Fort seguiment de la vaga universitària contra l’augment de taxes i el ministre Wert

x El Triangle
 
 
A primera hora del matí els estudiants de l’UAB han bloquejat l’accés al rectorat i a la universitat amb tanques i contenidors. Diverses columnes han recorregut la ciutat tallant el trànsit a la ronda de Dalt, l'avinguda Diagonal i la Gran Via fins confluir a la manifestació de plaça Universitat.

La vaga universitària de dijous ha tingut un bon seguiment a les universitats públiques catalanes i els estudiants han optat per no anar majoritàriament a classe, tot i que l’adhesió a la jornada de protesta ha estat variable en funció de les facultats i universitats. Els centres on hi ha hagut un major seguiment han estat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), al campus Mundet i Diagonal, i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), al campus de Ciutadella. També hi ha hagut un bon seguiment a la Universitat de Girona (UdG) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), on han quedat buides diverses aules. Per la seva banda, el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha qualificat de "baix i irregular" el seguiment de la vaga universitària d'aquest dijous i s’ha tret responsabilitats assegurant que la mobilització respon principalment a actuacions del govern espanyol.

La jornada de vaga ha començat amb diverses marxes per la ciutat de Barcelona i bloquejos del rectorat i els accessos a la UAB. A la capital catalana, uns 200 estudiants del campus Mundet han tallat la ronda de Dalt en sentit Llobregat i s’han desplaçat en manifestació cap al centre de la ciutat. A dos quarts d’onze una altra columna ha sortit de la zona universitària, tallant l’avinguda Diagonal, en direcció a la manifestació convocada a dos quarts d’una a la plaça Universitat i una tercera columna ha fet el mateix per la Gran Via.

A la UAB, els estudiants han bloquejat, amb contenedors i estirant-se a terra davant l’accés, el rectorat de la universitat, i els treballadors han hagut de girar cua quan hi han arribat. Per altra banda, un grup d’unes 200 persones ha fet barricades als accessos del campus universitari amb tanques i contenedors d'escombraries, algun d’ells incendiat [a la imatge]. Els seguiment de la vaga ha estat força elevat i ha aconseguit buidar moltes aules, especialment a facultats com comunicació, econòmiques o ciències. El personal de PAS i PDI s’ha manifestat a favor de la vaga i en contra de la precarització de l’ensenyament universitari. El desplegament policial ha estat extens, amb almenys 14 furgonetes dels antiavalots dels Mossos que han encerclat el campus, la presència de l’helicòpter de la policia i un fort desplegament a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat. També hi ha hagut un enorme desplegament d’antiavalots a l’estació de plaça Catalunya de FGC des d’una hora abans de l’inici de la manifestació, que han creat un cordó i registraven tohom que hi passava.

A la UPF el seguiment també ha estat considerable degut a que s’han fet algunes barricades als accessos del campus Ciutadella i alguns guardes de seguretat han impedit l’accés a algunes zones del mateix. A la UB el seguiment ha estat menor al campus del Raval, tot i que piquets informatius alertaven de la vaga i que cap al migdia el centre s’ha pràcticament buidat ja que els alumnes han anat a la manifestació.

El suport a la vaga també ha estat considerable a la URV on han quedat buides diverses aules. A la UdG alguns estudiants han dormit a les facultats d'Educació i Lletres, al Barri Vell, aquesta passada nit. Aquest matí, l'accés a aquests dos edificis estava barrat i tampoc han pogut accedir al seu lloc de treball el personal que treballa a l'edifici del Rectorat. A més a més, alguns estudiants han fet piquets i han interromput les classes que s’estaven realitzant, explicant els motius de la vaga i animant els alumnes a secundar-la.

La vaga de dijous,
convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) s’emmarca en una setmana de lluita, en la que els dos darrers dies s’han fet classes al carrer, per denunciar el desmantellament de l’actual model d’ensenyament superior, la creixent mercantilització dels estudis i unes retallades que s’estan traduint en una creixent precarització de les condicions laborals del professorat i el personal d’administració i serveis (PAS) i un encariment salvatge (prop del 70%) de les taxes que paguen els estudiants. Aquesta setmana de lluita, segons la PUDUP, no serà, ni molt menys, una excepció, sinó que marcarà l’inici d’uns mesos de mobilitzacions amb l’objectiu final d’acabar amb els atacs a la universitat pública, forçar la retirada de l’increment de taxes i obligar el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, a dimitir.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.