InmigraciĆ³, racisme i classe

per Manel Ros


Durant anys la polĆ­tica migratĆ²ria a l'Estat espanyol ha consistit en dominar costi el que costi els fluxos migratoris, sobretot els de fora de la UE. Va ser el PSOE qui va posar per primera vegada damunt la taula el que coneixem com Llei d'Estrangeria. Avui el PSOE, sota el seu mantell de progressisme, segueix apostant per una immigraciĆ³ controlada en mans de les necessitats del mercat i no de les necessitats humanes d'aquells que fugen de la pobresa, l'atur o la repressiĆ³ polĆ­tica.


El Pla ƀfrica, aprovat pel govern de ZP fa un any, ha significat un canvi d'estratĆØgia, perĆ² no d'objectiu. En aquest cas s'ha passat d'intentar impedir l'entrada als i les immigrants a impedir que aquests surtin dels seus propis paĆÆsos. L'estratĆØgia de la externalizaciĆ³ de les fronteres de la UE Ć©s un objectiu clau on el govern del PSOE estĆ  jugant un paper fonamental. Amb aixĆ², entre altres coses, el Govern pretĆ©n acabar amb les imatges de mort i desesperaciĆ³ a les costes. La idea estĆ  clara: que no vinguin a morir-se i crear-nos problemes en les nostres costes, que ho facin allĆ . A nivell prĆ ctic, aixĆ² significa la signatura d'acords perquĆØ patrullers espanyols controlin les costes d'altres paĆÆsos, com per exemple el Marroc, AlgĆØria, LĆ­bia, MauritĆ nia, Tunis o Senegal, o alguna cosa tan terrible com la creaciĆ³ de camps d'internament en tercers paĆÆsos.


Totes aquestes mesures, lluny de parar les Ć nsies de molta gent d'aconseguir una vida millor, han acabat provocant mĆ©s morts. El reforƧ de les mesures de seguretat a les fronteres ha fet que molts i moltes immigrants hagin optat per la soluciĆ³ mĆ©s barata i directa, perĆ² alhora molt mĆ©s perillosa: el viatge per mar.


Mort i marginalitat


Malgrat els mites sobre “invasiĆ³ de pasteres” que ens intenten vendre els mitjans de comunicaciĆ³, els immigrants que van intentar entrar a travĆ©s de les fronteres marĆ­times van ser nomĆ©s un 5% del total, segons l'”Informe Anual 2007 sobre el racisme en l'Estat espanyol” que elabora SOS Racisme. El 80% ho feia per via aĆØria i el 15% restant per via terrestre. Totes aquestes polĆ­tiques portades a terme pel govern espanyol han provocat de forma indirecta que milers de persones hagin mort a l'estret. A pesar de voler ocultar la realitat dient que s'han recuperat uns 600 cadĆ vers d'immigrants en el mar, les veritables xifres segons el mateix informe ascendeixen fins a 6.000 persones.


A mĆ©s de tot aixĆ², si aconsegueixen entrar, els immigrants es veuen submergits en una situaciĆ³ de marginalitat i exclusiĆ³ social a causa de la seva situaciĆ³ d'il·legalitat i falta de drets de tot tipus, com el de reuniĆ³ o fins i tot el de sindicalitzaciĆ³. De les poc mĆ©s de 500.000 persones que van aconseguir regularitzar-se en el procĆ©s que va portar a terme el PSOE fa dos anys, es calcula que menys de 30.000 van aconseguir un contracte indefinit. PerĆ² per si aixĆ² fora poc, el Consell General de l'Advocacia adverteix que mĆ©s de 75.000 immigrants que van aconseguir regularitzar-se durant aquest procĆ©s no han aconseguit renovar els seus papers i tornaran a la il·legalitat i la marginalitzaciĆ³. A aquesta xifra s'ha de sumar —segons l'Informe de SOS Racisme— entre 750.000 i 1 miliĆ³ d'immigrants sense papers i per tant sense drets que hi ha en l'Estat espanyol.

El racisme dels controls migratoris


Enfront tot aixĆ² la pregunta que hem de fer-nos Ć©s per quĆØ existeixen aquests controls d'immigraciĆ³ i sobretot a qui beneficien.


