Makarenko i l'educaciĆ³ comunista


Per: Marƭa Dolores VelƔsquez Acosta



Makarenko, la seva vida El seu nom, Anton Semionovich Makarenko. D'origen ucraniĆ , neix en l'any de l888, fill d'un obrer ferroviari, pintor de brotxa grossa, que va treballar en una fabrica de vagons. Ell mateix va treballar en aquesta fĆ brica des de l905. Ja com mestre i desprĆ©s d'haver obtingut la formaciĆ³ pedagĆ²gica mĆ©s rudimentĆ ria, a causa de la seva formaciĆ³ tan pobra se li va assignar el cĆ rrec de mestre en una escola de menor categoria, amb un salari de 25 rubles al mes. MĆ©s endavant, ja en 1914, va ingressar en un institut de magisteri on va acabar els seus estudis amb medalla d'or.


Se li va assignar durant 16 anys (1929-1935), la ColĆ²nia Gorki para delinqĆ¼ents menors d'edat, posteriorment se li va traslladar a la Comuna Dzerzhinski. Va anar en aquesta comuna on va escriure el seu primer llibre, "Marxa de l'any 30", temps desprĆ©s va escriure el "Poema pedagĆ²gic", el qual es va publicar per parts 1933, 1934 i 1935; desprĆ©s va escriure les novel·les "L'honor" I "Banderes en les torres". Aquest Ćŗltim va tenir una extraordinĆ ria significaciĆ³ per a ell i per a la formaciĆ³ de les seves concepcions pedagĆ²giques; per aquesta ĆØpoca tambĆ© va escriure el primer tom de "El llibre dels pares".


Va concloure aixĆ­ la seva primera etapa d'activitat pedagĆ²gica. La segona etapa va durar fins a la seva mort, en ella es va dedicar a difondre els seus principis educatius per mitjĆ  de conferĆØncies dirigides a mestres i pares de famĆ­lia, les quals van ser reunides i publicades en espanyol sota el tĆ­tol de: "Problemes de l'educaciĆ³ escolar". El seu treball no va ser fĆ cil, doncs va enfrontar a un sens fi de problemes, comenƧant per la seva prĆ²pia falta d'experiĆØncia i coneixements per a conviure entre delinqĆ¼ents, passant per la resistĆØncia que els propis joves li oposaven, aixĆ­ com les dificultats econĆ²miques i materials que no faltaven, fins a aquells obstacles generats per altres educadors i autoritats que no van entendre i van desaprovar el seu treball i que ho consideraven un pedagog controvertit.


El seu estil va despertar les actituds mĆ©s contraposades. El pedagog G. Snyders considerava els escrits de Makarenko menjo un cant a l'alegria, no aixĆ­ l'alemany Th. Diedrich que els considerava com un tractat de vida carcerĆ ria. No obstant aixĆ², es considera que AntĆ³n Makarenko Ć©s un pedagog la posiciĆ³ pedagĆ²gica del qual estĆ  plena d'originalitat i Ć©s un producte d'una empresa polĆ­tica i social a la qual Makarenko va dedicar el millor dels seus esforƧos. En l'actualitat, l'educaciĆ³ col·lectivista proposta per Makarenko es considera una proposta pedagĆ²gica integral, que concreta una posiciĆ³ davant el mĆ³n i es vincula a una prĆ ctica polĆ­tica i econĆ²mica.


Enfront del repte que constituĆÆx harmonitzar els interessos socials amb els particulars dels educands, Makarenko respon involucrant a aquests en la recerca de solucions als problemes quotidians; fent-los coparticipants en l'organitzaciĆ³ de la vida escolar i productiva, generant llaƧos de col·laboraciĆ³, respecte, autoritat compartida i disciplina. L'assoliment obtingut amb aixĆ² va consistir a formar personalitats productives i solidĆ ries amb el seu poble i la nova societat. DesprĆ©s de la seva mort, esdevinguda en l'any de 1939, i a travĆ©s dels seus escrits i novel·les es reconeix la seva pedagogia com determinant en l'edificaciĆ³ de la societat socialista de la postguerra. L'obra de Makarenko Enfoqui sobri educaciĆ³ L'educaciĆ³ comunista es basa en els principis emanats de la proposta sociopolĆ­tica del marxisme-leninisme.


