Prendre la iniciativa política al marge de l’autonomisme

Escrit per: Editorial de L'Accent
 
De nou torna a ser 25 d'Abril i de nou els carrers de València es tornaran a omplir de gent per a reivindicar la independència dels Països Catalans. Un objectiu bàsic i de futur. Un principi que s'ha mantingut inalterat des de la recuperació de la manifestació en aquesta diada. Precisament, aquesta recuperació va coincidir amb l'ascens i gestió del poder autonòmic per part del PP.
25A13 bo
En l'escenari institucional valencià, la fi del govern del PP per primera vegada sembla possible, i per a fer-ho possible forces com Compromís i EU són imprescindibles. Això ha generat una corrent fins i tot d'entusiasme entre el nacionalisme i l'esquerra, que ha arribat a ser un camp abonat per al possibilisme. Aquest escenari ja s'ha viscut abans en altres indrets dels Països Catalans. Primer fou el 1999 a les Illes Balears i posteriorment el 2003 a Catalunya. La il·lusió del canvi va topar, quasi de seguida, amb les limitacions de la política reformista. Pretendre aplicar polítiques diferents, innovadores o ètiques dins l'estat de les autonomies és topar contra un mur. Pretendre reformar l'estat de les autonomies sense tocar-ne les seves estructures fonamentals (la unitat d'Espanya i la impunitat dels interessos de les diverses burgesies) és senzillament impossible. Creure’s que es té el poder quan les estructures de dominació tradicional -mitjans de comunicació, xarxes clientelars, l’Església, les forces d’ordre o la mateixa justícia- continuen sota control de la dreta és autoenganyar-se estúpidament.
 
Per tant, apostar des de posicions independentistes i d'esquerres per a treballar dins un tripartit reformista significa dilapidar tot el capital polític i ideològic acumulat fins ara. És evident que un canvi en el govern valencià aconseguirà algunes conquestes que tot i que parcials, siguin importantíssimes per al nostre poble. Ara bé, més important encara és mantenir un pol de ruptura i de no integració al sistema, ja que un cop demostrats els límits del reformisme autonomista seran els principis independentistes i d'esquerres els únics amb capacitat real per a fer una ofensiva política.
 
Cal aprendre bé la lliçó del 2003 al Principat. Una esquerra independentista que, sense cap pressió per a participar de la gestió del poder ni de les presses electorals d'ERC, es dedicà a construir moviment. Aquest 27 d'abril, Benimaclet acull la III Trobada de casals i ateneus dels Països Catalans. Gran part d'aquesta xarxa de casals es va gestar en aquell moment. Mentre ERC vivia el seu moment de glòria i la patacada posterior, l'esquerra independentista posava les bases per a esdevenir un actor polític amb entitat pròpia, no només a les institucions sinó sobretot al carrer.
 
Avui, les dinàmiques institucionals tenen més capacitat d'atracció de gent de la base social independentista i d'esquerres. Els motius són diversos, però la sensació de viure moment de canvis accelerats és un esquer molt llaminer. Tant al Principat, instant a tancar files amb ERC i CiU en favor d'un full de ruta desconegut i cada vegada més ambigu, com al País Valencià o a les Illes, cridant a fer pinya amb el reformisme autonomista.
 
En aquest escenari, els independentistes d'esquerres cal que prenguin la iniciativa política. En les actuals circumstàncies, prendre la iniciativa política no vol dir només i de forma prioritària fer política institucional, sinó sobretot enfortir iniciatives nacional com L'ACCENT, Som Països Catalans o la Xarxa de Casals i Ateneus. Aquestes iniciatives són fonamentals per expandir el discurs i les organitzacions de l’esquerra independentista i, més encara, aquestes iniciatives trenquen fronteres, són inassimilables per l'autonomisme i són el germen sobre el qual fer créixer un moviment autònom que de mica en mica vagi construint la seva hegemonia. I deixem que els autonomistes juguin al seu possibilisme fins que es quedin sense cap possibilitat.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.