Els controls d'immigraciĆ³ i per tant el seu format legal, la Llei d'Estrangeria, tenen com a conseqĆ¼ĆØncia la percepciĆ³ general de la immigraciĆ³ com un focus de problemes, en el millor dels casos, i en el pitjor, com la raĆ³ principal de la falta de treball o de salaris precaris. D'aquesta forma, en moments de crisi econĆ²mica o de tancaments d'empreses, s'usa a l'immigrant com boc expiatori i se’l culpabilitza de la situaciĆ³ econĆ²mica. Ɖs per aixĆ² que qualsevol control d'immigraciĆ³ acaba representant la idea que el problema Ć©s l'immigrant i no els empresaris que s’enduen la producciĆ³ a altres paĆÆsos per a treure mĆ©s beneficis. El problema no es troba en la immigraciĆ³, sinĆ³ en la globalitzaciĆ³ del capital i el seu continu afany de beneficis costi el que costi.
No obstant aixĆ², hi ha ĆØpoques on les classes dirigents necessiten “obrir mĆ©s les fronteres”, Ć©s a dir, regularitzar a certa quantitat de treballadors per a poder satisfer les necessitats del seu mercat de treball. La polĆ­tica migratĆ²ria del PSOE Ć©s una mostra d'aquesta contradicciĆ³. La regularitzaciĆ³ de mĆ©s de 500.000 immigrants fa dos anys va tenir lloc per a aconseguir treballadors immigrants que ocupessin llocs de treball molt concrets. El passat mes de juny, JesĆŗs Caldera, Ministre de treball, declarava: “Aquest any 2007 hem establert un contingent, un horitzĆ³ de 180.000 treballadors que necessitem per a l'economia nacional […] A travĆ©s d'un sistema amb l'acord dels interlocutors socials, vam decidir quins sĆ³n els llocs de treball que no es cobrien a Espanya, que tenen difĆ­cil cobertura. I una vegada establert aquest catĆ leg de llocs de treball de difĆ­cil cobertura els oferim a l'exterior per a establir els procediments de contractaciĆ³ en origen”. El que vol dir Caldera Ć©s que els empresaris de l’Estat espanyol necessiten certa mĆ  d'obra especialitzada per a poder competir a nivell global i una altra que vingui sota especĆ­fiques condicions laborals: salaris i treball precari i sense cap tipus de drets.


AixĆ² moltes vegades provoca la divisiĆ³ entre treballadors amb plens drets i immigrants. PerĆ² aquesta situaciĆ³ nomĆ©s beneficia als caps, que s'asseguren la divisiĆ³ entre els treballadors, el que contribueix una vegada mĆ©s, en temps de crisi o salaris baixos, a culpar a l'immigrant.


Condicions per a la unitat


Per a poder superar aquestes divisions i buscar la unitat, Ć©s necessari tenir clar que la gran majoria de persones que immigren ho fan per a buscar un treball amb el qual poder viure. Els i les immigrants no sĆ³n “una classe” social diferent pel fet de tenir menys drets que els treballadors autĆ²ctons, sinĆ³ que sĆ³n objectivament una part de la classe treballadora, d'on surten molts dels beneficis dels empresaris.


Les divisions entre treballadors “d'aquĆ­ “ i “d'allĆ ” es mantenen grĆ cies a les idees racistes que propaga la dreta i els mitjans de comunicaciĆ³. Un informe publicat per la Universitat de Salamanca afirma que, durant el 2006, el 70% de les notĆ­cies dels mitjans de l’Estat espanyol relacionades amb la immigraciĆ³ van ser negatives. AixĆ­, moltes d'aquestes idees sĆ³n acceptades en major o menor grau pels treballadors, el que de vegades els impedeix poder lluitar unitĆ riament contra el seu veritable enemic. Moltes vegades, a causa de la pressiĆ³ que exerceix el propi sistema, Ć©s molt mĆ©s fĆ cil trobar un boc expiatori en la persona immigrada que enfrontar-te al veritable problema: els caps, que et paguen una misĆØria i et fan treballar cada dia mĆ©s hores vinguis d'on vinguis. El racisme evita que els treballadors s'adonin d'aixĆ² i assenyalin al veritable culpable. I la classe dirigent ho sap.


PerĆ², perquĆØ el treballador autĆ²cton cau en el parany de culpar a la vĆ­ctima? No Ć©s, com es diu moltes vegades, perquĆØ es beneficia del racisme, sinĆ³ perquĆØ en aquest sistema veu a l'immigrant com un competidor per un lloc de treball, un lloc en l'escola per als seus fills, un llit en l'hospital o un habitatge de protecciĆ³ oficial. AixĆ­, en un sistema que a causa de l'economia de mercat i les privatitzacions Ć©s incapaƧ de donar a la gent el que necessita per a viure, sempre existeixen les bases perquĆØ sorgeixin diferĆØncies entre uns treballadors i altres.


PerĆ² el que les classes dirigents volen no Ć©s sempre el que aconsegueixen. Mentre que aquest sistema crea les bases per a la divisiĆ³, tambĆ© crea les condicions per a la unitat entre els treballadors. Amb aquesta situaciĆ³, a l'esquerra se li presenta el repte d'unir les forces entre tots els treballadors, immigrants o no, per a plantar cara als caps i a les lleis racistes. Per a aixĆ² Ć©s necessari connectar els arguments contra el racisme amb una qĆ¼estiĆ³ de classe social i no limitar-nos a l'argument de la “immigraciĆ³ Ć©s bona per a l'economia”. Els immigrants no lleven cap tipus de servei social o lloc de treball, sinĆ³ que sĆ³n ells i elles, al costat dels altres treballadors, qui els creen, ja que tambĆ© formen part de la classe treballadora.


Quan els caps tracten d'usar als immigrants com treballadors precaris i baixar els sous, la soluciĆ³ no Ć©s oposar-se a la immigraciĆ³ i fer-li el joc a les classes dirigents, sinĆ³ rebelar-nos i defensar els drets que tots els treballadors ens mereixem, vinguem d'on vinguem.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.