Ampli rebuig a la tercera hora de castellà

Per Laia Creus



El decret d´ensenyaments mínims del Govern espanyol, que inclou l´augment de la llengua castellana a les aules de primària, ha provocat polèmica tant a dins del tripartit com a fora. Entitats com el sindicat de mestres USTEC, la Coordinadora d´Associacions per la Llengua (CAL) o el Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s´hi ha mostrat fermament en contra.




La mesura del Govern espanyol, també coneguda com el decret del castellà, preveu afegir una tercera hora de castellà a l´escola primària catalana, i és una mesura que s´aplicaria a partir del curs vinent. La marca el reial decret d´ensenyaments mínims elaborat pel Ministeri d´Educació espanyol, i la Generalitat de Catalunya ha decidit acatar-la i dur-la a la pràctica, la posició del conseller d´Ensenyament, Ernest Maragall, és rotundament a favor de la mateixa. En contra del decretPer la seva banda, el sindicat de mestres USTEC ha manifestat que "no hi ha cap raó pedagògica que avali la necessitat d´ampliar en una hora el castellà a primària", ja que els estudis demostren que el nivell de castellà dels nens catalans és igual al dels alumnes de l´Estat espanyol. Des del sindicat també han lamentat que l´educació sigui utilitzada, un cop més, per "finalitats que responen a polítiques partidistes".




L´USTEC, que considera que aquesta mesura dificulta el necessari sistema actual d´immersió lingüística, ha instat al conseller d´educació a no aplicar el decret de Madrid. La Coordinadora d´Associacions per la Llengua catalana(CAL), ha denunciat "l´acte d´intromissió del Govern espanyol en el sistema educatiu del Principat". Recorden també que mentre que el 100% de l´alumnat és capaç d´expressar-se en espanyol, són força els estudiants que no disposen, a la fi del cicle educatiu, de plenes competències en català, i per això defensen que cal seguir treballant en el model d´immersió lingüística.




La CAL considera que el Govern espanyol vol "continuar arraconant la llengua catalana" i que aquest decret és l´última mostra que el que fa no és defensar la llengua dèbil per arribar a un bilingüisme sostenible, sinó tot el contrari, i ha demanat al Govern de la Generalitat "valentia i decisió" per no aplicar el decret. Per la seva banda el SEPC també ha mostrat la seva ferma oposició al decret d´ensenyances mínimes.




El sindicat entén que "l´actual sistema d´immersió lingüística del Principat és plenament necessari i extensible a la resta de Països Catalans" i també denuncien la submissió del Govern principatí a les lleis del Govern espanyol. Concentració a GironaLes mobilitzacions no s´han fet esperar. Per exemple a Girona, la Candidatura d´Unitat Popular (CUP) ha lamentat la sensació d´anar reculant i reculant, i considera que la precària situació del català a les aules és enorme. En aquest sentit, la CUP denuncia que "moltes classes que s´haurien de fer en català es fan en espanyol".




Precisament contra l´augment d´hores de castellà a les escoles catalanes, la CUP de Girona ha convocat una concentració a la plaça del Vi el dimarts 6 de febrer al vespre. El partit ha denunciat també la "passivitat i submissió del Govern de la Generalitat de Catalunya; incloent-hi els socis que en aparença hi aporten quota nacionalista".



Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.