Els cossos policials torturen 119 persones als Països Catalans

per Pep Giner





Els darrer informe de la Coordinadora per a la prevenció de la tortura (CPT) mostra que hi ha hagut 58 denúncies (119 persones) per tortura arreu del país. Hi estan implicats tots els cossos policials així com funcionaris de presons. Altrament, aquestes denuncies abracen des de l´agressió sexual fins a l´assassinat, tot passant per la falta de lesions o la detenció il·legal.

La Coordinadora per a la prevenció de la tortura (CPT) és una plataforma que aglutina diverses organitzacions com col·lectius cristians (Acció dels Cristians per l´Abolició de la Tortura), sectorials antirepressives catalanes (Rescat o Alerta Solidària), basques (Salhakatea, Behatokia, Etxerak), gallegues (PreSOS Galiza), aragoneses (ASAPA)...; així com col·lectius professionals (advocats, centres de documentació i recerca) o col·lectius i plataformes socials i ciutadanes de diversos països i àmbits de treball.

Aquesta coordinadora, amb l´objectiu de denunciar i eradicar la tortura que sistemàticament es dóna arreu de l´Estat i per part de tots els cossos policials, ha fet públic per segon any consecutiu un informe on denuncien que gairebé 600 persones han estat torturades durant l´any 2005. Aquest fet mostra un increment d´un 12% i s´ha passat de dos-cents setanta-sis casos l´any 2004 a tres-cents nou l´any 2005. D´altra banda és també significatiu que un 23% (cent setanta-dos casos denunciats) d´aquestes denuncies foren de membres de moviments socials i polítics, un 19% immigrants (cent trenta-tres casos) i un 11% casos de detenció i incomunicació (majoritàriament al País Basc, setanta-set casos).

La tortura als Països Catalans

Al nostre país, al llarg de l´any 2005 s´ha denunciat cinquanta-vuit casos de tortura que han afectat a un total de cent dinou persones. Per tant, si ho comparem amb les dades del 2004 (trenta-set denúncies per tortura) també s´entreveu una tendència a l´alça d´aquesta pràctica repressiva. I és significatiu que tots els cossos policials han rebut denúncies per tortures o maltractaments. Així doncs, no solament la policia nacional espanyola, policies locals, la Guàrdia Civil o els Mossos d´Esquadra torturen en l´actualitat sinó que també s´ha denuncia els funcionaris de presons i treballadors de centres de menors.

Morts sota custodia policial

Als Països Catalans han mort un total de trenta-cinc persones: la Guàrdia Civil i els Mosos d´Esquadra amb un mort; les policies locals i espanyola amb dues persones mortes; i els funcionaris de presons amb un total de vint-i-nou morts mostren la brutalitat i la impunitat amb què actuen la totalitat de les denominades forces de seguretat de l´Estat.


Alacant, punt calent de les tortures


Vint-i-dues persones presenten dotze denúncies per tortures durant el 2005, fet que col·loca les comarques alacantines només per darrere de les comarques barcelonines (22 denúncies).

L´estudi de la CPT situa a Alacant com la segona demarcació amb més denúncies per la pràctica d´aquest recurs repressiu. L´informe evidencia que la tortura es practica per totes les forces policials així com pels funcionaris de les presons de Villena i Fontcalent (Alacant). Així doncs, a les presons alacantines han mort tres persones (dues a Alacant i una a Villena) i s´han registrat dos casos de tortures (un per presó). És significatiu que a Foncalent fos el capellà qui va denunciar la tortura psicològica a la qual sistemàticament són sotmeses les persones preses per part dels funcionaris. El cas fou arxivat. Altrament la Policia Nacional té tres denúncies, la Guàrdia Civil una i la policia local, dues denúncies per tortures i maltractaments.

Aquest darrer cos compta amb una brigada especial que treballa de nit. És coneguda per tota la població alacantina la brutalitat en les seues actuacions. Són diverses les persones que des de la seua creació que han estat detingudes i brutalment apallissades. El darrer cas conegut fou el d´una xicona de 17 anys detinguda a l´eixida d´una discoteca quan anava a veure perquè detenien a uns amics seus. Els policies l´emmanillaren, la colpejaren i la detingueren sense cap explicació. Una vegada a la comissaria, la van apallissar i insultar amb crits masclistes i degradants. A més a més, no deixaren fer la telefonada a qual es té dret a fer. Fins a les dotze del matí següent, no pogué contactar amb els seus pares.

Amb tot, el més sorprenent és la impunitat amb què actuen aquestes forces policials. És significatiu que el màxim responsable d´aquesta comissaria no volgué fer declaracions. Aquest fet recorda al recent cas de tortures patit a Torrevella per un immigrant on, davant l´evidència de tortura, els sindicats policials i l´alcalde de la població del Baix Segura, donaren suport incondicional als torturadors.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.