Accidents laborals

El 2006 finalitza amb 250 morts en accidents laborals als Països Catalans



Les xifres d´accidents laborals greus no para de pujar, empesa per la degradació de les condicions laborals, les hores extres i la precarietat, i baten un nou macabre record de morts i incapacitats el 2006 als Països Catalans. La primera víctima del nou llistat del 2007 ha estat un jove treballador de l´empresa Dragados a les obres del TAV al seu pas per Sants.

Onzè accident mortal a l´AVE

El passat 8 de gener a tres quarts de tres de la tarda moria Enrique M.M., empleat de l´empresa constructora Dragados, de 35 anys, als túnels situats sota la plaça Joan Peiró a l´entrada de l´Estació de Sants.

El treballador realitzava tasques de descàrrega d´un camió amb unes malles metàl·liques quan el vehicle va volcar, li va causar la mort immediata per aixafament d´entre dues i tres tones. Aquest, però, no és el primer accident mortal de les obres del polèmic tren d´alta velocitat, ni tan sols a les obres d´entrada a l´Estació de Sants. El passat 3 de setembre va morir al número 161 del carrer Santa Eulàlia de l´Hospitalet de Llobregat un treballador natural de Guinea Bissau, en caure-li a sobre trossos despresos d´una màquina. Anteriorment, a l´abril va caure electrocutat a la Jonquera un treballador natural de Polònia, i poc abans moria a Subirats un treballador equatorià en cedir un apuntalament.

La llista és va omplint amb accidents a altres localitats catalanes, com Vinaixa de les Garrigues, Montblanc, Catllar, Castellet i la Gornal o Lleida, fins a arribar a un total d´onze treballadors que han mort en les obres del TAV des de la seva entrada als Països Catalans, molts d´ells immigrants i treballadors de subcontractes.

2006, any tràgic

Les dades que ens ha deixat el 2006 són alarmants, i signifiquen un nou creixement en les taxes d´accidents laborals greus i mortals, que semblen no parar d´augmentar. Es calcula que als Països Catalans hi ha hagut sobre un 40% d´augment d´accidents greus i molt greus.Segons dades del mateix Ministeri de Treball espanyol, l´any passat van morir en accidents laborals dos treballadors cada tres dies als Països Catalans (205 morts de gener a setembre). A nivell estatal, però, les xifres augmenten fins a arribar a quasi quatre treballadors morts diaris, amb un tràgic número total de 1.352.

Però les dades d´accidents greus i de ferits tampoc poden deixar indiferent. Segons les mateixes fonts, cada dia hi ha més de sis treballadors víctimes d´accidents "greus" als Països Catalans, resten incapacitats permanentment o parcial (1.694 de gener a setembre), mentre que a nivell estatal més de mil treballadors han d´agafar la baixa diàriament per accidents de treball (1.033.157 en tot l´any), essent casi 2.500 els ferits diaris (900.000).

Precarietat, immigració i treball, combinació perillosa

Les mateixes dades de les institucions governamentals i dels sindicats CCOO i UGT, signants de les successives reformes laborals i socials, ens mostren un mercat laboral on el deteriorament de les condicions de treball marca l´augment de la sinistralitat i posa en perill la integritat física de molts treballadors.Segons dades d´un darrer estudi de la UGT, la meitat dels treballadors morts en accidents laboralstreballaven amb contractes temporals o precaris. I les dades del Ministeri de Treball ens mostren com 299 de les víctimes d´accidents laborals el 2006 eren treballadors estrangers (més el 20% del total), immigrants que van venir en busca d´un futur i ja ni tan sols poden tornar.Segons les dades oficials, l´Estat espanyol supera en una tercera part la taxa europea de mortalitat en accidents de treball, comptant amb 6,3 morts de cada 100.000 treballadors, mentre que a la resta d´estats la mateixa taxa no arriba a 4. Alhora, aquestes mateixes fonts destaquen que l´Estat espanyol és capdavanter en els contractes temporals i precaris

2006: Les xifres dels accidents laborals

2 treballadors moren cada tres dies als Països Catalans en accidents el 2006
4 morts cada dia a l´Estat espanyol en accidents de treball el 2006
1.694 treballadors incapacitats per accidents laborals als Països Catalans del gener al setembre de 2006
1.352 treballadors morts el 2006 a l´Estat espanyol en accidents laborals
299 treballadors immigrants morts en accidents de treball a l´Estat espanyol el 2006

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.