El principi educatiu comunista part del qĆ¼estionament de l'explotaciĆ³ capitalista i pretĆ©n elevar a les masses explotades a una nova situaciĆ³ en la qual puguin desenvolupar totes les seves potencialitats fĆ­siques, mentals i espirituals. Per a fer aixĆ² es proposa un model educatiu que vinculi la vida del treball amb l'escolar perquĆØ la primera incorpori principis de la ciĆØncia a la rutina laboral fent-la un acte conscient, amb l'objectiu final d'eliminar la divisiĆ³ social del treball entre el treball intel·lectual i el manual, que afavoreix l'explotaciĆ³ del segon pel primer.


A mĆ©s, es busca donar una formaciĆ³ cultural i espiritual que permeti als homes el gaudi dels bĆ©ns espirituals produĆÆts per la humanitat i contribuir al saber universal amb una cultura proletĆ ria. Aquest principi Ć©s determinant en l'obra de Makarenko, doncs Ć©s admirable el sentiment comunista d'aquest pedagog, qui no oblida el seu origen obrer i com mestre s'oposa que dintre de l'educaciĆ³ s'esperi tant del mĆØtode individual i fa una gran ĆØmfasi que s'ha de posar especial atenciĆ³ a l'organitzaciĆ³ de l'escola com col·lectivitat i insisteix que en les escoles no presten la deguda atenciĆ³ a l'organitzaciĆ³ de l'experiĆØncia infantil, l'experiĆØncia de la vida, l'experiĆØncia comunista. L'anterior, Ć©s la forma menjo Makarenko entenia el servei que amb l'educaciĆ³ havia de prestar a la tasca d'implantaciĆ³ definitiva del comunisme, a les seves diferents formes de concebre el paper de l'educaciĆ³ en l'edificaciĆ³ de la societat comunista, l'enfocament Ć©s per tant netament comunista.


La seva posiciĆ³ pedagĆ²gica Makarenko sostĆ©, en efecte, una posiciĆ³ pedagĆ²gica plena d'originalitat A mĆ©s es queixa de no contar amb tĆØcniques pedagĆ²giques vĆ lides i per a ell la literatura pedagĆ²gica Ć©s pura xarlatanismes, estĆ  buida de tĆØcniques de mĆØtodes i d'instruments vĆ lids per a la seva aplicaciĆ³ per un educador carregat de problemes. Afirma a mĆ©s que els pedagogs no saben absolutament gens d'educaciĆ³, que estan sempre en els nĆŗvols, la flama "pedagogia de l'Olimp". En aquesta nomĆ©s valen les teories mentre les tĆØcniques sĆ³n tingudes com heretgies, sent radical la seva oposiciĆ³ al moviment paidolĆ³gico i a l'ideari de la nova escola. Makarenko no accepta que l'educaciĆ³ a de fonamentar-se sobre les necessitats del nen i mĆ©s aviat, les necessitats que ha de posar-se mĆ©s ĆØmfasis Ć©s en les de la col·lectivitat, en les de la societat, les del paĆ­s i el sentiment del deure ha d'anar sempre lligat a aquestes necessitats; opina a mĆ©s que l'home es mou segons les lleis de la naturalesa i per consegĆ¼ent el paper de l'educaciĆ³ consisteix a educar aquesta naturalesa en funciĆ³ d'aquesta societat, de tal manera que els educadors soviĆØtics no sĆ³n els servidors de la naturalesa sinĆ³ els mestres.


Afirma que el culte a l'espontaneĆÆtat no nomĆ©s menysprea el paper de l'educaciĆ³ sinĆ³ que Ć©s socialment perjudicial i llavors, no queda altra alternativa que abandonar-lo; establix que a l'autodisciplina i a l'autoorganitzaciĆ³ se'ls deu substituir per una disciplina conscient, entenent per disciplina no la inhibiciĆ³ de les accions, sinĆ³ que ha de ser enfocada des del punt de vista soviĆØtic, ha d'induir a vĆØncer dificultats, havent de ser disciplina de lluita i avanƧ, d'inspiraciĆ³ a alguna cosa i la lluita per alguna cosa; l'objectiu estĆ  expressat en l'assoliment de les qualitats del carĆ cter que defineixen a la personalitat comunista; exigeix a mĆ©s una educaciĆ³ de la voluntat, capacitat absolutament necessĆ ria per al progrĆ©s de la comuna i la societat, ja que si el nen s'habitua a realitzar els seus desitjos sense posar-los mai fre, mai tindrĆ  forƧa de voluntat. Esmenta a mĆ©s que s'han d'assolir altres qualitats com: l'honestedat, la diligĆØncia, l'eficiĆØncia, la puntualitat, la capacitat d'orientaciĆ³, la subordinaciĆ³ i la capacitat de comandament; aquestes dues Ćŗltimes qualitats sĆ³n clarament comunistes.


