"HI HA UNA EINA REALMENT EFECTIVA PER ACABAR AMB LA IMPUNITAT DE L’ESTAT D’ISRAEL

"Hi ha una eina realment efectiva per acabar amb la impunitat de l’Estat d’Israel"

Arnau Carné (BDS Bages) "La millor contribució internacional per acabar amb l'ocupació és la implementació de la campanya BDS". Ho explica en aquesta entrevista realitzada pel portal apunt.info. el novembre de 2014

 

 

Quin és l'origen de la campanya BDS?

 

La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l’Estat d’Israel neix d’una crida feta l’any 2005 per més de 170 organitzacions palestines, d’ideologies diverses, i que representen des d’àmbits polítics fins a sindicals, acadèmics, culturals i de defensa dels drets humans.Aquesta crida s’adreça fonamentalment a la societat internacional, i també a la població israeliana, i agafa d’exemple la campanya de boicot internacional contra el règim d’apartheid sud-africà que va contribuir a tombar a principis dels anys ’90 del segle passat.

Es demana, tan a la societat civil internacional, com als seus Estats, que s’implementin campanyes de boicot (econòmic, acadèmic, cultural i esportiu), desinversions i sancions fins que Israel compleixi amb la seva obligació de reconèixer el dret inalienable del poble palestí a l’autodeterminació i acati completament els preceptes de la legislació internacional mitjançant:


1- La finalització de l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs i el desmantellament del Mur.
2- Reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans àrab-palestins d’Israel per una igualtat completa.
3- Respecte, protecció i promoció dels drets dels palestins refugiats a retornar a les seves cases i propietats com ho estipulà la resolució 194 de les Nacions Unides.

 

És important tenir present d’on sorgeix la crida (d’una àmplia majoria de la societat palestina) i quins punts reclama per entendre el sentit de la justícia d’aquesta i la seva legitimitat.

 

Creus que pot tenir un impacte real per acabar amb l'ocupació de Palestina? 

 

És evident que el principal actor o subjecte que acabarà amb l’ocupació de Palestina és la mateixa resistència palestina, això no ho hem de perdre de vista. Però sí que és cert que la millor contribució internacional per acabar amb aquesta ocupació és la implementació de la campanya BDS. I el millor indicador de que l’impacte és real són tot el seguit de mesures que ha pres el govern israelià per contrarestar els efectes de la campanya (les anomenades lleis antiboicot, la contractació d’estudiants perquè parlin bé d’Israel en fòrums d’internet...), l’alarmisme de l’empresariat israelià reflectit en diferents notícies de la premsa israeliana, o les al•lusions a la campanya de boicot cada cop més freqüents de dirigents polítics d’Estats Units i la Unió Europea.

Des de fa molts anys, sembla que hi ha una eina realment efectiva per acabar amb la impunitat de l’Estat d’Israel, i el trencament d’aquesta impunitat és imprescindible perquè es replantegi la seva política d’ocupació i apartheid.

 

Podries comentar-nos algun cas d'èxit de la campanya?

 

En primer lloc, les múltiples adhesions d’organitzacions polítiques, sindicals, acadèmiques, culturals, etc i de diferents personalitats ja són un indicador de l’èxit de la campanya. Perquè un dels objectius de la campanya, precisament és deixar ben clar a la societat internacional que les polítiques d’ocupació i apartheid de l’Estat d’Israel no es poden deixar passar.

En aquest sentit és important recalcar, per la seva rellevància, l’adhesió del Congrés de Sindicats sud-africans i el trencament de relacions entre la Universitat de Johannesburg i la israeliana Ben Gurion, perquè ens mostra com un altre poble que va necessitar una campanya de boicot internacional per desfer-se d’un règim d’apartheid, ara torna la solidaritat adherint-se a aquesta campanya. I en aquest mateix àmbit també podem recalcar el suport a la campanya de BDS de Desmond Tutu, arquebisbe sud-africà i activista contra el règim d’apartheid, que el passat maig de 2014 li fou concedit el Premi Internacional Catalunya “per la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcionals”.

Però també podem parlar d’èxits més concrets, com l’anunci dels supermercats italians COOP i Nordiconard i els britànics Marks and Spencer i Cooperative Group de deixar de vendre productes de les colònies il•legals israelianes; l’anunci de la cadena de productes estatunitenca Olympia Food Co-op de que no vendrà productes israelians a les seves botigues de comestibles; l’anunci d’abandonament per part de l’empresa francesa Veolia del projecte ferroviari de Jerusalem...

