El mestissatge ben entès



per Jordi Garrigós, Barcelona



Sovint sentim com artistes sorgits dels cercles comercials omplen el seu buit creatiu provant d´afegir tocs de mestissatge a les seves cançons. Les col·laboracions entre músics d´arreu de món són cada vegada més freqüents en els grups de ràdio fórmula. Aquesta realitat no correspon al significat real del terme, ambigüitat que ha servit d´excusa per apropar-se a un tipus de públic que no distingeix entre la riquesa musical de Mano Negra i la comercialitat disfressada de Macaco.

Si hi ha quelcom positiu en trobar un so mestís, és la voluntat d´adaptar la realitat musical pròpia amb allò que estàs en contacte i influeix profundament la manera de compondre.

Aquest punt és el que posa als Xerramequ Tiquis Miquis en el conjunt de grups que han sabut aprofitar la varietat de músiques del Mediterrani i plasmar-les perfectament en les seves cançons. El segon disc del duet que formen Marc Serrats i Marc Grau, Obrador, és el resultat d´un viatge que té com a punt de partida Barcelona però que fa escales a Algèria, València, Marsella... tot això sense renunciar a la seva procedència i a les influències de la cultura popular. Per aquest motiu, a Obrador es va del reagge passant per la música àrab, el sound sistema, el funk o la cançó tradicional.

Els barcelonins produeixen quinze cançons on s´envolten d´amics i col·laboradors que omplen de lletres les instrumentals que sorgeixen tant des d´instruments com de bases electròniques. Aquestes col·laboracions van des de Joan Garriga de Dusminguet fins a Yacine Belhcene de Cheb Balowsky o l´últimament inevitable Miquel Gil. Temes destacats? Impossible deixar d´anomenar "Cançó explicita" on Carles Belda de Pomada posa veu a un tema que es balla entre funk i reagge, "Autorganitzador de Passions" amb Pele Viader (de la Thorpe Brass) i "l´Ip Hop", tema que tanca el disc i que evoca irremeiablement a aquelles bases que magistralment fan grups de rap francesos com els 113 o Kertra. Els Pirat´s Sound Sistema (uns altres bastant habituals pel que fa a col·laboracions) i l´MC de Sant Cugat Gato-El-Quiman tenen el privilegi d´aprofitar els beats dels Txerramequ Tiquis Miquis a un tema rodó que segueix l´evolució que viu la música rap en català els últims anys.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.