Cada jove ha de saber subordinar-se en el moment de ser subordinat perĆ² aclareix que la subordinaciĆ³ ha de ser al camarada, no a l'amo o al ric, i que alhora ha de saber manar al camarada quan se li faculti per a aixĆ². Cal doncs organitzar la col·lectivitat de tal forma que s'eduquin qualitats reals i veritables de la personalitat, no qualitats imaginades. D'aquesta manera el mĆØtode individual tindrĆ  un efecte molt mĆ©s fort, mĆ©s bell i adequat, ja que segons Makarenko, si no hi ha col·lectivitat i educaciĆ³ col·lectiva amb el mĆØtode individual sorgeix el risc que eduquem individus i gens mĆ©s. S'ha de ser a mĆ©s conscient que les bones qualitats necessiten anys per a formar-se, doncs no es pot educar un carĆ cter amb cap mĆØtode o procediment especial d'acciĆ³ rĆ pida, el carĆ cter nomĆ©s es pot formar mitjanƧant la perllongada participaciĆ³ de la persona en la vida d'una col·lectivitat adequadament organitzada, disciplinada i orgullosa de si mateixa.


Com es pot observar, la seva posiciĆ³ teĆ²rica i el seu estil personal sĆ³n molt peculiars. Ɖs un educador dur, exigent i no dĆ³na lloc que existeixi abandĆ³, deixadesa o falles, planteja i organitza una sĆØrie d'activitats a realitzar exigint el seu compliment satisfactori, convenƧut que Ć©s necessari que l'home es presenti a si mateix grans exigĆØncies, doncs de tal manera s'educa. Objectius educatius Els objectius que Makarenko assigna a l'educaciĆ³ s'assenten en dos pilars fonamentals: * La seva confianƧa en la societat soviĆØtica.


* La seva fe en les possibilitats de l'educaciĆ³. Pel que fa al primer punt, Makarenko enalteix la nova situaciĆ³ del seu paĆ­s, convenƧut que la revoluciĆ³ de 1917 va dur A RĆŗssia al cim de la histĆ²ria i va suposar l'inici d'un nou ordre en les relacions humanes i en la moral i que la joventut russa es va convertir en un fenomen mundial incomparable a qualsevol altre, estava doncs orgullĆ³s de ser ciutadĆ  de la UniĆ³ SoviĆØtica, i com a tal es va dedicar permanentment al treball i la creaciĆ³ educativa. Orienta la seva pedagogia a la formaciĆ³ d'homes capaƧos, al seu torn, de ser tambĆ© constructors actius del comunisme.


Considera que l'educaciĆ³ Ć©s l'expressiĆ³ del credo polĆ­tic del pedagog i que els seus coneixements no juguen mĆ©s que un paper auxiliar. En conseqĆ¼ĆØncia, la pedagogia de Makarenko no podia ser sinĆ³ una pedagogia comunista. Diposita la seva confianƧa en el comunisme, en el qual veu no nomĆ©s la panacea de tots els problemes, sinĆ³ l'antĆ­dot plantejant-se el seu treball com una gran responsabilitat social, en la qual no cap equivocar-se, en la qual cal assolir l'ĆØxit i la precisiĆ³ que una fĆ brica aconsegueix en la seva producciĆ³: perquĆØ si qui produĆÆx homes deficients i nocius deu avergonyir-se granment, lamentant-se fins i tot que no existeixin en educaciĆ³ mecanismes de "control de qualitat, per a ell la pedagogia Ć©s una obra social. Establix que quan s'educa a un home s'ha de saber precisament el que sortirĆ  de les mans, responent de la nostra producciĆ³ i la dels col·laboradors. Per a arribar a obtenir un producte tan definit, es requereixen projectes previs, plans de treball que defineixin exactament com serĆ  el resultat final, sent aquest el sentit de l´educaciĆ³ activa, aixĆ² Ć©s, fixar-se una meta i posar els mitjans que facin mancada per a aconseguir-la.