I aquí a casa nostra també s’han produït alguns èxits: establiments que han trencat el vincle amb l’empresa israeliana Eden Springs, grups musicals que han anul•lat les seves actuacions a Israel, o la desena d’ajuntaments que ja s’han adherit a la campanya del BDS, amb el d’Artés entre aquests, i amb la recent decisió de l’Ajuntament de Sallent de rebutjar els patrocinis de l’empresa israeliana ICL-Iberpotash.

 

Què diries a tots aquells que titllen aquesta campanya  d'antisemita?

 

L’acusació d'antisemita (entesa com a persecució de la població jueva, ja que el terme semita engloba a altres poblacions, com l’àrab), és el principal argument de les defensores de l’Estat d’Israel. Utilitzen el record del genocidi del règim nazi contra la població jueva (mai mencionen el genocidi a altres pobles) per justificar l’ocupació militar de Palestina. Recordem que és només 3 anys després de finalitzada la 2a Guerra Mundial, l’any 1948, que s’estableix l’Estat d’Israel a través de la destrucció de centenars de pobles palestins i l’expulsió violenta de centenars de milers de palestines. 3 anys després de que les potències occidentals diguessin “hem après la lliçó”, es va permetre l’inici del genocidi contra el poble de Palestina. I ara, encara viuen d’aquest record que pretenen que converteixi en legítimes totes les seves accions.

Però només cal que ens fixem amb les 3 demandes de la campanya del BDS que hem anotat anteriorment. A algú li sembla que es tracta d’antisemitisme? 

Algú creu que personalitats jueves que han donat suport a la campanya de BDS com  la periodista Naomi Klein, l’activista feminista Selma James, o fins i tot el propi Hajo Meyer, deportat al camp de concentració d’Auschwitz de petit, i actualment membre de la Xarxa Jueva Antisionista Mundial, promouen la persecució contra les persones jueves? O inclús jueus israelians com els professors Ilan Pappe i Nev Gordon, l’editor Yael Lerer, l’activista Michel Warschawski, o el fundador del Moviment dels Panteres Negres d’Israel (moviment en defensa dels drets de la població jueva de procedència africana a Israel) Reuven Abarjel, que també han donat suport a la campanya BDS?

L’acusació d’antisemitisme, primerament és un menyspreu a qui realment van patir i segueixen patint persecucions racistes, i en segon lloc, no deixa de ser una mostra de la manca d’arguments per combatre una campanya que realitza unes demandes bàsiques pel respecte dels drets humans.

 

Al Bages, quins interessos té Israel? 

 

Al Bages hi trobem l’activitat de l’empresa israeliana amb més pes, inversió i interessos de tots els Països Catalans. Es tracta de l’empresa ICL-Iberpotash, dedicada a l’explotació de la mineria i que actualment és present a Súria i Sallent.

Bàsicament està explotant la potassa, que en els últims temps s’ha convertit en un mineral molt valuós en el mercat internacional, i que per això, calcula que li suposarà uns beneficis enormes, d’una magnitud tal que li convé efectuar inversions milionàries en maquinària i ampliació de les explotacions, en infraestructura per ampliar la seva parcel•la al port de Barcelona i renovar-hi la connexió ferroviària, i també efectuar algunes inversions, mínimes comparades amb les anteriors, en patrocinis i publicitat per la comarca per tal de comprar voluntats polítiques, socials i periodístiques.

D’altra banda, per entendre la seva influència a nivell del principat de Catalunya, hem de tenir present que han col•locat el president de la marca espanyola (ICL Iberia) a la presidència de la Comissió d’Indústria i Innovació de la patronal catalana Foment del Treball Nacional, i l’han fet membre d’organismes com la Fundació privada d’empresaris FEMCAT, la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Confedem, o del Cercle d’Economia. I que el govern d’Artur Mas pràcticament s’ha sotmès al seu vassallatge, convertint la Generalitat de Catalunya en una defensora de l’empresa davant les múltiples denúncies per danys mediambientals i les condemnes dels tribunals.

 

Quins objectius us plantegeu a curt termini com a BDS Bages?

 

El principal objectiu a curt termini de BDS Bages és donar a conèixer la campanya, i començar a explicar a la població les relacions entre l’empresa ICL-Iberpotash i l’Estat i l’exèrcit d’Israel. La intenció és que la població entengui que no podem permetre que una empresa que recolza activament els crims de guerra i l’ocupació militar faci negocis com si res amb els recursos de la nostra comarca.

