El silenci d'Aznar

Com l'expresident del govern espanyol va aconsellar bombardejar el local d'una televisió


per Fidel Castro *Ruz*



El president cubà dóna a conèixer noves revelacions sobre la complicitat de l'expresident espanyol amb el govern d'Estats Units en la guerra contra Iugoslàvia. Conclou aquesta nova Reflexió demanant «al senyor Aznar que digui si és o no cert que va aconsellar al president Clinton el 13 d'abril de 1999 bombardejar la ràdio i la televisió sèrbies»



En una taula rodona transmesa per la televisió cubana que va tenir lloc el 25 d'abril del 2003, vaig revelar que el llavors president del govern espanyol José María Aznar, aliat de la superpotència en genocidis i massacres, s'havia reunit amb el president William Clinton el 13 d'abril de 1999, en un moment incert de la guerra contra Iugoslàvia, i li va expressar textualment:

«Si estem en una guerra, fem-la completament, per a guanyar-la i no només un poc. Si necessitem persistir durant un mes, tres mesos, fem-lo. No entenc per què no hem bombardejat encara la ràdio i la televisió sèrbies».


Sobre
això, tant Aznar com els voceros del govern d'Estats Units, han guardat silenci. Tot el que segueix es publica per primera vegada. Altres materials, tant públics com confidencials, els utilitzaré en successives reflexions.


AZNAR:

"Vaig a parlar sincerament. Com ja vaig dir al president Clinton, l'única cosa que no pot passar és que l'OTAN no guanyi ara. Ara l'OTAN s'està jugant no ja la seva credibilitat sinó la seva pròpia existència. Si aquest conflicte s'hagués plantejat fa 30 anys, no haguéssim intervingut. En Europa sempre hi ha hagut neteges ètniques, enfrontaments entre minories i majories, disputes religioses. Ara ja això no es pot permetre. Des del punt de vista polític, mai estarem a favor de la independència de Kosovo pel que vam dir abans.”

Referint-se a Chirac, president de França, va dir:

“Li parlaré demà a Brussel·les. Quan vull tenir una bona estona amb Chirac, començo dient-li que ´aquests americans són realment horribles´. Fa tres setmanes vaig sopar amb ell en el Elíseu. No sigues quin li havia passat amb vostès, però parlava pestes. Li vaig dir que bé, però que jo no venia a parlar d'això.

“La meva idea és que per a guanyar aquesta guerra cal tallar les comunicacions entre el govern de Belgrad i el poble. És vital tallar totes les comunicacions de Sèrbia, ràdio, televisió i telèfon.

“D'altra banda, hem de reestructurar la nostra política d'informació. La política d'informació de l'OTAN és un desastre. Fem l'efecte que ens hem embarcat en una aventura i no en una guerra. Hi ha veritables llacunes en la comunicació. Cal avançar al màxim, tallar tots els subministraments i les comunicacions amb paciència.

“Cal anar amb compte amb Itàlia i amb Grècia. Itàlia s'està veient molt afectada en el seu tràfic aeri i turisme. D´Alema està fent un treball bo, tenint en compte les seves circumstàncies. No cal deixar-li que caigui en solucions fàcils.

“Hem d'incrementar l'ajuda humanitària. La contrapartida als bombardejos és que els nostres ciutadans percebin l'eficàcia de la nostra labor humanitària.

“No tindria sentit canviar de posició ara. Ahir vaig parlar amb Annan. Li vaig veure molt seriós en els seus plantejaments. Jo li vaig insistir molt en això a Annan. Podem ser flexibles però no podem fer l'efecte que l'OTAN es retira.

Podem ser flexibles sobre si l'OTAN dirigiria o no aquesta força, però no podem acontentar-nos amb la volta dels observadors de la OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa). A més de visibilitat, deu haver garantia.

“Cal mantenir l'estratègia, per a veure si és possible que sigui enderrocat internament.” (Es refereix al President de Sèrbia, *Slobodan Milosevic)

“Si alguns dels seus generals temen que poden ser acusats davant el Tribunal de L'Haia , tal vegada cooperin. Milosevic probablement intentarà assolir un acord. Hem de tractar que aquest acord serveixi per a afeblir i no per a reforçar el poder.

“No hem d'esmentar si més no el tema de l'operació terrestre.

Tot el món comprèn que s'estiguin fent plans, el contrari seria il·lògic. Si la nostra estratègiaactual no dóna resultat, caldria explorar altres. Cal mantenir-la sobre la taula. Si tot el que estem fent segueix sense donar solució, en els pròxims mesos caldrà intervenir. Però hauria de ser una acció no només limitada a Kosovo. Sinó que abastaria altres zones de la República Federativa d'Iugoslàvia entrant fins i tot a través de Bòsnia i d'Hongria. El president d'Hongria és un líder jove i intel·ligent, em va dir que l'èxit serà impossible si no ocorre el següent:

Milosevic fora del poder, Kosovo partit i revisió de la política a Bòsnia Hercegovina amb separació de les entitats; República Sèrbia unida a Sèrbia, parteix Croata a Croàcia i part musulmana independent. No estic d'acord amb aquest plantejament. Però creo que la idea està guanyant terreny en els països de la zona. És molt difícil que els serbis i els albanesos puguin tornar a viure junts de nou. Hem de seguir fent el que estem fent; però vam dur ja molts anys a Bòsnia i no sabem quan podrem sortir d'allí. Tal vegada els albanesos acceptin la fórmula d'una confederació però serà impossible si es manté Milosevic.
“Si no hi ha garantia d'una certa presència sèrbia en les zones que simbolitzen el naixement de la seva civilització, no ho acceptaran. Sorgirà el irredentismo sobre el ´territori a alliberar´.

El primer és guanyar la guerra, i després veurem.”



Li demano al senyor Aznar que digui si és o no cert que va aconsellar al president Clinton el 13 d'abril de 1999 bombardejar la ràdio i la televisió sèrbies.




Fidel Castro Ruz
29 de setembre del 2007.





Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.