Un gran impuls a la cooperaciĆ³ internacional entre economistes marxistes


per JosƩ Cademartori


La constituciĆ³ de l'AssociaciĆ³ Mundial per a l'Economia PolĆ­tica a Xangai a l'abril d'aquest any Ć©s una notĆ­cia de gran significaciĆ³ per als partidaris del socialisme. En primer lloc, per haver-se efectuat en Xinesa sota la iniciativa de l'acadĆØmic Cheng En Fu amb la participaciĆ³ d'un gran nombre d'economistes xinesos. Ɖs sabut que en el gran paĆ­s oriental hi ha des de fa anys una Ć mplia llibertat i una rica discussiĆ³ acadĆØmica en matĆØries econĆ²miques sobre assumptes teĆ²rics i polĆ­tiques prĆ ctiques, aixĆ­ com diverses escoles de pensament.

TambĆ© sabem que sota l'actual adreƧa del PC xinĆØs, encapƧalada per Hu Jintao, estĆ  sent reforƧat l'estudi i el desenvolupament del marxisme creador en tots els camps. La iniciativa del professor Cheng En Fu s'inscriu en aquesta lĆ­nia. Significa a mĆ©s que els economistes marxistes xinesos estan disposats a cooperar Ć mpliament amb els seus col·legues marxistes d'altres paĆÆsos en aquesta iniciativa. A l'esdeveniment fundacional va concĆ³rrer una forta delegaciĆ³ d'acadĆØmics nord-americans al costat de participants d'altres tretze paĆÆsos d'ƀsia i Europa.

Entre els principals directius van quedar designats l'acadĆØmic de Xangai, Chen En Fu, el japonĆØs Hiroshi Onishi, de la Universitat de Kyoto i el nord-americĆ  David Kotz, especialista en sistemes econĆ²mics comparats. Aquest Ćŗltim va donar a conĆØixer detalls interessants de la trobada. AL cap de dos dies d'intenses discussions sobre ponĆØncies presentades que van abastar temes tan variats com la teoria del valor, l'economia del coneixement, la globalitzaciĆ³, la teoria del comunisme, es van arribar acords en matĆØria de principis sobre la teoria del valor treball, la superioritat de la propietat pĆŗblica i la teoria del socialisme i el comunisme.

AixĆ² Ćŗltim significa que aquestes noves formacions eventualment reemplaƧaran o haurien de reemplaƧar al capitalisme. Va haver tambĆ© punts de divergĆØncia i s'espera que altres tendĆØncies progressistes no marxistes, perĆ² que comparteixen l'enfocament d'economia “polĆ­tica” o crĆ­tica, se sumeixen a aquest moviment mundial.

L'AssociaciĆ³ pot ser vista tambĆ© com una resposta al monopoli deliberat del neoliberalismo en les universitats d'occident i a la necessitat de la lluita ideolĆ²gica en la seva contra. En matĆØria d'organitzaciĆ³ es va acordar una cooperaciĆ³ internacional en investigaciĆ³ cientĆ­fica, conferĆØncies generals anuals o bianuals, publicaciĆ³ de monografies i ponĆØncies, publicaciĆ³ electrĆ²nica d'un butlletĆ­ informatiu i una revista impresa, premiar cada any les deu millors contribucions i organitzar una versiĆ³ marxista del Premio Nobel.

Ɖs de desitjar que molts economistes llatinoamericans s'integrin a aquesta iniciativa i que l'idioma espanyol s'inclogui entre les llengĆ¼es oficials al costat del xinĆØs i a l'anglĆØs. El Manifest aprovat que, a continuaciĆ³ es presenta, va ser acordat, no sense fortes discussions i discrepĆ ncies, algunes resoltes per votaciĆ³ de majoria. El text es refereix a la globalitzaciĆ³, al rol dominant de EE.UU, a la seva empremta neoliberal i les seves conseqĆ¼ĆØncies en els diversos continents, entre les quals s'anoten la declinaciĆ³ econĆ²mica, les desigualtats creixents, l'atur, la deterioraciĆ³ dels serveis socials, l'empitjorament del medi ambient i la inseguretat general. Flama a un canvi del sistema econĆ²mic mundial i les seves regles. Conclou amb la consigna, “economistes polĆ­tics i marxistes del mĆ³n, uniu-vos”.

Manifest de la Primera ConvenciĆ³ de l'AssociaciĆ³ Mundial d'Economia PolĆ­tica

Xangai , abril 2006.

Avui dia les veus a favor i en contra de la globalitzaciĆ³ s'escolten pertot arreu. El tema de la globalitzaciĆ³ s'ha convertit en un dels mĆ©s importants problemes a ser estudiats seriosament pels governs de tots els paĆÆsos, el pĆŗblic en general i acadĆØmics del mĆ³n. Som 70 economistes marxistes de 15 paĆÆsos que inclouen a Xina, Estats Units, JapĆ³, RĆŗssia, Alemanya, El Regne Unit , FranƧa , CanadĆ  , ƀustria, BĆØlgica, Corea del Sud, Vietnam, ƍndia, Irlanda i Luxemburg, que ens hem reunit a Xangai el 2 i 3 d'abril de l'any 2006.