L'objectiu que Makarenko es proposa no Ć©s altre que el de convertir als nens sota el seu cĆ rrec en constructors actius i conscients del comunisme, el de fer de cada individu un membre actiu de la seva ĆØpoca i la seva societat, el de formar individus que es converteixin en constructors i enfortidors de l'Estat proletari, fer de cada alumne un comunista actiu i conscient. Els objectius, diu Makarenko, nomĆ©s es poden expressar mitjanƧant l'adquisiciĆ³ dels trets que caracteritzen la personalitat comunista. Aquests trets han de manifestar-se clara i inequĆ­vocament. Educar, para Makarenko, Ć©s inserir als alumnes en unes perspectives concretes, significa educar en les vies de perspectiva per les quals distribueixi la seva felicitat de matĆ­.


L'anterior s'assoleix organitzant noves perspectives, utilitzant les quals ja existeixen i plantejant gradualment altres mes valuoses, podent ser:


* Immediata * Mediata * Llunyana


Dintre d'aquestes perspectives, algunes de les qualitats que han de ser fruit de l'educaciĆ³ i que tot ciutadĆ  soviĆØtic ha de tenir:

* Abans de res un profund sentiment del deure i de la responsabilitat envers els objectius de la societat soviĆØtica.

* Un esperit de col·laboraciĆ³, solidaritat i companyonia diametralment oposat a qualsevol tipus de fantasia o egoismes individualistes.

* Una personalitat disciplinada, amb un gran domini de la voluntat i amb les mires posades sempre en els interessos de la col·lectivitat.

* Unes condicions personals i una manera d'actuar que impedeixin la submissiĆ³ i l'explotaciĆ³ de l'home per l'home.

* Una sĆ²lida formaciĆ³ polĆ­tica que fes de cada colon un comunista convenƧut i un propagandista de les seves idees a travĆ©s de la seva acciĆ³ i la seva paraula.

* Una gran capacitat per a conĆØixer als enemics del poble aixĆ­ com per a combatre'ls. L'Ćŗnica tasca digna pot ser la creaciĆ³ d'un mĆØtode, que sent comĆŗ i Ćŗnic, permeti al mateix temps que cada personalitat independent desenvolupi les seves aptituds, conservi la seva individualitat i avanƧ pel camĆ­ de les seves vocacions, la projecciĆ³ de la personalitat, ha d'anar precedit d'una anĆ lisi dels fenĆ²mens Ć­nter col·lectius i personals.


L'educaciĆ³ col·lectivista Makarenko perseguia un nou estil i una nova forma d'organitzaciĆ³, i partia que la base de l'educaciĆ³ Ć©s abans de res un procĆ©s social i que, en conseqĆ¼ĆØncia, l'home soviĆØtic no podia ser educat sota la influĆØncia d'una sola personalitat; entenia que l'essĆØncia de l'educaciĆ³ no estava en les converses amb el nen, en la influĆØncia directa que un educador podia exercir sobre ell, sinĆ³ "en l'organitzaciĆ³ de la vida del nen i en l'exemple que se li brinda amb la vida personal i social. El treball educatiu Ć©s abans de res un treball d'organitzaciĆ³".


La importĆ ncia de l'estructura de l'organitzaciĆ³ en qualsevol tipus d'educaciĆ³, familiar o escolar, Ć©s bĆ sica, i para Makarenko, tĆ© un nom: el col·lectiu, el qual constituĆÆx l'essĆØncia mateixa del seu sistema educatiu. Ara bĆ©, Makarenko veia la necessitat d'educar a l'home en el si del col·lectiu per dues raons fonamentals:


- En primer lloc, perquĆØ segons ell, solament en l'experiĆØncia col·lectiva pot desenvolupar-se una necessitat moralment vĆ lida.


- En segon lloc, perquĆØ nomĆ©s a travĆ©s del col·lectiu podia formar-se a l'home comunista. AixĆ­ mateix, es va mostrar sempre orgullĆ³s de la seva col·lectivitat feliƧ i va considerar que aquesta col·lectivitat tenia un potencial educatiu i terapĆØutic profundament eficaƧ.


En el funcionament del col·lectiu educacional de Makarenko, era fonamental el paper que exercia el director (el mateix Makarenko), la funciĆ³ del qual consisteix a orientar i dirigir la col·lectivitat, per tant l'acciĆ³ de guia del mestre es col·locava en primer pla i li permetia actuar a nivells que no sĆ³n el de l'organitzaciĆ³. A mĆ©s actuava com model, com exemple i guia, com mantenidor del to, l'estil i les tradicions de la col·lectivitat; com pare de nens sense pare, com amic de cada colon i de cada educador als seus ordres, com company de descansos, de dificultats i alegries.


