Una ONG mexicana denuncia Iberdrola i Gamesa per l´espoli al poble indígena



La política d'empreses amb fortes campanyes d'imatges per vendre la seua preocupació pel medi ambient es topa en massa ocasions amb la realitat de les zones on operen no com a venedores sinò com a explotadores. L'istme de Tehuantepec està patint, segons denuncia l'ONG UCIZONI la represió de les forces policials que defensen els treballs d'instal·lació d'aerogeneradors per parts d'aquestes dues empreses.


L'execució del Projecte eòlic La Venta II que s'ha vingut realitzant en la zona de La Venta, municipi de Juchitán, Oaxaca, Mèxic, ha significat una veritable despulla de terres per als veïns d'aqueix nucli. A pesar que el Govern mexicà està obligat a informar i a consultar a la població afectada pels grans projectes d'inversió, segons denuncia la ONG esmentada, fins a ara a la població local i veïns indígenes se li ha negat l'exercici d'aquest dret.


Durant més de dos anys els camperols van enfrontar la fustigació i les ofertes enganyoses no obstant això la resistència del Ejido va ser trencada quan policies ministerials van amenaçar amb empresonar al President del Comisariado Ejidal Rafael Solorzano Ordaz; a qui van imputar responsabilitat en diversos delictes pel que es va veure obligat a renunciar al seu càrrec, sent imposat llavors en el seu lloc, el príista Carlos Antonio Ordaz. Amb la intervenció del Comisariat i sota amenaces i enganys desenes de veïns han subscrit desproporcionats contractes d'arrendament a favor de la Comissió Federal d'Electricitat.


Aquests contractes, que van ser signats davant Notari Públic i dels quals no se'ls ha fet lliurament de còpia als veïns, són una veritable despulla, ja que cobreixen un període de 30 anys i amb ells els camperols es comprometen a lliurar la seua terra en canvi del pagament terme mitjà de 12,500 pesos anuals -uns 850 euros- per hectàrea on s'establisca una torre de aerogenerador. No obstant això a pesar de les pressions i enganys, la superfície contractada només comprèn el 40% de l'originalment requerida pel projecte que amb una inversió de més de 110 milions de dòlars ha vingut realitzant la trasnacional Iberdrola.


Desenes de veïns s'han resistit i encara no han arrendat les seues terres. Per la seua banda, en una Assemblea celebrada l'any passat i considerada il·legal per l'ONG per estar plagada d'irregularitats i que va ser avalada per la Procuraduría Agrària tot i que tan sols va assistir un nombre mínim de veïns, el Comisariat Ejidal va cedir terrens veïnals d'ús comú per a que la CFE els utilitze com pati d'operació.


Aquesta cessió no va ser avalada per la majoria dels veïns i va donar lloc que un nombrós grup de camperols ocuparen el 3 d'Abril del 2006 el camp, demandant-li a la Comissió Federal d'Electricitat que lliurara a canvi un camp de 5 has. i pagara els danys ocasionats pels desmuntes que ja havia fet en la zona.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.