DesprĆ©s de discutir el tema “GlobalitzaciĆ³ EconĆ²mica i Economia Marxista Moderna” hem arribat a les segĆ¼ents conclusions: La globalitzaciĆ³ econĆ²mica pot descriure's i definir-se des de dos angles. Primer, des del punt de vista de les forces productives i les relacions econĆ²miques en general, el terme globalitzaciĆ³ econĆ²mica es refereix al moviment creixentment rĆ pid de factors de producciĆ³ a travĆ©s de les fronteres nacionals i la creixent interconnexiĆ³ de les activitats econĆ²miques entre els paĆÆsos. Segundo, segons les caracterĆ­stiques de les relacions econĆ²miques en el perĆ­ode actual, la globalitzaciĆ³ econĆ²mica ha reflectit el control i expansiĆ³ creixent de la manera capitalista de producciĆ³, dominat pels Estats Units i altres paĆÆsos capitalistes desenvolupats. Ɖs objetable formular estratĆØgies i polĆ­tiques socioeconĆ²miques sigui en un sentit afirmatiu total o negatiu total cap a la globalitzaciĆ³ econĆ²mica.

El capitalisme contemporani que es coneix per noms, com capitalisme globalitzat o capitalisme neoliberal, ha produĆÆt una distĆ ncia creixent entre el potencial econĆ²mic, social i humĆ , d'una banda i els resultats experimentats pels pobles del mĆ³n, per l'altra. En algunes regions del mĆ³n capitalista tals com, gran part d'Europa Oriental, AmĆØrica Llatina i ƀfrica, s'ha produĆÆt una severa declinaciĆ³ econĆ²mica. En altres llocs ha tingut lloc cert desenvolupament, perĆ² ha estat acompanyat per fenĆ²mens econĆ²mics i socials molt negatius, els quals inclouen desigualtat creixent, augment de la inseguretat i l'atur per als treballadors, serveis socials cada vegada mĆ©s decreixents per a la poblaciĆ³ i empitjorament de la degradaciĆ³ ambiental.

En tots els paĆÆsos del mĆ³n la forma neoliberal de l'economia mundial ha retardat el progrĆ©s econĆ²mic i social. En l'actualitat, l'ordre capitalista global i neoliberal estĆ  enfrontant problemes i desafiaments creixents. Aquest Ć©s el moment en el qual el canvi i reorientaciĆ³ del sistema mundial ha entrat en l'agenda. L'economia polĆ­tica marxista tĆ© una oportunitat per a jugar un paper significatiu en els debats sobre el futur perfil dels sistemes socioeconĆ²mics del mĆ³n. L'economia neoclĆ ssica fracassa tĆ­picament a oferir una anĆ lisi cientĆ­fica dels sistemes econĆ²mics.

En el seu lloc serveix per a justificar i glorificar el capitalisme neoliberal amb totes les seves caracterĆ­stiques irracionals. Ha arribat a ser l'enfocament dominant en l'economia de la major part del mĆ³n i les polĆ­tiques advocades per l'economia neoclĆ ssica han imposats vasts costos econĆ²mics sobre els pobles de mĆ³n i ha servit d'obstacle pares resoldre els problemes econĆ²mics i socials.

L'economia polĆ­tica marxista proporciona la millor base per a analitzar l'economia mundial contemporĆ nia, com tambĆ© per a analitzar els sistemes capitalistes i socialistes, ProveĆÆx una base per a trobar solucions progressistes als greus problemes de l'economia mundial. TambĆ© assenyala el camĆ­ cap a l'eventual reemplaƧament del capitalisme pel socialisme/comunisme a travĆ©s del mĆ³n, la qual cosa Ć©s necessari si la humanitat va a arribar a el seu potencial econĆ²mic i social. Hem decidit desenvolupar l'economia polĆ­tica marxista i aplicar-la a l'anĆ lisi i soluciĆ³ dels problemes econĆ²mics i socials que enfronta la humanitat en aquesta ĆØpoca.

Per a aquesta finalitat, vam intentar construir llaƧos entre els economistes polĆ­tics marxistes a travĆ©s del mĆ³n i facilitar el desenvolupament de projectes comuns entre ells. Ens esforƧarem a expandir el paper de l'economia marxista moderna en el treball acadĆØmic, en els debats de polĆ­tica pĆŗblica i en altres Ć mbits. Encara que reconeixem l'existĆØncia de diferents visions entre els economistes marxistes sobre certs temes, les nostres coincidĆØncies sĆ³n mĆ©s importants que les nostres diferĆØncies.

Economistes polĆ­tics marxistes del mĆ³n, uniu-vos!

JosĆ© Cademartori Exministre del President AllĆØnde

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.