Respecte de l'educant, quan aquest havia assimilat l'esperit de la colĆ²nia, passava a ser colona i a formar part d'un destacament, cĆØl·lula base de l'organitzaciĆ³; existeixi a mĆ©s un consell de comandants que es reunien amb bastant freqĆ¼ĆØncia per a dilucidar, juntament amb Makarenko, sobre els molts problemes quotidians que sorgirien en una col·lectivitat i a mĆ©s decidia sobre els cĆ stigs a imposar.


Ɖs important destacar que la condiciĆ³ indispensable per al funcionament de cada unitat i de la col·lectivitat sencera era el sentiment d'unitat i de cohesiĆ³, perquĆØ la integritat del col·lectivitat Ć©s condiciĆ³ Ćŗnica d'una bona educaciĆ³. ExigĆØncia extraordinĆ riament important Ć©s la renĆŗncia, de cadascun dels seus membres als interessos personals en nom dels interessos de la col·lectivitat; l'important Ć©s la marxa de la colĆ²nia i el compliment del programa establert; ara bĆ©, Makarenko es manifestava contrari a les rutes personals dels seus colons i no era per falta de consideraciĆ³ a l'individu, sinĆ³ que per sobre d'ell estaven les rutes col·lectives a les quals tots havien de subordinar-se.


Educar per al treball Les colĆ²nies de Makarenko sĆ³n per tant colĆ²nies de treball, i ho sĆ³n per raons de tipus teĆ²ric, doncs la tradiciĆ³ marxista defensa al treball com un element bĆ sic, com un component essencial de l'educaciĆ³, doncs no es concep una educaciĆ³ soviĆØtica correcta que no sigui una educaciĆ³ per al treball; i de tipus prĆ ctic, perquĆØ les comunes de Makarenko havien de mantenir-se a si mateixes i del seu treball els colons es vestien, s'alimentaven i es divertien.


El treball no era doncs una tĆ ctica educativa, sinĆ³ una activitat productora de la riquesa necessĆ ria per a la colĆ²nia i per al paĆ­s. Ɖs en aquest sentit menjo Makarenko es refereix a ell com un treball creador. Per aquest motiu un dels objectius de l'educaciĆ³ sigui la formaciĆ³ de l'hĆ bit del treball creador. Ja que el treball tĆ© un sentit social i no merament educatiu, ha de sotmetre's a la disciplina social i no quedar a l'arbitri dels desitjos o vel·leĆÆtats individuals. Sobre la base de l'anterior, Makarenko recomana als pares que acostumin als seus fills des de petits a realitzar tasques que no els interessin i que els resultin poc agradables, a fi que s'habituĆÆn a buscar en el treball no l'entreteniment, sinĆ³ la seva utilitat i necessitat social: "Aquesta educaciĆ³ serĆ  eficaƧ quan s'arribi a l'instant que el nen executi tasques desagradables pacientment sense queixes i paral·lelament amb el seu creixement adquireixi una sensibilitat tal que el treball menys grat arribarĆ  a proporcionar-li plaer i es comprengui la seva utilitat social".


Es nota tambĆ© que dintre de la col·lectivitat i per necessitat de producciĆ³, els treballs que es van assignar sĆ³n sempre especialitzats i concrets, pel que Makarenko es declara partidari de la divisiĆ³ del treball, la qual cosa indubtablement ho allunya del concepte i les possibilitats del treball polivalent. A mĆ©s manifestava que un treball que no vagi acompanyat d'una formaciĆ³, d'una instrucciĆ³ polĆ­tica i social, manca de tot valor educatiu i no passa de ser un procĆ©s neutre. Makarenko va intentar explotar les possibilitats educatives del treball, encara que aixĆ² li suposĆ©s en ocasions nous enfrontaments amb els "habitants de l'Olimp pedagĆ²gic"; ara bĆ©, els colons passaven la mitja jornada en la fĆ brica treballant, l'altra meitat en l'escola, estudiant, i es remarca aquesta diferenciaciĆ³ entre hores de treball i hores d'estudi perquĆØ Ć©s partidari que no existeixi relaciĆ³ entre ho uneixo i allĆ² altre: el treball diu, no ha d'estar lligat a l'estudi, no nega el valor educatiu tant del treball com de l'estudi i Ć©s conscient que ambdĆ³s determinen fortament la personalitat, perĆ² es nega a establir nexes entre ells.


