Esquerra i Islam

per Jaume Reixach

“Islamisme i esquerra, un mateix combat: construir un nou ordre mundial basat en la pluralitat i la pau”.


El tour de force que el president iranià, Mahmud Ahmadineyad, manté amb els Estats Units a compte del programa nuclear que ha posat en marxa Teheran -oficialment amb fins pacífics- és un repte i una oportunitat per a l'esquerra internacional. El pensament únic emanat de la Casa Blanca ens vol presentar la religió islàmica com el gran perill i el gran enemic de la civilització occidental, apel·lant un i altre cop a l’espantall del terrorisme i reviscolant els atàvics fantasmes de les guerres medievals.


A partir dels esquemes vigents durant la II Guerra Mundial –avui totalment caducats-, els neoconservadors intenten equiparar islamisme amb feixisme, a la vegada que ens volen fer empassar que sionisme és sinònim de democràcia i que, com a corolari, només la dreta és portadora dels “valors” que garanteixen la continuitat del nostre benestar en seguretat.


Aquest discurs és una fal·lacia i un insult a la intel·ligència. Islamisme i democràcia no són conceptes antitètics, tal i com demostra, per exemple, la legitimitat emanada de les urnes que avala Mahmud Ahmadineyad. Islamisme no és terrorisme: la resistència a l’ocupació militar de l’Afganistan i l’Iraq i als atacs israelians contra el Líban són una resposta legítima a les agressions externes que pateixen aquests països musulmans.


La defensa dels “valors occidentals” és un concepte racista i noecolonial per tal de justificar la “supremacia blanca”. En aquesta hora crítica, tal i com ha fet el president veneçolà Hugo Chávez, l’esquerra internacional ha de fer costat a Mahmud Ahmadineyad. Islamisme i esquerra, un mateix combat: construir un nou ordre mundial basat en la pluralitat i la pau.


Article publicat a La Pau (#26), suplement d'opinió internacional del setmanari El Triangle

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.