Enguany es reconeixen noves afeccions laborals



per Intersindical-CSC



L'1 de gener d'aquest 2007 ha entrat en vigor el Reial Decret que pren en consideració noves malalties en l'àmbit del treball i amplia el nombre de feines que les poden provocar. Així, la llista d'afeccions laborals reconegudes pel "Sistema Nacional de Salud" (SNS) es multiplica per deu.

Segons el Ministeri de Treball, la modificació del sistema de notificació i registre de malalties professionals respon a la voluntat de fer-les aflorar i evitar-ne la infradeclaració. El cert és que la normativa de 1978 ja permetia anar-ne incorporant mitjançant la identificació de qualsevol metge del Sistema Sanitari Públic. Encara és hora, però, que cap professional hagi detectat alguna dolència més enllà de les ja reconegudes, de manera que ara, amb l'aparició d'una llista europea que multiplica per deu la que es tenia a l'estat espanyol s'obliga a a seva ampliació.

Per tot plegat és necessari que els metges i metgesses rebin una formació adequada per tal de detectar patologies que puguin tenir a veure amb la feina, cosa a què fins ara s'ha estat reticent i que el Decret no recull.

D'altra banda, la nova normativa estableix que l'elaboració i tramitació dels informes de malaltia professional correspon a les entitats gestores i les mútues, que no es caracteritzen precisament per la col.laboració en el reconeixement de les malalties laborals. L'empresa haurà de facilitar la informació de què disposi si així de li demana i, per la seva banda, els metges i metgesses del SNS poden comunicar a la Seguretat Social l'existència de malalties que podrien ser qualificades de professionals.

En resum, la nova llista contempla dues categories diferenciades de malalties: les que directament es consideren motivades pel treball i les que "podrien haver estat motivades pel treball". Cosa, aquesta darrera, que segons Joan Arimon, secretari de Salut i Seguretat en el Treball de la Intersindical-CSC, "ens porta al fet que per poder demostrar que una malaltia estigui motivada pel treball, la persona treballadora i els sindicats ens hi haurem d'esmerçar molt i molt". A més, aquesta categoria "pot suposar un altre cas de picaresca a la qual tant ens tenen acostumats les mútues professionals", explica Arimon.

Des de la Intersindical-CSC entenem que després de tant temps de fer-se esperar aquesta llista, que al cap i a la fi és transcripció de normativa europea, ha estat només un tímid pas i no el definitiu.

Share this:

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

.