La Unitat

La llengua catalana no travessa el seu millor moment. Les lleis espanyoles i franceses, juntament amb el mercat, l´han convertit en una llengua de segona, una situació que s´agreuja en algunes parts del país, però que és general a tota la nació.



Aquest declivi general del català resulta especialment complicat al País Valencià. Ací, l´operació de l´espanyolisme ha estat clara i eficaç durant molt de temps, qüestionant la catalanitat dels i les valencianes atacant el seu nexe més visible amb la resta del país: la llengua. La negació de la unitat de la llengua ha estat des de finals dels anys setanta fins a l´actualitat una arma per desvirtuar qualsevol posició d´esquerres al sud del país, i per entrebancar la normalització lingüística del català. Així doncs, més de vint anys després de la posada en marxa del primer Estatut d´Autonomia, al País Valencià els i les xiquetes continuen sent segregats lingüísticament en línies diferents des de l´escola; la llengua és pràcticament inexistent als mitjans de comunicació privats, i marginal als públics; no existeix cap pla d´integració lingüística per als nouvinguts; el valencià és cada cop més folcloritzat i socialment menysvalorat... Tot adobat per la creació de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua que, tot i aturar mínimament el desgavell lingüístic de l´administració i els càrrecs públics i reconèixer soterradament la unitat de la llengua, ha publicat recentment un diccionari i una gramàtica que introdueix expressions i pronuncies del llenguatge col·loquial en el registre culte. Això, ha permès al PP-CV imposar aquest model de valencià "col·loquial" en els escrits de les institucions públiques, censurant fins i tot els autors que a publicacions de la Generalitat empraven el valencià culte de sempre. S´atreviran a fer-ho amb els llibres de l´escola? Molt probablement que sí. L´escletxa ja s´ha obert i al cap i a la fi l´objectiu de l´esanyolisme sempre ha estat fer del castellà l´Ãºnica llengua de prestigi a la nostra terra.

Però malgrat els diferents governs autonòmics i estatals, el català al País Valencià continua ben viu, amb grosses arrels soldades a aquesta terra. I si ha continuat sent parlat i escrit malgrat tantes arrapades, ha estat gràcies al poble en general i a les i els que s´estimen la llengua en particular. Patriotes de la llengua com els que el 1932 es reuniren a Catelló per normativitzar el català del Sud i les seues formes, i homologar-les amb les de la resta dels Països Catalans. Amants del valencià que ratificaren la unitat de la llengua, la dignificaren, i donaren el primer pas per treure-la del provincianisme. Patriotes com els que recorreran aquest desembre, com cada any, els carrers de Castelló, per conmemorar les Normes del 1932. Ells i elles són l´esperança de la nostra llengua.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.