La nostàlgia soviètica es torna moda

per "La Veu de Rússia"

Disseny de la URSS: ànims retro
 
Tocadiscs i aspiradores que semblen més aviat satèl·lits artificials, rellotges Polyot i guitarres elèctriques Ural ...
L'exposició "Disseny soviètic (50-80)", acabada d'inaugurar al Manezh de Moscou, és el primer projecte del nou Museu del Disseny.

 
La nostàlgia per l'era soviètica s'ha convertit en moda. Els usuaris de la web mundial es reuneixen en comunitats, intercanvien records de la infància i la joventut, miren fotos d'objectes de les dècades des dels cincuentas fins als vuitanta, discuteixen sobre quant es podia comprar amb un sol ruble, com explotaven els paquets de llet en forma de piràmides, o com de difícil resultava "aconseguir" en condicions d'un dèficit total una aspiradora o un televisor a color.
L'exhibició presenta no només els objectes de la vida quotidiana, sinó també els dissenys únics dels creadors russos que mai van arribar a les botigues.
 
A jutjar per la quantitat de visitants que hi ha a les sales exposades, el disseny soviètic resulta molt interessant per a molts.
Els més grans vénen a recordar el passat, els joves observen amb interès els objectes, tot i que no aconsegueixen comprendre fàcilment el propòsit d'alguns dels ells.
Some toys were pricier than others.<br />

 
Especialment per a aquests visitants, els organitzeladors van col locar al costat de les peces no només descripcions detallades, sinó monitors on es mostren vídeos amb exemples d'ús de cada objecte i comentaris dels seus creadors.
Una de les peces més rares de l'exposició és un automòbil d'un color verd verinós. Les marques d'automòbils soviètiques no eren tantes: Volga, Moskvich, Zhigulí (Lada), Zaporozhets, però, el vehicle de l´exhibició no s'assembla a cap d'ells. S'assembla, més aviat, un Opel o un Saab. Segons el vídeo, aquesta meravella és el prototip del primer hatchback de classe business o segment E. El model experimental Moskvich C-1 va ser desenvolupat en vigílies de 1976. Els caps no van valorar aquest innovador model per diferenciar massa dels automòbils comuns.
Aquest exemplar únic va sobreviure de miracle i va ser portat a l'exposició en una grua mòbil.
 
Segons el creador d'aquest sorprenent automòbil, el dissenyador Igor Zaitsev, durant el procés de muntatge es van enfrontar a situacions complexes.
Per exemple, utilitzar uns focus d'automòbil Opel Askona que van trobar al magatzem, o el panell de controls d'un tractor francès.
Les joguines mereixen una cita a part: les tenebroses nines refrigeris, jocs de mecànica de factura tosca, models d'armes i un automòbil vermell amb pedals i focus de veritat que funcionaven amb piles, aquests eren els somnis dels nens d'abans.
Els visitants del Manezh que van arribar amb nens els expliquen admirats als seus petits sobre les joguines de la seva infància, encara que la generació actual, acostumada als videojocs i als Lego, no estigui en condicions de valorar aquests encants.
 
Els organitzadors de l'exposició tenien com propòsit acabar amb el mite que a l'URSS no existia el disseny. Val a dir que ho van aconseguir al cent per cent. Visitant aquesta exposició, podem assabentar-nos que els rellotges Polyot i Raketa eren ben valorats no només pels compradors soviètics, sinó que s'exportaven amb èxit a Europa, on competien en igualtat de condicions amb els productes dels dissenyadors occidentals. O que encara a principis dels anys seixanta a la URSS va ser creat un Centre d'Investigacions de l'Estètica Tècnica, on es creaven les formes més inusuals per als objectes d'ús quotidià.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.