 

Durant la Festa Major de Manresa veu denunciar el patrocini d'Iberpotash i ICL, fins i tot veu aconseguir que s'anul•lés una actuació, quina va ser la reacció de l'Ajuntament?

 

Efectivament, el fet de que aquest any un dels principals patrocinadors de la Festa Major de Manresa fos l’empresa ICL-Iberpotash, que a la seva pàgina web anunciava el suport actiu a l’exèrcit israelià, mentre aquest mateix exèrcit estava bombardejant Palestina, deixant un rastre de milers de morts, ferits i barris destruïts, va fer que plantegéssim la necessitat de demanar explicacions a l’Ajuntament de Manresa i d’exigir la retirada d’ICL-Iberpotash dels patrocinadors de la festa.

Tot i que els mitjans de comunicació locals i algun d’estatal se’n van fer ressò, tot i que fins i tot un grup de música va anul·lar el seu concert per aquest motiu, l’Ajuntament de Manresa va optar per ignorar completament les peticions de BDS Bages sense atrevir-se ni tan sols a argumentar la seva posició. 

 

 

 

Quin és el vostre objectiu principal quan denuncieu Iberpotash?

 

El nostre objectiu, primerament, és donar a conèixer qui hi ha darrere d’Iberpotash i quin vincle té amb l’Estat i l’exèrcit israelià, per tal de sensibilitzar a la població i que aquesta pugui decidir si vol una empresa d’aquestes característiques explotant els recursos de la comarca i patrocinant les seves festes i activitats culturals i esportives.

I també volem que la població conegui la campanya de BDS, i que entengui que en aquest sentit, la mateixa població palestina que està sent víctima de l’exèrcit israelià ens demana que tallem el vincle amb l’empresa ICL-Iberpotash. Que després de veure tants dies per la televisió com queien les bombes sobre Gaza, després de veure els rostres de dones, homes i infants ensangrentats i empolsinats enmig de les runes, tenim una oportunitat, des de casa nostra, per respondre a la seva crida desesperada i contribuir a posar fi a aquesta barbàrie.

 

Iberpotash és una empresa que ha generat forta oposició a la comarca pels abocaments de residus i la conseqüent salinització de les aigües de la comarca; com us posicioneu davant d'aquestes reivindicacions?

 

Tot i que la campanya de BDS es centra exclusivament en el tema de la solidaritat amb Palestina, com a habitants de la comarca del Bages, tampoc podem girar l’esquena a un fet que ja ens està perjudicant ara, i que ens perjudicarà molt més a nosaltres i a les futures generacions. En aquest sentit, en els nostres comunicats de denúncia de l’empesa ICL-Iberpotash, tot i que els hem centrat en la crida del BDS, també hi hem inclòs la denúncia de la barbaritat ambiental que està cometent ICL-Iberpotash. És a dir, donem tot el suport a aquestes reivindicacions que són vitals pel bon desenvolupament del nostre futur.

 

Basquet Manresa, el Kuursal o diversos esdeveniments esportius i culturals són patrocinats per Iberpotash, quin objectiu creus que té l'empresa amb aquesta política de patrocinis?

 

Segueix la mateixa lògica i pràctica de les grans multinacionals, sobretot d’aquelles que acumulen una llista considerable d’acusacions per vulneració de drets humans. Es tracta de la voluntat de fer relacionar l’empresa amb activitats positives per la població. Volen que quan la població senti a parlar d’Iberpotash pensi en el seu teatre o en el seu equip de bàsquet, enlloc de pensar en les morts a Palestina o en la salinització de les aigües.

Paral•lelament, quan una empresa d’aquestes característiques es converteix en la garantia econòmica de que es puguin realitzar certes activitats culturals i esportives, obté una poderosa eina de xantatge per la població i per les seves representants polítiques. I realment, en casos com aquests, davant denúncies d’aquestes magnituds, els hi està funcionant força bé.Per això, també, la necessitat de trencar amb aquests patrocinis, per prioritzar-nos com a població la defensa dels drets humans i del nostre propi territori, i per impedir futurs xantatges de l’empresa. 

 

Com pot algú participar o col•laborar amb el BDS?

 

La campanya de BDS té diferents grups de suport al nostre territori, un dels quals el tenim al Bages. Per participar activament dins del grup es pot posar en contacte amb nosaltres a través del mail  bages(at)bdscatalunya.org o contactant-nos a través de les xarxes socials.

Paral·lelament, tota difusió de la campanya del BDS, pels canals que es creguin convenients, ja és una bona col•laboració amb la campanya.


Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.