Makarenko proporciona gran quantitat de detalls sobre la vida i el funcionament de les fĆ briques, mai descriu com succeĆÆen les coses en l'interior de les fĆ briques, encara que Ć©s fĆ cil deduir que les escoles de les seves comunes educatives eren bastant tradicionals. L'Ćŗnica cosa que dĆ³na a conĆØixer Ć©s que hi havia una escola completa, que en ella els nois aprenien molt i que d'ella treien coneixements semblants i fins i tot superiors als quals altres nens obtenien en escoles normals.


L'escola de Makarenko no es considera nomĆ©s transmissora de coneixements, sinĆ³ que tambĆ© tĆ© lloc la transmissiĆ³ de la cultura i la polĆ­tica; ja que en ella s'aprenien les matemĆ tiques, literatura i totes les altres matĆØries, perĆ² aprenien tambĆ© a sentir-se soviĆØtics i a admirar la cultura soviĆØtica, ja que tal com Makarenko ho entenia, l'activitat cultural ha d'orientar-se constantment cap a l'activitat polĆ­tica. Com es veu si bĆ© el treball i la instrucciĆ³ estan separats en la praxi de Makarenko, no per aixĆ² estan divorciats els camins de la fĆ brica i de l'escola Lluny de ser divergents ni tan solament paral·leles, convergeixen de fet en un objectiu comĆŗ: la formaciĆ³ del ciutadĆ  soviĆØtic, del constructor actiu i conscient del comunisme que constituĆÆx la meta cap a la qual Makarenko orienta tota l'activitat educativa.


La disciplina conscient Ɖs aquest l'aspecte mĆ©s controvertit de la praxi i de l'ideari pedagĆ²gic de Makarenko: la qĆ¼estiĆ³ de la disciplina, doncs d'entrada per a ell, la considera com un objectiu, una meta cap a la qual ha de tendir-se, entesa com el resultat de la labor educativa. Ara bĆ©, cal entendre que el rĆØgim Ć©s el conjunt de mitjans utilitzats per a aconseguir aquest resultat. Para Makarenko, aquest Ć©s sinĆ²nim d'organitzaciĆ³, ja que per a ell Ć©s l'organitzaciĆ³ de la col·lectivitat educativa, el seu rĆØgim, el que dĆ³na com resultat la disciplina.


Per tant, la disciplina Ć©s un objectiu que ha de perseguir-se des de la mĆ©s primerenca infĆ ncia i Makarenko dĆ³na tot tipus de consells als pares sobre com aconseguir-la; des de l'organitzaciĆ³ familiar fins al to de veu emprat pels pares per a transmetre els seus ordres, tot ha de col·laborar en la mateixa adreƧa. Afirma que: "En cada famĆ­lia ha de regir un ordre tal que sigui obligatori assenyalar la menor infracciĆ³ del rĆØgim, aixĆ² s'ha de complir des de la primerenca edat i com mĆ©s severs siguin els pares a exigir el seu compliment, tant menys infraccions hi haurĆ  i, en conseqĆ¼ĆØncia s'evitarĆ  la necessitat de recĆ³rrer als cĆ stigs".


En conclusiĆ³, la disciplina propugnada per Makarenko no Ć©s una disciplina cega, arbitrĆ ria, una disciplina de la submissiĆ³, sinĆ³ la disciplina defensada per Lenin, la disciplina conscient. No es concep una bona disciplina si en ella no hi ha consciĆØncia. En l'ideari i la praxi, la disciplina i educaciĆ³ ha d'estar al servei de la mateixa causa que el col·lectiu, que el treball, que la instrucciĆ³: al servei de la construcciĆ³ del comunisme, al servei de la tasca de formaciĆ³ d'autĆØntics bolxevics que col·laborin ferm i constantment, sense titubejos ni concessions, a la implantaciĆ³ definitiva de la societat comunista, de la moral comunista i de tota la vida comunista.


Bibliografia

1.- "La qĆ¼estiĆ³ escolar", JesĆŗs Palacios, Ed. ProgrĆ©s

2.- "HistĆ²ria de la pedagogia", N. Abbagnano i A. Visalberghi, Fons de Cultura EconĆ²mica

3.- "Antologia preparada" per Margarita HernƔndez i Luis Miguel Valdivia

4.- "Makarenko i l'educaciĆ³ col·lectiva", El Caballito, SEP Cultura, primera ediciĆ³ 1985, MĆØxic, DF

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.