©s un reporter de The Nova York Estafis, qui ha escrit sobre els serveis d'Intel·ligĆØncia nord-americanes durant vint anys, i va obtenir un Premio Pulitzer pel seu treball sobre els programes secrets de Seguretat Nacional. Ha viatjat a Afganistan i altres paĆÆsos per a investigar de primera mĆ  les operacions encobertes de la CIA. Aquest Ć©s el seu tercer llibre.

"Llegat de Cendres es basa en mĆ©s de 50 000 documents, provinents fonamentalment dels propis arxius de la CIA, i centenars d'entrevistes a veterans d'aquesta agĆØncia, inclosos deu directors. Ens mostra un panorama de la CIA des de la seva creaciĆ³ desprĆ©s de la Segona Guerra Mundial, passant per les seves batalles durant la guerra freda i la guerra contra el terrorisme iniciada el 11 de Setembre del 2001."

L'article de Jeremy Allison, publicat en Rebel·liĆ³ al juny del 2006, i els de Rosa Miriam Elizalde, publicats el 3 i el 10 de setembre de l'any en curs, 2007, denuncien aquests fets destacant la idea d'un dels fundadors del programari lliure, qui va assenyalar que: "a mesura que son mes complĆØxes les tecnologies serĆ  mĆ©s difĆ­cil detectar accions d'aquest tipus".

Rosa Miriam va publicar dos senzills articles d'opiniĆ³ de tot just cinc pĆ gines cadascun. Si ho desitja, pot escriure un llibre de moltes pĆ gines. La record bĆ© des del dia que, com periodista molt jove, em va preguntar ansiosa, ni mĆ©s ni menys que en una conferĆØncia de premsa fa mĆ©s de 15 anys, si jo pensava que podrĆ­em resistir el perĆ­ode especial que queia damunt amb la desapariciĆ³ del camp socialista.

La URSS es va esfondrar estrepitosament. Des de llavors hem graduat a centenars de milers de joves en el nivell superior d'ensenyament. Quin altra arma ideolĆ²gica ens pot quedar que un nivell superior de consciĆØncia! La vam tenir quan Ć©rem un poble en la seva majoria analfabet o semianalfabeto. Si el que es desitja Ć©s conĆØixer veritables feres, deixin que en l'Ć©sser humĆ  prevalguin els instints. Sobre aixĆ² es pot parlar molt.

En l'actualitat, el mĆ³n estĆ  amenaƧat per una desoladora crisi econĆ²mica. El govern d'Estats Units empra recursos econĆ²mics inimaginables per a defensar un dret que viola la sobirania de tots els altres paĆÆsos: continuar comprant amb bitllets de paper les matĆØries primeres, l'energia, les indĆŗstries de tecnologies avanƧades, les terres mĆ©s productives i els immobles mĆ©s moderns del nostre planeta.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.